Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Zawieszenie sportowe, pomocy

sienkol007
02-11-06, 19:58
Witajcie , mam zamiar w przyszlym tygodniu kupic sportowe zawieszenie do civic 5gen HB 1.3 , firmy supersport. Chcialbym sie dowiedziec odnosnie tego jakie obnizenie wziasc , na nastepne lato chce sobie wsadzic felgi 16 lub 17 calowe , dlatego wazne dla mnie jest jakie zawieszenie potrzebuje zeby weszly mi minimum 16 i żeby ładnie to wygladało:) ( no wiecie na lans ) facet od ktorego chce kupic posiada takie zawieszenie " DO HONDY CIVIC 92-95 DOSTEPNE S.A. 3 RODZAJE OBNIZEN:

40MM

50/40MM

50MM

KOMPLET TJ 4 SPREZYNY OBNIZAJĄCE, PROGRESYWNE-SREDNIOUTWARDZONE + 4 AMORTYZATORY SPORTOWE, GAZOWE, WZMACNIANE O OBNIZONYM SKOKU O 2CM

Powiedzcie mi prosze czy jest to dobre zawieszenie , chce rowniez spojler przedni, tylni i progi wrzucic , chodzi o to zeby zabardzo nie stykalo sie z gleba , zeby ladnie wygladalo i zeby weszly te felgi minimum 16 cali :) pozdro

Furious
02-11-06, 20:09
Bierz 40mm

sienkol007
02-11-06, 21:24
Bierz 40mm

a czy dobre jest to zawieszenie?? chodzi o te amortyzatory gazowe o uskoku 2 cm??

hosi
02-11-06, 22:03
Co to znaczy "czy to DOBRE zawieszenie"?
Nikt ci nie przewidzi czy ten supersport nie bedzie ci siadal po czasie.
Jesli chcesz juz brac sprezyny i amory to proponuje Eibach + Koni zolte.
TO jest DOBRE zawieszenie.

Co to fel, to zapomnij o 17" nawet przy obnizeniu -40.

sienkol007
02-11-06, 23:09
[quote="hosi"]Co to znaczy "czy to DOBRE zawieszenie"?
Nikt ci nie przewidzi czy ten supersport nie bedzie ci siadal po czasie.
Jesli chcesz juz brac sprezyny i amory to proponuje Eibach + Koni zolte.
TO jest DOBRE zawieszenie.

chodzi mi konkretnie o to " KOMPLET TJ 4 SPREZYNY OBNIZAJĄCE, PROGRESYWNE-SREDNIOUTWARDZONE + 4 AMORTYZATORY SPORTOWE, GAZOWE, WZMACNIANE O OBNIZONYM SKOKU O 2CM "

Furious
03-11-06, 07:58
Widać ze nie znasz nietykiety internetowej.... pisanie duzymi literami to KRZYK, wiec NIECH PAN NA MNIE NIE KRZYCZY! BO JA SIE PANA NIE BOJE! :p
Nikt na forum chyba tego zawieszenie jeszcze nie ma, czy dobre raczej ciezko powiedziec (bo brak doswiadczenia), napewno tanie, napewno mniej wytrzymale niz np. Koni, poprostu tanie sportowe zawieszenie. Dwa lata moze pojezdzi.

Tomo
03-11-06, 10:38
Zakładam właśnie taki gwint.

sienkol007
03-11-06, 14:49
to zawieszenie kosztuje 1250 zl , jak macie jakis namiar gdzie do tej ceny kupie zawieszenie koni to zapodajcie

hosi
03-11-06, 22:39
to zawieszenie kosztuje 1250 zl , jak macie jakis namiar gdzie do tej ceny kupie zawieszenie koni to zapodajcie
Za ta cene to amorow Koni nie kupisz, nie wspominajac o springach.

LIO
04-11-06, 09:42
w dziale sprzedam, Kosiniak sprzedaje lekko uzywany Koni Kit, za mniejsza cene

smoku
04-11-06, 10:24
a supesporta chyba zalozyl szumis20
mowil poztywnie o nim

moim zdaniem lepiej cos firmowego
bo 1250 to juz jest troche kasy

no ale zrobisz jak chcesz , jak chcesz nowe to nic w tej cenie nie znajdziesz innego

sienkol007
06-11-06, 18:36
ok dzieki , chyba zaryzykuje z tym supersportem bo wole kupic nowe niz uzywane nie wiadomo z jakim przebiegiem:)

kosiniak
06-11-06, 19:04
chyba zaryzykuje z tym supersportem bo wole kupic nowe niz uzywane nie wiadomo z jakim przebiegiem:)
ja juz kilka razy zaryzykowalem i wiesz czym sie to konczylo?? placeniem razy 2!!!! i nie pisze tego dlatego ze mam do sprzedania zawieszenie

PALUCH
06-11-06, 19:38
Co do zawiasu Supersporta jezeli szukasz tylko dlatego zeby auto sie ladnie prezentowalo to bierz bo jest naprawde tani.Uzytkowalem takie zawieszenie w CRXie caly zestaw tyl regulowany w trzech ustawieniach na najnizszym ustawieniu przycieraly mi czesto opony ale to raczej byla wina szerokich opon 215/40/16.Ogolnie zawieszenie moje nie mialo nic wspolnego ze sportowym,takie moje zdanie.Po zalozeniu seryjnych amortyzatorow i sprezyn obnizajacych -30 niepamietam dokladnie auto w zakretach lepiej sie zachowywalo niz na opisywanym zawieszeniu.Dodam jeszcze za na najnizszym ustawieniu nie moglem wsadzic palca miedzy opone a blotnik.Pozdr.

Dealer
06-11-06, 23:14
ja znowu kilka razy ryzykowalem z uzywkami roznego rodzaju i tez lipa, jak nie zaplacisz to nie bedzie dobrze, znowu nie firmowe tez moze byc lipa!

BRACIA
07-11-06, 08:05
Patrzac na cennik to juz widac roznice, kazda dobra firma za gwint z cena nie schodzi ponizej okolo 3500tys, cos w tym musi byc :) , nie mowiac juz o tym iz wiele firm stosuje swoje zawieszenia w sportach motorowych, tak jak np.KONI w formule 1(HONDA) i w innych wyscigach , szczerze mowiac nie widzialem jeszcze nigdzie w wyscigach Supersporta. Poprostu zawieszenie musi dzialac(a chyba w wypadku supersporta mozna miec zastrzezenia) a zeby spelnialo to co sie od niego wymaga to musi kosztowac, tak samo jest z elektronika uzytkowa, jak ma miec wywalone w kosmos parametry i odsluch to bedzie kosztowac(no chyba ze dla kogos Low-end jest szczytem osiagniec), wszystkie te zalozenia doskonale sprawdzaja sie w tuningu. A czy ten Supersport posiada TUV ? Bo jak zaostrza normy na stacjach diagnostycznych(co juz sie powoli dzieje)to te zawieszenie bez TUV bedziesz mogl sobie wyjac i zupe z niego nagotowac :)

Tomo
07-11-06, 11:01
Pewnie że ma TUV :roll: made in germany jakby moglo nie miec :wink:

http://www.supersport24.de/index-en.htm

BRACIA
07-11-06, 15:32
Pewnie że ma TUV made in germany jakby moglo nie miec
Heh, kiedys na poczatku naszej przygody z tuningiem kupilem do mojej mazdy mx-3 sprezyny obnizajace o calkiem nie duzym obnizeniu i tez mialy TUV a kosztowaly polowe mniej niz wszystkie inne renomowane sprezyny i wiesz co , stukaly zwojami o siebie, tak to jest z tanimi produktami w szczegolnosci ze amorki to juz nie sa po*******ki i przekladaja sie bezposrednio na twoje bezpieczenstwo.

Tomo
07-11-06, 15:36
będzie wkrótce auto na takim zawiasie do testów ;)

nic nie stuka nic nie puka 8)

BRACIA
07-11-06, 15:58
będzie wkrótce auto na takim zawiasie do testów

nic nie stuka nic nie puka
Jak sie okaze ze to jest fajans to myslisz ze ktos sie przyzna? Ze wywalil prawie 1,5 tys w bloto?

Tomo
07-11-06, 16:00
czemu pesymistycznie zakładasz że będzie fajans? :wink:

LIO
07-11-06, 17:11
że będzie fajans?

nie będzie, to jest fajans :!:

BRACIA
07-11-06, 18:42
czemu pesymistycznie zakładasz że będzie fajans?
Bo cos co kosztuje prawie 3 razy mniej niz produkty na rynku i ma spelniac podobne zalozenia moze zaslugiwac na pewna doze pesymizmu.

!markos
07-11-06, 21:02
moze zaslugiwac na pewna doze pesymizmulekko rzecz ujmujac :wink:

sienkol007
08-11-06, 00:14
kurde to powiedzcie mi co robic :) negocjuje juz z facetem , a tak czy siak musze zmienic zawieszenie , mam kase a niewiem co brac :( shiza z uzywanym bo jak sprawdze czy ma przejechane 50 tys a nie 250tys??) to nie jest wydatek 100zl tylko 1200zl

BRACIA
08-11-06, 00:21
kurde to powiedzcie mi co robic negocjuje juz z facetem , a tak czy siak musze zmienic zawieszenie , mam kase a niewiem co brac shiza z uzywanym bo jak sprawdze czy ma przejechane 50 tys a nie 250tys??) to nie jest wydatek 100zl tylko 1200zl
Jezeli nie zalezy ci specjalnie na gwincie to kup KONI takie zolte jak my mamy w naszym bolidzie, nastepnie uzbieraj i kup sprezynki takie na -30mm -35mm , satysfakcja gwarantowana, a i ustaw sobie KONI na twardosc w zakresie od SOFT do polowy HARD , dalsze nastawy to juz bardziej na tor gdzie jest gladko.

!markos
08-11-06, 01:20
ja zdecydowanie poszedlbym w bilsteina... koni mialo paru znajomych i jakos.. sie nie sprawdzily :D jedne poplynely, drugie sie dosc szybko skonczyly. o bilsteinie zlego slowa nie slyszalem.. kup na poczatek same amortyzatory b6 i bedziesz mial z glowy na bardzo dlugo.

BRACIA
08-11-06, 03:13
a zdecydowanie poszedlbym w bilsteina... koni mialo paru znajomych i jakos.. sie nie sprawdzily jedne poplynely, drugie sie dosc szybko skonczyly. o bilsteinie zlego slowa nie slyszalem.. kup na poczatek same amortyzatory b6 i bedziesz mial z glowy na bardzo dlugo.
Z kolei my mielismy wielokrotnie do czynienia z KONI i sie dobrze sprawowaly :) , na plus KONI mozna zaliczyc iz mozna je samemu regulowac, a w czesci modeli nawet nie trzeba ich z samochodu zdejmowac by dokonac regulacji.

Tomo
08-11-06, 11:09
że będzie fajans?

nie będzie, to jest fajans :!:

W .upie byłeś, ..uja widziałeś... :wink:

czemu pesymistycznie zakładasz że będzie fajans?
Bo cos co kosztuje prawie 3 razy mniej niz produkty na rynku i ma spelniac podobne zalozenia moze zaslugiwac na pewna doze pesymizmu.

Ja się bawiłem tym asortymentem, przeglądałem ich wszystkie certyfikaty i dokumenty, zastrzeżeń nie mam a wykonanie jakościowo nie odbiega od innych jakie widziałem (koni 1130/1150, gwint skunk2) Osoby które to założyły twierdzą że w porównaniu do serii jest twardo ale dobrze się trzyma drogi przejechali 20kkm i nic się nie zmienia. Ja się nie boje tego założyć.

kurde to powiedzcie mi co robic negocjuje juz z facetem , a tak czy siak musze zmienic zawieszenie , mam kase a niewiem co brac shiza z uzywanym bo jak sprawdze czy ma przejechane 50 tys a nie 250tys??) to nie jest wydatek 100zl tylko 1200zl
Jezeli nie zalezy ci specjalnie na gwincie to kup KONI takie zolte jak my mamy w naszym bolidzie, nastepnie uzbieraj i kup sprezynki takie na -30mm -35mm , satysfakcja gwarantowana, a i ustaw sobie KONI na twardosc w zakresie od SOFT do polowy HARD , dalsze nastawy to juz bardziej na tor gdzie jest gladko.

To samo można powiedzieć o koni że nie są super świetne. Vessałgo wstawił kiedyś do delsola którym jeździł tylko do pracy... po kilku tysiach się rozleciały... Nawet widziałem cieknące koni które dopiero wyjąłem z pudełka :? Jego problemy skończyły się po zamontowaniu bilsteina za górke kasy - ale czy o to chodzi żeby robić super profi zawias do jazdy po mieście?

ja zdecydowanie poszedlbym w bilsteina... koni mialo paru znajomych i jakos.. sie nie sprawdzily :D jedne poplynely, drugie sie dosc szybko skonczyly. o bilsteinie zlego slowa nie slyszalem.. kup na poczatek same amortyzatory b6 i bedziesz mial z glowy na bardzo dlugo.

j.w.

KONI mozna zaliczyc iz mozna je samemu regulowac, a w czesci modeli nawet nie trzeba ich z samochodu zdejmowac by dokonac regulacji.

to samo w tanim supersporcie :roll:

sienkol007
08-11-06, 13:08
Zamiescilem zdjecie tego zawieszenia , zerknijcie ostatecznie i doradzccie :grin: dzieki i pozdro

http://rapidshare.com/files/2484284/Bez_tytu__322_u.bmp.html

Ewentualnie mysle jeszcze ,żeby sprowadzic sobie z USA zawieszenie TOKICO, poniżej zamieszczam link
http://cgi.ebay.com/ebaymotors/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&item=260048883181

LIO
08-11-06, 15:03
.upie byłeś, ..uja widziałeś...

powiedzial nam forumowy znawca, co to 2 tygodnie pracuje w JC i posiada ogromna wiedze, a gdyby przyszlo co do czego nie wiedzialby nawet jak przelozyc zawieszenie.

Zestawów Koni ma obecnie tyle osób, chociazby na tym forum ze o opiniach mozemy sie naczytac do woli. Poza jakimis skrajnymi przypadkami jest to bardzo dobry zawias.
Supersport to sprzet na poziomie ebayowych coilovers w porównaniu do np Skunk2.
Na tak malo popularny i rzadko stosowany zestaw supersporta, slyszalem juz 3 zle opinie w tym ostatnia tutaj Palucha, dobrą uzytkownika szumis (ale nie wiem czy mial porównanie z czyms naprawde dobrym).
Poza tym Bracia dali juz kilka dobrych argumentów, wiec nie widze sensu ich powielania.
Na kolektory Megana jechales, chociaz te tez maja zapewne certyfikaty i inne bzdety ;) a one w porównaniu do Tody itp wiesz jak sie maja ?

kosiniak
08-11-06, 15:19
jak kolega chce to mam tez nowy zestaw KoniKit 1130 w super cenie, szczegoly poslalem na pw

Tomo
08-11-06, 15:20
[quote=Tomo]
.upie byłeś, ..uja widziałeś...

powiedzial nam forumowy znawca, co to 2 tygodnie pracuje w JC i posiada ogromna wiedze, a gdyby przyszlo co do czego nie wiedzialby nawet jak przelozyc zawieszenie.

... byłeś ... widziałeś i nawet nie wiesz gdzie pracuje... :roll:

Zestawów Koni ma obecnie tyle osób, chociazby na tym forum ze o opiniach mozemy sie naczytac do woli. Poza jakimis skrajnymi przypadkami jest to bardzo dobry zawias.

Jakbyś przeczytał dokładnie co napisałem w moim pości drogi kolego to byś zobaczył co miałem na myśli. Nie napisałem że koni jest złe... Też nie jest niezawodne :lol:

Supersport to sprzet na poziomie ebayowych coilovers w porównaniu do np Skunk2.
Na tak malo popularny i rzadko stosowany zestaw supersporta, slyszalem juz 3 zle opinie w tym ostatnia tutaj Palucha, dobrą uzytkownika szumis (ale nie wiem czy mial porównanie z czyms naprawde dobrym).

Dlatego królu świata i znawco części których nie widziałeś napisałem że będzie przetestowane :roll:

Poza tym Bracia dali juz kilka dobrych argumentów, wiec nie widze sensu ich powielania.
Na kolektory Megana jechales, chociaz te tez maja zapewne certyfikaty i inne bzdety ;) a one w porównaniu do Tody itp wiesz jak sie maja ?

Megane jest robiony na tajwanie i nie ma żadnego certyfikatu ZNAWCO :lol: supersport jest robiony w centrum unii europejskiej - Niemcy ma TUV do tego konkretnego modeli podaje link http://www.yousendit.com/transfer.php?action=download&ufid=E3ADF68379C879C9
Ma również ISO9001 http://http://www.supersport24.de/images/global/logo-iso.jpg
Więc daje im kredyt zaufania.

Lcfr
08-11-06, 16:12
a to TOKICO - kto cus wie o tym "namacalnego"?
mial ktos takie cos:) ?

tomcyk
08-11-06, 16:13
TOMO moge Cie tylko spytac ( tak szczerze ) czy Ty nie handlujesz tym sprezynkami??
sam jestem na kupnie tych sprezyn ( myslac racjonalnie to szkoda mi wywalic 3500 na zawias koni an polskie drogi ( szkoda mi plomb w zebach :roll: ) ) i po prostu szukam czegos twardszego niz seria no i wiadomo dla lansu ;) musi byc deko nizej.Ale podkreslam nie zalezy mi na super mega sporcie od koni ,nie na polskie drogi, a i na tor tez nie jezdze, a po miescie ...heh to juz wlasnie po to te supersport.

Chcialem tylko dopytac czy nie ma z nimi problemu ze np: krzywo siadaja??szkoda ze nikt tego nei ma zeby cos powiedzieć ..albo ktos kto tym handluje zeby napisal jak z reklamacjami....
pozdro

Tomo
08-11-06, 16:19
bezposrednio tym nie handluje

jak narazie nie sprzedalo sie tego wiele, reklamacja byla jedna ale wynikala ze zlego montazu,

w firmie sa dwa prtywatne auta co na tym smigaja, przejechaly 20kkm i sie nie rozlecialo

tyle wiem

BRACIA
08-11-06, 16:31
szkoda mi plomb w zebach ) )
Naprawde plomby nie siadaja, mielismy jul tyle razy kontakt z KONI w roznych ustawieniachi gwarantuje cie ze przy ustawieniu soft , plomby ci nie powypadaja, my narazie jezdzimy na hard, lecz zmieniamy te ustawienie gdyz na polskie drogi jest niebezpieczne . Zreszta Polacy sa madrzy po szkodzie , sami tak mielismy na poczatku i od tego czasu bedzie cos odpowiedniej jakosci albo wcale, wiec warto sie przemeczyc i poczekac niz napalac sie jak szczerbaty na suchary :) .

[ Dodano: Sro 08 Lis, 2006 ]

szkoda mi plomb w zebach ) )
Naprawde plomby nie siadaja, mielismy juz tyle razy kontakt z KONI w roznych ustawieniach i gwarantuje cie ze przy ustawieniu soft , plomby ci nie powypadaja, my narazie jezdzimy na hard, lecz zmieniamy te ustawienie gdyz na polskie drogi jest niebezpieczne . Zreszta Polacy sa madrzy po szkodzie , sami tak mielismy na poczatku i od tego czasu jak cos kupujemy to bedzie odpowiedniej jakosci albo wcale, wiec warto sie przemeczyc i poczekac niz napalac sie jak szczerbaty na suchary :) .

kosiniak
08-11-06, 16:36
Zestaw nowy jak ktos chce :)
http://www.civicklub.pl/fi/viewtopic.php?p=275670#275670

Tomo
08-11-06, 16:37
to na pw dawaj bo łamiesz regulamin ziomku a to kwalifikuje się do warna

kosiniak
08-11-06, 16:39
koledze dalem ale ten temat czyta duzo innych osob i wypytuje mnie na pw, wklejam to w temacie dla zainteresowanych wiec chyba nie lame regulaminu??

sienkol007
08-11-06, 17:53
sluchajcie , a czy oprocz amortyzatorow i sprezyn cos jeszcze bede potrzebowal ,zeby to zamontowac?? czy wystarczy wsadzic w miejsce starych amorkow??

PALUCH
08-11-06, 19:26
Co do Supersporta jeszcze to wlasnie u mnie w ceerce tyl nie byl rowno ale mysle ze to wina zle skreconego zawieszenia bo skrecane bylo w gorze a powinno byc skrecone jak auto stoi na kolach wtedy dokreca sie juz na stale.Ale jak to ludzie mowia czlowiek uczy sie na bledach.Mialem tez Bilsteina chyba to bylo b8 nie chce w blad wprowadzac dokladnie nie pamietam.To moge smialo kazdemu polecic.Po 4 latach uzytkowania poprostu zuzyly sie i za 300zl w Zerkopolu w Warszawie mi naprawili i utwardzili odrazu.*****isty zawias naprawde nietrzeba reklamowac.