Zobacz pełną wersję : opony 195 w d14z2, jak mocno zamuli w porownaniu z 185 ?
Szukalem po forum i jedynie znalazlem ze przy takich oponach zamuli moj skromny silniczek, no to moje pytanie jak bardzo zamuli :) w sensie nie wiem, bedzie sie zbieral 5 sekund dluzej od 0 do 100 czy jak to tak na oko? wezmie mnie maluch ze swiatel z naklejka pjonier ?
na moje to zamuli nieduzo..na malych predkosciach niepowinienes tego wogole odczuc...przy Vmax moze..generalnie olej to i zakladaj:D:D
nic ci nie zamuli zakładaj śmiało lans wiekszy a nie odczujesz różnicy no może w koleinach troche słabsze prowadzenie ale nieużo za to droga hamowania ci sie skróci :D
.generalnie olej to i zakladaj
jeździłem na takim zestawie dość długi czas i jakoś nei specjalnie dawłay sie we znaki jakieś zamulenia......
aha no ok dzieki za rozwianie watpliwosci :) i tak musze je zalozyc bo nowe zabawki przyplynely :evil: roty group n i chyba tam nie wejdzie nic wezszego jak 195 :), ale wolalem rozwiac watpliwosci wyczytane na tym forum ze ponoc strasznie zamula taka zmiana opon
Oj jest różnica. Nie czuć tak bardzo na minus jak się zakłada te 195 (jak mniemam w 15") ale za to jak wracasz na 185/14 (np. na zimę) to inne auto dosłownie. Wiem, miałem, przeżyłem :mrgreen:
hehe no dokladnie 15'' :D
No ja w swojej EJ9 swego czasu miałem 195/50/15 na feldze 7x15 (aczkolwiek dosyć ciężkiej) i przy wracaniu na zimę do seryjnych stałowek 6x14 i opon 185/60/14 różnica osiągów, zwłaszcza z zatrzymanego i przy przyspieszaniu z niskich prędkości, była naprawdę zauważalna. Ale z drugiej strony precyzja prowadzenia i przyczepność również zauważalnie się polepszyły na większych kołach. Więc coś za coś.
Wg mnie tez jest różnica, szczególnie w prowadzeniu w koleinach
Wg mnie tez jest różnica, szczególnie w prowadzeniu w koleinach
..... a szczególnie na moim d13b2 :D (195/50/15) :wink:
Teraz po zmianie na zimówki (13") mam 'całkiem inne autko'.
ostatnio widziałem test dotyczący wpływu szerokości opon na przyśpieszenie, nie pamietam na jakim aucie, ale miał około 130 koników, różnica między 185 a 205 to 0,1s gorzej przy szerszych oponach:))
Wg mnie tez jest różnica, szczególnie w prowadzeniu w koleinach.
zgadzam sie.... jak załozyłem 15/195 to na niektórych naszych pieknych drogach szału dostaje.. :evil:
inna sprawa ze jak bedzie do 15stek chciał mniej niz 195 to trudniej o takie opony i droższe są... nie wspomne o obnizeniu wskaźnika lansu... :wink:
jeżdżę na letnich 195/55 r15 i nie narzekam. Jednak przyznam, że po ubraniu zimówek 185/60 r14 ze startu zatrzymanego lepiej się zbiera.
Porównam wiosna bo teraz jeszcze był remont silniczka więc to też pewnie wpłynęło na zrwynośc troche