PDA

Zobacz pełną wersję : odpala dopiero po wciśnięciu gazu silnik d14z4

prymus
02-11-06, 18:59
witam

mam problem z odpaleniem zimnego silnika, tzn odpala ale dopiero po wciśnięciu gazu. Muszę tak przytrzymać na wyższych obrotach kilka minut bo inaczej gaśnie. Po rozgrzaniu silnika pali normalnie.

civic 1.4is 1999 r 5d silnik to d14z4, + sekwencyjna instalacja gazowa przejechane ok 15 tkm

co może być przyczyną, od czego powinienem zacząć sprawdzanie?

auto dostało wszystkie płyny i oleje nowe, od silnika po skrzynię biegów, regulację zaworów, wymieniłem też filtr paliwa, za pare dni jadę na przegląd inst gaz z wymianą filtra

wszelkie sugestie mile widziane :?

sunseeker1
02-11-06, 21:23
witam

mam problem z odpaleniem zimnego silnika, tzn odpala ale dopiero po wciśnięciu gazu. Muszę tak przytrzymać na wyższych obrotach kilka minut bo inaczej gaśnie. Po rozgrzaniu silnika pali normalnie.

civic 1.4is 1999 r 5d silnik to d14z4, + sekwencyjna instalacja gazowa przejechane ok 15 tkm

co może być przyczyną, od czego powinienem zacząć sprawdzanie?

auto dostało wszystkie płyny i oleje nowe, od silnika po skrzynię biegów, regulację zaworów, wymieniłem też filtr paliwa, za pare dni jadę na przegląd inst gaz z wymianą filtra

wszelkie sugestie mile widziane :?

może zaworek szybkich obrotów nie puszcza powietrza?
(fast idle tehermo valve)
o ile w tym modelu jest (bo nie mam pewności) to powinien byc pod przepustnica..

prymus
03-11-06, 17:32
jest coś takiego, ale co z tym zrobić?

TeeS1975
03-11-06, 18:36
jest coś takiego, ale co z tym zrobić?

wyczyścić

prymus
19-11-06, 21:32
a czy to może być spowodowane złą pracą czujnika temperatury silnika i brakiem ssania na zimnym silniku?

Windykator
19-11-06, 22:57
Powinieneś się cieszyć,że masz dodatkowe zabepieczenie przeciwkradzieżowe ;) Prawie jak odcięcie doplywu paliwa ;)

prymus
20-11-06, 01:07
Powinieneś się cieszyć,że masz dodatkowe zabepieczenie przeciwkradzieżowe ;) Prawie jak odcięcie doplywu paliwa ;)

prawie jak sprawne auto :)

ale wracając do tematu to gdzie to jest?, ile kosztuje? i czy da się samemu cos zdziałać?

TeeS1975
20-11-06, 02:21
powinno byc pod przepustnicą wykręcić wyczyścić przykręcić zrobić reset kompa, cieszyć się Hania :razz: