Zobacz pełną wersję : błąd 43 ( prawdopodobnie padła sonda lambda) jaką kupić?
wyskakuje mi bład 43, czasami przy jedynce nim szarpie czyli na 99% padła sonda... jako ze ejstem zielony to mam pytanie czy kazdy silnik np d15b2 d15b7 d16z6 ma inna sonde czy wszytkie sa takie same i podejda do mojego d15b7? mam gaz sekwencyjny i chce kupic jakąś oryginalna uzywke... wystarczy ze wymienie i juz wszytko ok ? czy musze jechac na jakies strojenie czy cos w tym stylu?
Do każdego z tych silników jest inna sonda. Najlepiej moim zdaniem kupić używkę, ale oryginał. Ja kiedyś kupiłem nową uniwersalną i po niedługim czasie zaczęło mi wywalać błąd sondy. Włożyłem oryginał i jest ok.
Nie musisz nic stroić :-)
Ja ostatnio odpiolem na próbe sonde w swoim eg 4 i auto odzylo, nie szarpie tak, nie mam :turbo dziury: w zakresie 2-3tys obr i z 11litrów przy ostrej jezdzie spadlo mi spalanie do ponizej dyszki to napewno :)
zamowilem sobie http://allegro.pl/item1156371854_nowa_uniwersalna_sonda_lambda_1_prz ewodowa_bosal.html
i niewiem czy ja zakladac:confused: skoro teraz autko tak bryka...jedyny zonk to ze po nagrzaniu silnika badz tez jezdzie po dziurawych odcinkach załącza mi sie check engine....
Muzyk-Grzes
04-08-10, 16:06
Zakładaj bo teraz komp podaje wartości trybu awaryjnego, zobaczysz że po założeniu spalanie spadnie do 7,5 litra a silnik nie straci na dynamice.
...czy kazdy silnik np d15b2 d15b7 d16z6 ma inna sonde czy wszytkie sa takie same i podejda do mojego d15b7?
D15B2 ma inną sondę niż D15B7 bo to dualwtrysk i multiwtrysk ,B2 ma 1 żyłową a B7 4 żyłową.
Sondy uniwersalne są OK pod warunkiem że opór grzałki mają w granicach przewidzianych w manualu (szukajcie parametrów bo jest na pewno w temacie o sondach w tej części forum). Ja założyłem sondę od Toyoty Aigo (Boscha) i działa do dziś bez problemów.
Mam silnik D16z6 i też miałem ten problem. Kupiłem nową sondę ze sklepu ngk dedykowaną do mojego silnika i nawet do mojej wersji nadwozia i nie ma żadnych błędów już. Polecam bo jest przecena z 500zł na 240zł.
kupcie uniwersalna ngk albo ntk tylko zeby byla oryginalna. bedzie instrukcja instalacji, polaczyc kabelki zaden problem. pyli sie bo jest duzo taniej, check tez juz nie wyskakuje.
No mi właśnie chceck zaczął wyskakiwać po założeniu nowej sondy NGK. Poza tym nie było żadnych innych objawów, wszystko normalnie. Musiałem włożyć oryginał, żeby check się nie zapalał...
a mi nic. spalanie zeszlo do 8.5 literka, check zniknal. tak naprawde to kazda sonda dziala w dokladnie ten sam sposob. zakres pracy 0-1v i tyle.
Tylko pod żadnym pozorem nie lutuje się kabli od sondy!
cifek wawa
06-08-10, 10:01
czemu nie mozna lutowac?
bo costam costam sie zmienia. w zestawie do tych uniwersalnych daja takie zaciski, ktorymi mozna polaczyc kable.
Muzyk-Grzes
06-08-10, 18:06
Tylko pod żadnym pozorem nie lutuje się kabli od sondy!
bo costam costam sie zmienia. w zestawie do tych uniwersalnych daja takie zaciski, ktorymi mozna polaczyc kable.
Czyli picie ziółek to samo zdrowie, ale picie o północy stojąc na jednej nodze to już szatan i zabobon. Panowie dlaczego miałbym nie lutować kabli sondy? Bo ja zlutowałem swoje, zabezpieczyłem rurkami termokurczliwymi i osłonką atermiczną i działa bez problemów.
Panowie dlaczego miałbym nie lutować kabli sondy?
Dlatego, że rezystancja (bodajże) się zmienia i przekłamuje to pomiary sondy.
Kumpel z wydziału budowy maszyn i lotnictwa mi tłumaczył - fakt niepodważalny! Czysta fizyka tak prawi.
Mechanicy, którzy się znają narzeczy też potwierdzili.
Nie jakieś tam jajka czy szatany...
Muzyk-Grzes
12-08-10, 21:10
Przyjmując że zmienia się rezystancja to każdy kabel musiał by mieć określoną długość co do mikrometra nie mówiąc już o grubości bo inaczej zmieniła by się rezystancja, ilość materiałów ceramicznych użytych do budowy sondy musiała by być jednakowa w każdej sondzie (a tak nie jest) grzałka sondy musiała by mieć identyczną budowę (a tak nie jest). Generalnie opór grzałki przewidziany jest bodajże od 10ohm do 40ohm a więc daje to nam 30ohm tolerancji, podejrzewam ze skleił bym kable na kropelkę i też by działało. Owa "czysta fizyka" nijak się ma do zaoferowanej tolerancji.
jesli chodzi o lutowanie kabli sondy, zmiane rezystancji i przeklamania to odnosi sie to glownie do kabla sygnalowego sondy, dla przewodów grzałki nie ma większego znaczenia zmiana rezystancji o kilka ohm, a zakres 30ohm toleracji odnosi się właśnie do grzałki,
uważam jednak że prawidłowo wykonane połaczenie lutowane nie wpływa na odczyty sondy w znaczacy sposób