Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : b18c4 sportowy katalizator czy strumienica

karwal128
03-08-10, 21:44
Moja Hania ma już przelatane ponad 210tys. km i już słychać, że katalizator się sypie. Przegrzebałem forum na temat wydechu i ciężko o jednoznaczną odpowiedź. Chciałbym prosić o poradę osoby stosujące te rozwiązania. Dodam, że interesuje mnie strumienica lub kat. el-teca. Mam jeszcze kilka pytań. Jak jest umiejscowiona sonda przed czy za katem i jak wpłynie na nią któryś z zabiegów (czy nie wariuje, jak z żywotnością).

szastal
03-08-10, 22:12
Daj zwykły tłumik przelotowy jak większość osób , chyba że akurat jesteś bardzo pro ekologiczny i chcesz na ten cel przeznaczyć kilka stówek, sonda jest przed katem, dokładnie to w kolektorze jeszcze siedzi i najmniejszego wpływu to na nią nie będzie miało i poszukaj lepiej dokładnie na forum bo nie widziałem żeby polecali gdzie kol wiek strumienice.

macieks
03-08-10, 22:30
Nie kombinuj. Przegoń auto porządnie po autostradzie, wygoń pająki z wydechu i nic nie ruszaj. Podepnę się trochę pod temat i może podpowiem tym samym bo ostatnio zmieniłem końcowy na przelot ale został katalizator i środkowy seryjny, średnica rur też seryjna. Efekt jest taki że dół jest gorszy a góra delikatnie lepsza. Suma sumarum bez zmian. Zmieniłem końcowy bo w środku coś zaczęło brzęczeć a ponieważ nie mogłem znaleźć zamiennika to kupiłem owalny przelot. Pytanie czy włożenie przelotu do reszty seryjnej może mieć jakiekolwiek negatywne skutki dla silnika?

szastal
03-08-10, 23:14
Zacznijcie czytać uważnie na forum, środkowy w naszych hondach jest przelotowy więc co chcesz w nim zmienić, może wywalić kata, tylko jeśli jest już zatkany to będzie poprawa, a jak nie to nie. Dla silnika nie będzie gorzej, chyba że dasz przelot 3cale to może stracić jeszcze bardziej dół, pomyśl o zmianie kolektora to da najwięcej.

teg
04-08-10, 00:07
Słuchać go i piwo mu dać, dobrze prawi.

szastal
04-08-10, 09:47
Jakieś 20 stron od tego powinno być na temat wydechu do b18 http://www.civicklub.pl/fi/__vbb/showthread.php?10682-Kolektor-wydechowy-tlumik-wydech-katalizator..../page101