Zobacz pełną wersję : Civic tańczy
Witam. Tak jak w temacie, civic dosłownie tańczy na drodze. Raz go ściąga w lewo, a raz w prawo. Podczas hamowania, potrafi go ściągnąć na lewo lub w prawo. Dodaję gazu i przy zmianie biegu samochód potrafi zatańczyć czyli go właśnie ściągnąć. Jeszcze w dodatku jest to, że podczas jazdy na wprost lewa przednia opona piszczy. Wymieniłem przednie wahacze górne, końcówki drążków, lewa wewnętrzna końcówka przekładni kierowniczej, prawa sprężyna (jutro zakładam lewą), wszystkie simmer - blocki są wymienione z przodu, opony są nowe, a alusy bankowo proste. Zbieżność jest ustawiona i na przyrządach wszystko jest ok. Więć dostaje wścieku bo za cholere nie wiem co jest z nim grane. A i geometria też jest ok.
demonobiker
02-08-10, 12:59
stabilizator to on odpowiada min za utrzymanie auta w lini prostej podczas przysipieszania.
sprawdz gumy i lacnziki stabilizatora
jesli ktoras opona piszczy i samochod lata po drodze gdzie mu sie podoba, to zbieznosc na 99% nie jest dobrze ustawiona. mozesz miec tez wykonczone amortyzatory i wychlastane tuleje/cukierki tylnego zawieszenia.
stabilizator to on odpowiada min za utrzymanie auta w lini prostej podczas przysipieszania.niezwykle ciekawa teoria, ale stabilizator nie ma kompletnie nic wspolnego z utrzymywaniem auta w linii podczas przyspieszania. dziala wylacznie na zakretach.
Duże cukierki są dobre i są nowe, to są te z tedgumu te utwardzanie ( nie poliuretany), a te co idą obok koła to są oba nowe i bankowo dobre. jeśli chodzi o amorki to najlepsze jest to że są dobre..
wszystko dobre i swietnie ustawione, a samochod nie daje sie prowadzic i piszczy jednym kolem, no cuda na kiju...
No cuda dosłownie nie tylko na kiju..dzisiaj spuszczam cała przednią zawiechę.
geometria i zbieznosc.nic nie spuszczaj tylko jedz sprawdzic
dzisiaj spuszczam cała przednią zawiechę.
i czego bedziesz tam szukal? malego ludzika, ktory przestawia ci zawias jak jedziesz?
Już jest załatwione. Tym małym ludzikiem co !markos się doszukiwał był simmer - block, który się przestwił (!?). Dziwne strasznie, ale dobra temat załatwiony, można zamknąć.
stabilizator to on odpowiada min za utrzymanie auta w lini prostej podczas przysipieszania.
sprawdz gumy i lacnziki stabilizatora
EG4 nie ma stabilizatorów. wiec brawo.
I nie ma czegoś takiego jak simmerblock czy simmer-block :)
o prosze...a co w takim razie jest??
Silentblock. Nazwa, która wskazuje na zastosowanie, prawda?
A mechaniasy-niedouczasy mylą z simmeringiem, ale dla klienta to tak fajnie mądrze brzmi.
Nikt tego z simmeringami nie myli..silentblocki to wiem. Ja już z przyzwyczajenia mówie simmerblock. Masz rację, mój błąd ;)
Miałem te same objawy. A wyszło to dopiero za drugim razem na szarpakach.Poproś pana aby solidnie ponaciągał przód a najlepiej wejdz do kanału podczas szarpania. Poleciała tuleja w przednim dolnym wahaczu. Po wymianie wszystko ok. Na zbieżności jeszcze nie byłem.
To ja przepraszam, jestem za bardzo cięty na tzw. mechaników.