PDA

Zobacz pełną wersję : Licznik raz działa raz nie działa...... co zrobić???

cichy_
01-11-06, 16:11
Witam. posiadam honde civic coupe z 1994 roku. ma ona silnik d15b7. Mam problem z licznikiem, chodzi o to że raz sie załącza i działa a raz wogóle nic. Np podczas jazdy nie dziala a w pewnym momencie zaczyna działać przez chwile lub na dłużej. Dalej problem ten sie powtarza. pomóżcie mi i powiedzcie czym jest to spowodowane? czy to jest elektronicznie czy na linke? dzięki z góry

Chipsy2
01-11-06, 16:16
Może to wina styków na skrzyni. Bo zapewne jest elektronicznie sterowany impulsatorem na skrzyni a potem kabelkami do licznika :)

cichy_
01-11-06, 16:30
no dzięki sprawdze to. ale nie wiesz może czy dostane sie tam jakoś od dołu? bez żadnego rozkręcania?

Chipsy2
01-11-06, 16:42
Na szczęście a może i niestety w Cifie jeszcze tego nie trenowałem. Chociaż na co dzień zajmuje się licznikami (tachografami) w autkach ciężarowych. Ale jak jutro znajdę chwilkę czasu to wskocze na kanał i lukne jak to jest.

Lipek
01-11-06, 17:15
W D15B2 kostka od licznika jest dostępna od gory-w Twoim powinno byc podobnie...wystarczy otworzyc maske.

cichy_
12-11-06, 12:21
sprawdziłem tą kostke, wymontowałem nawet cały ślimak, rozkręciłem to ale styki ok, nie wiem nadal o jest, licznik dalej nieraz się włączy i nagle wyłączy. pewnie będzie padnięta ta część elektryczna do której wchodzą styki, bo to raczej jest nierozbieralne

Dominik_bb
12-11-06, 13:59
mam to samo wymienilem nawet czujnik kostke z wiazki przy skrzyni zostało jeszcze sprawdzenie zegarów i wiazki przy zegarach ja stawiam ze cos w zegarach nie łapie aha dodam ze problem sie nasila najczesciej jak jest wilgoc lub opady itp

waldano
12-11-06, 14:18
Mam dokładnie te same objawy z licznikiem i pędkościomierzem co Wy , zamieniłem się z kumplem czujnikami prędkości tymi ze skrzyni i niestety nie pomogło , kostki i styki czujnika czyste i całe , może dziś zrobimy zamianę na same liczniki i wtedy będzie już wiadomo czy to licznik czy wiązka.
Czy ktoś z Was wie może jak przebiega droga wiązki z czujnika do licznika , tzn. czy ta wiązka leci bezpośrednio do licznika czy po drodze jeszcze przez jakieś urządzenie "zachacza" ?
Ewentualnie może ktoś jest w posiadaniu schematu tej wiązki i byłby w stanie zeskanować ten schemat i wrzucić tu na forum ?

cichy_
17-11-06, 13:18
to widze że nie ma sensu wymieniać tej kostki przy skrzyni? a licznika nie da się jakoś rozebrać?

waldano
17-11-06, 20:09
"cichy" ja nie powiedziałem , ze to nie ma sensu , u mnie to akurat nie pomogło ale czytałem , że w większości przypadków właśnie nawala ten czujnik ze skrzyni , ja miałem możliwość zamienić czujniki bo ziomek ma dokładnie taki sam model hanki jak ja i niestety nie on jest przyczyną wadliwego działania prędkościomierza. Niestety nie ogarnąłem w dalszym ciągu tej awarii , mam teraz straszny za******* w robocie i nie ma kiedy się tym zająć , ale jak tylko to ogarnę to dam znać w tym temacie

szpulek
22-11-06, 10:03
kumpel w d15b2 mial to samo.. wymienial czujniki, slimaki, az w koncu podobno znalazl rozpieta wtyczke gdzies za radiem..
pzdr