PDA

Zobacz pełną wersję : Nagrzewa się środkowy tunel- civic MB 99r

Ori831
31-07-10, 23:15
Witam,
wcześniej nie zwróciłem na to uwagi i nie wiem czy to jest norma. A mianowicie przy dłuższej jeździe czuć że nagrzewa się środkowy tunel(a dokładnie to wgłębienie pod hamulcem ręcznym - tam gdzie są te dwie śruby do odkręcenia tunelu) + drążek hamulca ręcznego. Nie wiem czy to pod wpływem temperatury powietrza (upały) czy coś dzieje np. ze skrzynia czy po prostu ten typ tak ma. Nie jest to gorące tylko robi się ciepłe. Czy u Was jest tak samo?

szastal
31-07-10, 23:27
Pewnie dlatego że właśnie w tym miejscu przebiega wydech i znajduje się katalizator , następnym razem zajrzyj pod auto najpierw, bez trudu znajdziesz to co najbardziej grzeje.

Xus
01-08-10, 10:14
u mnie po wymianie wydachu grzeje sie caly tunel moze tez dlatego ze nie mam tam zadnych oslon. zeby to troche od izolowac bede prawie caly wydech owijal bandazem.

co do seryjnego wydechu to chyba norma ze sie grzeje w tym miejscu

szastal
01-08-10, 10:26
u mnie po wymianie wydachu grzeje sie caly tunel moze tez dlatego ze nie mam tam zadnych oslon. zeby to troche od izolowac bede prawie caly wydech owijal bandazem.

Ja już owinąłem, ale to było przy okazji owijania kolektora, tylko że ja nie mam auta na glebie więc powinno być ok, temp przy tunelu spadła no i plus szybszy przepływ spalin.

Xus
01-08-10, 10:42
kolektor tez mam owiniety i czesc wydechu na tyle na ile starczylo reszty bandaza kupie nowy to owine reszte i mam nadzieje ze juz sie nie bedzie tak grzal tunel. mysle ze bede to robil w przyszlym tygodniu przy okazji wymiany maglownicy okaze sie czy chceci beda:)

Ori831
01-08-10, 11:08
Dzięki za odpowiedź. Skoro tunel nagrzewa się od wydechu to już nic nie będę robił, myślałem że to może być coś gorszego.;) Zostawię sobie to tak jak jest przynajmniej w zimie będzie cieplej, będę sobie tam grzał rękawiczki:D. Pzdr. wszystkiego dobrego:D

szastal
01-08-10, 11:56
kolektor tez mam owiniety i czesc wydechu na tyle na ile starczylo reszty bandaza kupie nowy to owine reszte i mam nadzieje ze juz sie nie bedzie tak grzal tunel. mysle ze bede to robil w przyszlym tygodniu przy okazji wymiany maglownicy okaze sie czy chceci beda:)

No ja miałem 20 metrów więc było jeszcze na owinięcie aż za kata.

teg
02-08-10, 03:42
Ori831, Ty wiesz gdzie w ogole jest skrzynia biegow w samochodzie? :)

Sprawdz czy masz jeszcze metalowa oslone czesci wydechu przebiegajacej w tym miejscu, ze tak to nazwe. Mocowania rdzewieja i lata luzem, z czasem moze odpasc. Prawdopodobnie w ten sposob splonelo ostatnio 20 aut pod Bydgoszcza - trawa pod jednym sie zajela.

mafia35
02-08-10, 08:51
Zapewne nie przez to że nie było osłony od kata (która i tak nie jest od strony ziemi tylko między katem a podłogą), tylko jakiś tłuk postawił nagrzany samochód na suchej, wysokiej trawie...

teg
02-08-10, 21:25
Nie o tym pisze. Nie oslona kata, bo ona jest w komorze silnika jak kata, no nie rob ze mnie glupka ;)

Wejdz pod spod auta i zobacz co tam jest,taka metalowa oslona czesci ydechu, nie pamietam, chyba przed tlumikiem srodkowym. Tam jest taka blacha od dolu i od gory. To jest zabezpieczenie najgoretszej czesci od spodu, o ktorym pisze - przynajmniej w MB3 tak jest.

szastal
02-08-10, 21:46
oslona kata, bo ona jest w komorze silnika jak kata, no nie rob ze mnie glupka ;)

Tak przy twoim silniku i chyba Z6 , reszta ma normalnie kata pod tunelem środkowym.

teg
04-08-10, 22:07
Ups.