Zobacz pełną wersję : IAB zasada działania pomocy
witam mam takie pytanko jak działa IAB w b18c4 chodzi mi o zasadę działania co steruje jego załączeniem i czy można obniżyć jego załączenie z niższych obrotów np: razem z vtec-iem . wszystko dotyczy seryjnego kompa P9K .
W kolektorze ssącym są poprowadzone dwa kanały powietrza dolotowego. Pozwala to na wybranie najbardziej korzystnego kanału dolotowego dla danej prędkości silnika.
Zadowalająca charakterystyka mocy jest osiągana przez zamykanie i otwieranie zaworów sterujących przepływem powietrza dolotowego (IAB). Wysoki moment przy niskich obrotach silnika jest realizowany gdy zawory są zamknięte, natomiast wysoka moc, przy wysokich obrotach silnika jest osiągana gdy zawory są otwarte.
Gdy obroty silnika są niższe niż 5 750 obr/min elektrozawór sterowania IAB jest uaktywniany przez sygnał z ECM, powietrze dolotowe przepływa przez mniejszą komorę, zapewniając wysoki moment obrotowy. Przy prędkościach wyższych niż 5750
obr/min elektrozawór jest dezaktywowany przez ECM a powietrze dolotowe przepływa przez dużą komorę aby zredukować
opór przepływu powietrza.
Źródło: Honda Aerodeck 98 Service Manual
dzięki piroman czyli przy włączeniu zapłonu elektrozawór puszcza impuls i zamyka klapki i puszka podciśnień jest cały czas pod napięciem a przy obr 5750 wyłącza go i otwierają się samoczynnie klapki tak zrozumiałem...
teraz tylko jak zrobić żeby odłączał się razem z załączeniem Vteca ??
przy włączeniu zapłonu elektrozawór puszcza impuls i zamyka klapki i puszka podciśnień jest cały czas pod napięciem a przy obr 5750 wyłącza go i otwierają się samoczynnie klapki tak zrozumiałem...
mniej wiecej tak
teraz tylko jak zrobić żeby odłączał się razem z załączeniem Vteca ??
skoro juz koniecznie uparłeś się na to to można ustawić w mapie tą samą wartość dla vtec i iab, z tym że vtec ma pewne widełki załaczenia w zależności od obciążenia silnika więc nie zawsze będzie idealnie równo
tylko że w P9K nie można tego zrobić
to można też odłączyć przewód sterowania iab od komputera i podłączyć go z zastosowaniem przekaźnika, a sterowanie do przekaźnika wziąć z przewodu do vtec-a
ale iab jest sterowane odwrotnie , vtec żeby się włączył potrzeba prądu a klapki żeby się otworzyły to trzeba zabrać ten prąd.czy żle cię zrozumiałem.
dobrze mnie zrozumiales ale po to właśnie jest przekaźnik
nie rozumiem to skąd przekaźnik weźmie prąd przed Vteciem żenby klapki się zamknęły ?? chyba nie jestem aż taki blondyn :P prosze cię o wytłumaczenie bez nerwów :) :D
nie rozumiem to skąd przekaźnik weźmie prąd przed Vteciem żenby klapki się zamknęły ?? chyba nie jestem aż taki blondyn :P prosze cię o wytłumaczenie bez nerwów :) :D
Pewnie chodzi mu o to że vtec będzie sterował przekaźnikiem , a przekaźnik albo będzie dawał ten prąd na iab albo nie , właśnie to zależy od tego jaki i jak podłączysz ten przekaźnik . Poczytaj trochę o przekaźnikach .
hehe ale proste, dobra dzięki wam za wypowiedzi i wyjaśnienie tematu.
Witam potrzebuje przekaźnika nie znam się na nich więc proszę o pomoc w znalezieniu odpowiedniego produktu .
Chodzi mi o symbol lub numer lub żebym wytłumaczył czarno na białym gościowi w sklepie co potrzebuję .
Prace jaką ma wykonać przekaźnik jest następująca:
http://images50.fotosik.pl/321/371f12838c459cffmed.jpg (http://www.fotosik.pl)
Na pin A ma być napięcie z chwilą włączenia zapłonu i przekazywać je na pin B .
Gdy napiecie pojawi się na pinie C rozłącza prąd na pinie B a puszcza na pin D
Chyba tak bardziej to będzie, na styki sterowania dajesz sygnał z vtec`a i on się pojawia dopiero po załączeniu vteca, ale przekaźnik ma styki wyjściowe zwarte bez sygnału z vtec`a , po pojawieniu się sygnału z vtec`a rozwiera dopiero układ wyjściowy od iab i się on otwiera . Poszukaj przekaźnika o zwartych stykach wyjściowych i otwieranych dopiero przy sygnale na sterowaniu, napięcie jakieś 12 - 15 V aby on działał no i nie musi być jakoś mega mocno obciążalny prądowo, ale te 2A na iab niech ma, co prawda nie wiem ile iab pobiera.
Na pin A ma być napięcie z chwilą włączenia zapłonu i przekazywać je na pin B .
Gdy napiecie pojawi się na pinie C rozłącza prąd na pinie B a puszcza na pin D
Na pin A sygnał z vtec`a , pin C masa żeby to chodziło, B - plus z akku , D wyjście na iab . Nie sprawdzałem jak to wygląda wg schematu elektrycznego z hanki, proponuje jeszcze bezpieczniki jakieś do tego pewnie kilka mA abyś czasem nie upalił czegoś.
Możesz nawet pokusić się o przerwanie oryginalnego układu od iab i podpięcie go przez przekaźnik .
Przykładowy http://allegro.pl/item1164633679_przekaznik_samochodowy_24v_4120_870 .html
oo już lepiej zaraz to wydrukuje i lece do elektrycznego.
a bezpieczniki dać za przekaźnikiem na wyjście vtec i na iab ??
choć mam jeszcze jedno pytanko czy dobrze zrozumiałem że mam się wczepić we wiązkę vteca żeby doprowadzić sygnał do przekaźnika w celu rozłączenia IAB ??
Jeśli chcesz żeby ci się iab załączał razem z vtec`iem to tak, chyba że chcesz sobie zrobić to na przełącznik do kabiny i ręcznie to wyzwalać, ale to kłopotliwe będzie raczej, daj bezpiecznik tu i tu, bo jednak to nowa instalacja i jak coś gdzieś się otrze lub zmasuje to ci się trochę elementów popali.
męczarnia was ciąg dalszy.:
mam już przekaźnik i teraz powiedzcie mi pod jakie piny podłączyć mam vteca iab i mase.
foto przekaźnika:
http://img11.allegroimg.pl/photos/oryginal/11/64/63/36/1164633679
jestescie pewni ze IAB steruje sie podaniem 12V a nie masy ?!
stoowa, tak w b18c4 jest sterowany +12V
podlaczasz tak:
85 vtec
86 masa
87a iab
30 +12V
mam nadzieje ze kupiles przekaznik na 12v a nie tak jak na foto na 24v
Samo 12V nie koniecznie może się nadać bo w aucie czasem skacze napięcie do 14, a te cewki w przekaźnikach mają pewien zakres działania, więc może czasem działać. A swoją drogą pisz jak to podłączysz w końcu jakie wrażenia z jazdy.
stoowa, tak w b18c4 jest sterowany +12V
podlaczasz tak:
85 vtec
86 masa
87a iab
30 +12V
mam nadzieje ze kupiles przekaznik na 12v a nie tak jak na foto na 24v
tak kupiłem przekaźnik 12V :) hehe to był przykładowy przekaźnik, spróbuje podłączyć ale nie obiecuje że dam rade dziś.A wrażeniami się podzielę na pewno.
panowie podłączyłem dziś te ustrojstwo i ... Nie działa !!
mam przekażnik 12V 30A z czterema pinami może to jest problem że powinno być 5 pinów ?
IAB sterowany jest +12V ale przy wysokich obrotach napiecie znika a na wolnych jest podawane wlasnie +12
jak podlaczyles ten przekaznik? powinnes miec 5 pinow i jak vtec sie zalacza to napiecie z IAB ma znikac
no wczesniej pisaleś że masz na pięć pinów, skoro masz na 4 to masz prawdopodobnie zwykly przekaźnik zwierny...
jak podlaczyles ten przekaznik?
No właśnie jak to podłączyłeś ?
hmmmmm poka zdjęcie tego przekaźnika co kupiłeś... Bo faktycznie może masz przekaźnik tylko ze stykiem zwiernym chociaż ostatnio spotkałem się z przekaźnikiem który miał zmostkowaną cewkę ze stykiem prądowym...
Poniżej masz schemat jak to podłączyć oraz krótki opis jak będzie działać ;) Na początku radził bym nie podłączać tego bezpośrednio z akku tylko ze stacyjki;)
więc:
po załączeniu zapłonu na zawór IAB podane zostanie napięcie i wszystko będzie działać tak jak w "serii" ;) w momencie załączenia vteca przekaźnik wpięty równolegle z zaworem vtec rozewrze styki 30/87a i na iabie pryndu Panie nie będzie...;) to samo robi komp tylko po przekroczeniu 5750rpm ;)
W p9k iaba masz pod pinem A19 tak że musisz wypiąć kabel z kostki bądź go przeciąć i dobrze zaizolować od strony kompa
http://images49.fotosik.pl/346/fd1367982debd33c.jpg
zadam jedno zasadnicze pytanie - po co przelanczac IAB tak wczesnie? pewnie w celu zmniejszenia momentu - jakies problemy z trakcja or sth? :)
zadam jedno zasadnicze pytanie - po co przelanczac IAB tak wczesnie? pewnie w celu zmniejszenia momentu - jakies problemy z trakcja or sth? :)
Furious a w jakim momencie iab ma sie załączać a kiedy nie z tego co wiem to dobrze się orientujesz , czy to jakaś tajemnica ?
przekaznik jest na 4 piny więc musze mieć na 5 pinów ??
Masz seryjny komp z seryjnymi mapami to ma sie zalaczac tak jak w serii, zalaczanie go razem z vteckiem niczego nie poprawi
W autach ktore stroiłem najoptymalniej wychodziło w granicy 5000-5200rpm - ale po strojeniu, nie na seryjnym komputerze! Przy zmianie zalaczania IAB jak i VTECa, wartości w mapach paliwa musza być zmienione.
A co polecacie zrobic w b18C4 na P30? przerobic kompa pod obsluge IAB czy wywalic z kolektora klapki zwiekszajac tym samym pojemnosc ukladu dolotowego?
jak zostawiasz seryjny kolektor to dodaj obsluge iaba do kompa, samo wywalanie klapek jest imo bez sensu
Niewiele kolektorow posiada zmienna dlugosc kanalow ssacych a w hondzie tylko H22 i B18C4. Wiec myslalem, ze pozbycie sie klapek i strojenie da lepsze efekty niz wprawianie IAB w ruch. Ale skoro twierdzisz ,ze to bez sensu to przerobie sterownik i zobacze jaka edzie roznica.
wsadz seryjny komputer z IAB lub przerob p30 na iab. będzie najprosciej, najtaniej i niekoniecznie najgorzej
Podepne sie pod temat.
Blok b20, głowica c4. Na razie zostaje seryjny dolotowy z c4 i na takim bedzie strojony.
i teraz własnie sie zastanawiam czy wywalac iab czy nie, komp bedzie p28. Jak wiadomo b20 zasysa sporo powietrza i raczej stosuje sie kolektory o duzym plenum i mozliwie jak najwiekszych kanałach wiec pomuslałem ze lepiej bedzie klapki wywalic, momentu i tak bedzie sporo. Co o tym sadzicie?
Ja zamierzam w B18 wywalis seryjny kolektor i wstawic albo z B16 albo skunka przez co nie bedzie IAB. Z tego co wiem to doł sie pogorszy spadnie moment ale gora bedzie o niebo lepsza. Prawda to? oczywiscie kompa mam juz pod OBD1 trzeba wywalic obsługe IAB ale to ziomek mi zrobi i wgrac mapke lub wystroic
Ja w planie mam rozwiercenie, już jedno aero z C4 tak lata i w porównaniu do B18 po remoncie i skunku są minimalne różnice, niestety w tym miesiącu skrzynia więc się trochę przeciągnie, ale drugie auto już się szykuje na tą zmianę . Rozwiercenie przepustnicy i wlotu kolektora plus kanałów IAB,z resztą był już o tym temat.
skolopendra
03-11-11, 20:17
ale gora bedzie o niebo lepsza. Prawda to?
nie