Zobacz pełną wersję : przegląd
Witam wszystkich.
Mam małe pytanko odnośnie mojej Hani. Otóz Hania ma przejechane już 80 000km, rocznikowo 2005. Do tej pory serwisowane w ASO. Kiedy wymienia się rozrząd? no i co wymienia się jeszcze po 80 000km.
pozdrawiam
Rysiu
acha, Hania ma motor 1.4 90PS
Po raz enty:
TABELA PRZEGLĄDÓW I SERWISU (http://autoban.com.ru:8080/manual/CivHtml/3-4.htm)
Po raz enty może tabela, ale ja po raz pierwszy serdecznie dziękuję.
Może pytanie nie do końca w temacie, ale od prawie miesiąca jeżdżę bez przeglądu, zgubiłem kartkę z ważnością butli gazowej, w ciągu 2tyg. powinienem miec duplikat. A pytaniem mam takie co będzie jak policja mnie złapie bez przeglądu? bo różnie słyszałem.
Zabiorą dowód rejestracyjny i dostaniesz 100 złotych mandatu za jazdę pojazdem niesprawnym technicznie.
Jak zabiorą dowód to jak zrobię przegląd? Słyszałem, że dostanę tylko jakąś kartkę, że w przeciągu 2 tyg. muszę zrobic przegląd.
dostajesz pokwitowanie zabrania dowodu. zrobisz przeglad jak dostaniesz z TDT duplikat certyfikatu butli. bez tego ani rusz. jazda bez przegladu w razie wypadku rowna sie z tym ze twoje OC nie dziala, wiec bedziesz bulil z wlasnej kieszeni. takie akcje sie nie oplacaja, odstaw hanie i czekaj na dokument z TDT.
wiekszy problem bedziesz mial jak bedziesz bral udzial w wypadku , nawet nie ze swojej winy
Grzesieklodz
26-07-11, 20:00
ja pojechałem na przegląd Ładą (jadąc Limanowskiego od Włókniarzy skręcasz w prawo w Traktorową i to jest po prawej stronie) i też nie miałem tego papierka i pan mi wystawił zaświadczenie na tydzień jak w tym czasie dostałem papierek o homologacji butli to pojechałem do tego samego kolesia i zapłaciłem 1 zł i mi wbił już normalnie przegląd
Zabiorą dowód rejestracyjny i dostaniesz 100 złotych mandatu za jazdę pojazdem niesprawnym technicznie.
Phi... Jeśli wiem,że nie mam przeglądu mówie milicjantowi,że zapomniałem dowodu i 50zł mandatu i nara :cool:
i cholowanko jesli nie masz przy sobie aktualnej polisy OC, badz jej xero.
oczywiscie moga jedynei prosic o dostarczenie polisy do komisariatu, ale jak wiadomo w tu jest POLSKA i zawsze robia pod gore
bunkerites
27-07-11, 09:41
holowanko jesli nie masz przy sobie aktualnej polisy OC
Panie kolego myli sie Pan...NIE MA OBOWIAZKU WOZENIA POLISY OC W AUCIE,PRAWO ZOSTALO ZMIENIONE
ooo to mnie milo zaskoczyles :)
podeslesz jakis artykul do tego ? albo chociaz nr ustawy zeby sie na nia powolywac w razie kontroli :)
Panie kolego myli sie Pan...NIE MA OBOWIAZKU WOZENIA POLISY OC W AUCIE,PRAWO ZOSTALO ZMIENIONE
od kiedy :confused: z tego co ja kojarzę to dopiero projekt cyt. "Zgodnie z projektem ustawy o Centralnej Ewidencji Kierowców (CEK) i Centralnej Ewidencji Pojazdów (CEP) od 2012 roku zniknie obowiązek wożenia ze sobą dokumentów (prawa jazdy, potwierdzenia ubezpieczenia i dowodu rejestracyjnego samochodu) pod warunkiem, że kierowca będzie właścicielem samochodu wpisanym do jego dowodu rejestracyjnego"
bunkerites
27-07-11, 11:43
kolego na 100% nie ma obowiazku wozenia polisy OC..przyklad z nocy wczorajszej kiedy to tajniacy trzepali mi auto na nowej hucie...:)
kolego na 100% nie ma obowiazku wozenia polisy OC..przyklad z nocy wczorajszej kiedy to tajniacy trzepali mi auto na nowej hucie...:)
jak już to koleżanko :p
przewertowałam aktualną ustawę - prawo o ruchu drogowym i wyczytałam:
art 38. Kierujący pojazdem jest obowiązany mieć przy sobie i okazywać na żądanie uprawnionego organu wymagane dla danego rodzaju pojazdu lub kierującego:
1) dokument stwierdzający uprawnienie do kierowania pojazdem;
2) dokument stwierdzający dopuszczenie pojazdu do ruchu;
3) dokument stwierdzający zawarcie umowy obowiązkowego ubezpieczenia odpowiedzialności cywilnej posiadacza pojazdu lub stwierdzający opłacenie składki tego ubezpieczenia;
4) zaświadczenie, o którym mowa w art. 95a ust. 1 pkt 2;
5) inne dokumenty, jeżeli obowiązek taki wynika z odrębnej ustawy
tutaj jednolity tekst http://www.przepisy.gofin.pl/przepisy,2,9,9,241,,20110701,ustawa-z-dnia-20061997-r-prawo-o-ruchu-drogowym1.html
bunkerites
27-07-11, 19:46
Kolezanko a czy stronka z ustawa jest po aktualizacji....podajrze w maju czy w lipcu 2010 byla nowalizacja przepisow ruchu drogowego i na 100% nie musisz posiadac umowy OC...zreszta wczoraj nie mialem OC i problemow nie robili
Kolezanko a czy stronka z ustawa jest po aktualizacji....podajrze w maju czy w lipcu 2010 byla nowalizacja przepisow ruchu drogowego i na 100% nie musisz posiadac umowy OC...zreszta wczoraj nie mialem OC i problemow nie robili
trzeba było wejść na linka którego podałam, ustawa jest po zmianach z 1 lipca tego roku
Kiedys za brak potwierdzenia zawarcia oc holowali auto na parking, a teraz jest to traktowane jak brak kazdego innego dokumentu czyli mandat 50zł. Juz od dluzszego czasu wszystkie polisy sa wpisywane do wspolnego systemu i policja moze sprawdzic czy mamy oc. Problem moze byc wtedy gdy nasza polisa nie zostala jeszcze wprowadzona. Jak pracowalem w pzu to nawel dzwonili czasami i pytali czy ktos ma polise
Sent from my GT-I9100 using Tapatalk
bunkerites
28-07-11, 14:04
no to mi sie upieklo z mandatem:)
OC musisz mieć przy sobie, nic się nie zmieniło, a to że Policja nie sprawdza za każdym razem to nei nowość. Mnie też kilka razy kontrolowali i zawsze prosili o prawo jazdy i dowód rejestracyjny. Gorzej by było gdybyś uczestniczył w stłuczce lub wypadku i nie miał przy sobie OC :/
bunkerites
28-07-11, 16:20
Moze inaczej... OC powinno sie wozic... ale za brak podczas kontroli auta nie zabiora na parking