Zobacz pełną wersję : Czy kupilibyscie nowe opony zimowe z 2004?
Monogramus
01-11-06, 08:05
Czy kupilibyscie nowe opony zimowe z 2004? Pirelli, sa po obnizonej cenie, ale czy to bezpieczne i dobre? czy warto? prosze nie pisac czy pirelli jest dobre czy nie tylko czy mozna kupic opony zimowe ktore lezaly dwa lata? jest na nie rok gwarancji.
Dwa lata to nie tragedia. Rozumiem, że nie są zużyte i mają dobrą cenę - ja bym brał.
ja kupilem teraz kormorany niby nowki a sa z 2005 roku
jezeli cena by była zauważalnie nizsza to czemu nie :wink:
pozatym wsomniales ze maja rok gwarancji wiec wszytko tylko zalezy od ceny, napisz ile taniej mozesz kupic w porownaniu do "nowej"
jezeli odpowiednio przechowywane, to mozna do 3 lat nówki brac
dokladnie. producenci przewiduje max 3 letnie skladowanie opon w odpowiednich warunkach i takie opony w dalszym ciągu traktują jak nowe.
dokladnie. producenci przewiduje max 3 letnie skladowanie opon w odpowiednich warunkach i takie opony w dalszym ciągu traktują jak nowe.
Zgadza sie i normują to nawet przepisy:
Zgodnie z polska normą PN-C-94300-7 //Ogumienie - pakowanie, przechowywanie i transport// zaleca sie aby nie sprzedawać opon starszych niż 36 m-cy od daty produkcji.
j.w. 2004 rok to w swietle przepisow nowa opona, mozna brac, a ze ma obnizona cene, to trzeba sie tylko cieszyc
ps.
ja kupilem 2 z wrzesnia 2004, 2 z wrzesnia 2005, jakis taki dziwny komplet mi sie trafil. tez "nowe", ale w cenie nizszej o ponad 30% :mrgreen:
Monogramus
01-11-06, 17:23
Pirelli snowsport nowa - 865 zl, Pirelli snowsport rok produkcji 2004 - 579 zl, cena rozni sie znaczaca, wiec chyba biore :) Gdzies czytalem ze termin przydatnosci do spozycia opon to 6 lat, wiec tym zostalo 3-5 lat, to i tak do tego czasu sie zetra. Dzieki za odp wszystki :wink:
a kupiles w koncu tego accorda?
Monogramus
01-11-06, 17:35
no tak :) ale chwalic sie bede jak nowe kola beda, czyli w przyszlym tygodniu
Monogramus
01-11-06, 22:51
Felgi Kyowa, 7,7kg, 18" +najlzejsze opony na rynku PL, zobaczymy co z tego wyjdzie, wszystko opisze na forum, cierpliwosci :) !
Ja kupowałem w styczniu ten sam model opon tylko inny rozmiar i też po promocji zapłaciłem 50%. Przejeździłem co prawda tylko pół sezonu ale jestem bardzo zadowolony. W sobotę zakładam więc mam nadzieję, że będzie OK ;)
jezeli odpowiednio przechowywane, to mozna do 3 lat nówki brac
ja raz tak kupiłem....
3letnie nowe continentale po okazyjnej cenie (80pln/szt)
i jezdze juz na nich druga zime... nawet nie zamierzam zmieniac bo sa w dobrym stanie - zadnych wad czy wybrzuszen.... mimo ze nawet 180-200km/h było...