PDA

Zobacz pełną wersję : Nie da sie odpowietrzyć hamulców w civicu 5d d14

nikog0
26-07-10, 21:43
Witam!
Hamulce działały prawidłowo, ale przedni lewy zacisk chodził ciężko, więc go wymontowałem i zregenerowałem (koło się ciężko kręciło), odkręciłem przewód przy zacisku.
Potem wszystko podłączyłem i zacząłem odpowietrzać ukł hamulcowy. Podczas wciskania hamulca w okolicy akumulatora (pod nim jakby) słychać jakby "syk", kiedy pedał się puszcza to nic nie słychać. Przeprowadziłem procedure odpowietrzania z 10x, ale ciągle coś syczało i pedał hamulca był nisko, ale po podpompowaniu podchodził do góry, po odpaleniu samochodu, wciska się niemal do samego dołu, jakby był zapowietrzony... a podczas odpowietrzania z odpowietrznika w ogóle nie leciało powietrze, jakby był już dobrze odpowietrzony, a mimo to wielokrotnie jeszcze odpowietrzałem. Potem odpowietrzyłem pozostałe koła, ale nic to nie pomogło.
Płyn w zbiorniczku ani przez chwile nie był niżej niż połowa (regularnie dolewałem), lampka ABSu pali sie jak zawsze, nie mam jak go wytestować, bo hamulce są za słabe aby koła się zblokowały... Oczywiście nigdzie nie ma żadnych wycieków

Da się odpowietrzyć to urządzenie do którego idą rurki z pompy hamulcowej) koło akumulatora? (myśle że może ono się zapowietrzyło...)

Co zrobić żeby te hamulce odpowietrzyć?

raq22100
26-07-10, 21:59
Mi odpowietrzali wysysając płyn z każdego koła sprezarka, moze to zadziała.

zeeuss
26-07-10, 22:06
Ten syk dochodzi z pompy hamulcowej- odpowietrz pompę, delikatnie odkręcając nakrętki na przewodach (rurkach) z niej wychodzących. Uważaj aby nie uszkodzić tych rurek. U mnie to pomogło, i ważna jest kolejność odpowietrzania: LP, PP,PT,LT. Powodzenia.

majkel79
27-07-10, 08:59
ważna jest kolejność odpowietrzania: LP, PP,PT,LT.

Odpowietrzanie zaczyna sie od kola ktore jest najdalej pompy. W 5D kolejnosc jest nastepujaca: PT - LP - LT - PP.
Zauwazylem, ze kolejnosc odpowietrzania to temat rzeka i pole do popisu dla ludzkiej fantazji :) Gdzie nie zerknac wszedzie podana jest inna kolejnosc :) Ograniczeniem dla wyobrazni tworcow jest chyba tylko ilosc mozliwych kombinacji naszych czterech kol ;) Kolejnosc ktora ja podalem jest zaczerpnieta z manuala do 5D.

zeeuss
28-07-10, 21:57
Może lepiej doczytać ten manual. Ale popatrz tutaj http://www.civicklub.pl/fi/__vbb/showthread.php?36939-Jak-odpowitrzy%E6-ABS-w-5D Pozdrawiam

lar
29-07-10, 09:48
tja i dalej nie wiadomo z jaką kolejnością odpowietrza sie układ z ABS :confused:

zeeuss
06-08-10, 20:26
Tak samo jak zwykły od Lewego przodu- czyli najbliżej pompy.