PDA

Zobacz pełną wersję : Problem z zaplonem i inne.. Civic D15B7 Sedan

mmaryan
26-07-10, 20:50
WItam, mam następujące problemy:

Auto postało 2 miesiace nie jeżdżone i obecnie hania kręci ale nie pali - tak jakby albo nie dostawala paliwa albo nie było iskry. Aparat zapłonowy wymieniony w zeszłym roku. Świece wyglądają ok. Co może być?? filtr powietrza? paliwa? kable?

Prędkościomierz odlicza mi wstecznie :) - w sensie od spodu bolca w dół, albo jak jest deszczyk to czasami w ogóle stoi w miejscu,,, gdzie szukać przyczyny?> jak sie zabrac do rozbierania stacyjki?

Poprzygasały lampki na tablicy rodzielczej a na dashu od radia palą się jeśli mam szczęście i odpowiednio przywalę ręką :)

mam jeszcze inne problemy, ale na poczatek jesli pomozecie mi z tymi, to bedzie fajnie, bo jak już rusze - będę wiedział z jaką prekością jade w nocy:):rolleyes:

kasiawa
26-07-10, 22:11
Z tego co piszesz to obstawiam gdzieś zwarcie lub po prostu coś nie łączy.
Dobrać się do stacyjki jest bardzo łatwo z tego co pamiętam to są tam dwie śruby a dwuczęściowa osłona stacyjki mocowana jest na zatrzaski.
Stacyjka natomiast trzyma się na dwóch śrubach o łbach zrywalnych więc jeśli myślisz o wymianie to trzeba się z tym bawić, a może być tak że będziesz musiał opuścić kolumnę kierowniczą żeby się dostać do tych śrub od góry np wiertarką.
Kostka stacyjki przykręcana jest na dwie małe śrubki, możesz ją rozebrać i oczyścić styki.
Co do zapłonu to sprawdź czy świece są mokre, bo jeśli nie pali a podaje paliwo (świece mokre) to wina leży po stronie uk. zapłonowego np. kopułka, palec, cewka, przewody WN.

mmaryan
27-07-10, 00:14
dzieki za odp. a czy znacie jakas ksiazke /manual do civica po polsku coby napisane było jak ta stacyjke rozbierac?

kasiawa
27-07-10, 15:42
Masz podwieszony temat z instrukcjami:

http://www.civicklub.pl/fi/__vbb/showthread.php?2045-Instrukcje-serwis%F3wki-Honda-Civic

jacek_bp
27-07-10, 21:03
Pisałeś, że stał dwa miesiące. Ja bym czepił się mas w aucie. Później wyczyścił kopułkę i palec i zobaczył jaki efekt to przyniesie.
Jeżeli odlicza wstecznie to może masz odwrotnie napiecie na podane na prędkościomierz, cewka wtedy będzie gieła w druga stronę wsakzówkę.