Zobacz pełną wersję : Skrzynka Biegów do D15B7 na D16z6 ?
Witam szukałem dosyć długo tematów ale coś nie mogłem znalesc :P a wiec Moja seryjna skrzynka odmówila posluszenstwa juz na dobre czeka mnie zmiana:) i teraz pytanie forumowicze ogarnieci jakie są róznice pomiedzy jedną a drugą skrzynka czy warto i sens wkladac do kupety d15b7 skrzynke d16z6 co na tym ucierpi a co poprawi osiagi za wasze wypowiedzi serdeczne Dziekiii ! :)
skolopendra
26-07-10, 17:51
trochę poprawi osiągi
http://www.civicklub.pl/fi/__vbb/showthread.php?2496-Przelozenia-skrzyn-biegow-w-serii-D
samochód tylko zyska. Będzie dynamiczniejszy, bo przełożenia są krótsze.
Jest to dobry pomysł i warto, abyś to zrobił
No dobra ale skoro skrzynia w d15b2 i d16z6 (pisze hatchback) jest identyczna to czy jest sens płacić 2 razy tyle za tą skrzynie niż kupić za bezcen skrzynie z d15b2 hb?
Wiadomo, że im krótsze przełożenia tym większe przyspieszenie, ale kosztem prędkości maksymalnej.
Teraz pytanie czego oczekuje autor tego tematu (a takich tematów jest sporo). Jeśli ma być przyspieszenie to wg mnie pozostaje szukanie skrzyni od D13B2 z końca produkcji (a to i tak loteria), lub składanie hybrydy.
Różnica między skrzynią od D16Z6 a D15B2 jest wg mnie znikoma z lekką przewagą dla Z6 więc nie wiem czy warto przepłacać, co innego gdyby Z6 miało FD 4,437.
D16Z6 jest na dużych łożyskach a d15b2 chyba nie. a tak to 1-2-3 są takie same w tych skrzyniach, a to do zapier... najważniejsze biegi :)
No tak racja zapomniałam o tym, skrzynka z Z6 jest na dużych łożyskach więc to też jest duży plus, bo taka skrzynia jest dużo wytrzymalsza.
a Więc widze same pozytywy ;) a zmieniam z tego względu że moja juz sie posypala :( a że bez ko<H>anki jest jak bez ręki nogi i wogóle heeh :) Chce jak najszybciej wrzucić nową no i mam od reki takowa d16z6 :) i wlasnie chcialem przeczytac takie info jak piszecie :) Poznałem rózncie korzysci wiec raczej bedzie a w zasadzie juz do mnie dzis leci :)
Pytaliście na Co zwracam uwagę :) a wiec lubie ********* wiec przyspiesznie jest dla mnie najważniejsze :)
Rzadko kiedy wybijam na Nasze Cudne Autostrady:p
eh... Ja mam w D16Z6 skrzynie od D15B7 =(
Zmieniać na D16Z6 again ?
eh... Ja mam w D16Z6 skrzynie od D15B7 =(
Zmieniać na D16Z6 again ?
jeśli chcesz żeby auto się szybciej rozpędzało to tak...
jeśli chcesz jeździć oszczędniej (np trasy) to nie...