PDA

Zobacz pełną wersję : Skrzynia huczy

tommmmm
26-07-10, 15:34
Witam!Pisze w sprawie kumpla ponieważ ostatnio zaczęła mu huczeć skrzynia w D16Z6.Dodam że to huczenie ustaje po wciśnięciu sprzęgła.Mam do was pytanie co to może być?Czyżby łożysko na wałku sprzęgłowym?

lozek
26-07-10, 15:46
Najprawdopodobniej łożysko

tommmmm
26-07-10, 17:28
Najprawdopodobniej łożysko

Te na wałku sprzęgłowym czy może inne?

yautja
27-07-10, 12:37
Raczej tak.

WaSSIL
27-07-10, 14:16
no raczej na pewno jest to łożysko na wałku sprzęgłowym

tommmmm
27-07-10, 18:06
A po rozebraniu skrzyni da się na 100% stwierdzić mając łożysko w ręku że jest ono złe czy dobre?Jeśli tak to jak to zrobić najskuteczniej?

Budziniak
27-07-10, 18:54
Jest jeden dobry sposób.
Nakładasz łożysko na palec lub dwa a drugą ręku rozkręcasz je i tyle. Jak łożysko się wysypało to poczujesz i usłyszysz brykające kuleczki

tommmmm
29-08-10, 11:22
Wczoraj wyjęliśmy skrzynie i wymieniliśmy dwa łożyska na wałku sprzęgłowym.Inne czyli te na mechanizmie różnicowym i wałku napędowym wydawały się dobre.Po wsadzeniu do samochodu i przejażdżce skrzynia nadal huczy :( tzn przy stałych obrotach wydaje podobny dźwięk jak przy jeździe na wstecznym.Najgłośniej jest kolo 3 tys. obr natomiast przy wyższych trochę mniej.Ustaje to po dodaniu gazu(podczas przyspieszania) oraz przy wciśnięciu sprzęgła.Powiedzcie co może jeszcze być nie tak?

dodam jeszcze że ustępuje to po odjęciu gazu oraz że na luzie jest cisza z wciśniętym sprzęgłem i bez wciśniętego.Prośba pomóżcie

tommmmm
01-09-10, 18:12
Naprawdę nikt nie jest w stanie pomóc :( ?

skolopendra
01-09-10, 18:17
jak huczy ,to masz minimum 3 łożyska do wymiany ,i nikt konkretnie nie odpowie ,bo nie wie które akurat się posypało

tommmmm
01-09-10, 18:40
Dwa na wałku sprzęgłowym zostały wymienione więc zostały by te na napędowym i na mechanizmie różnicowym lecz one wydawały się być w dobrym stanie.A mam pytanie czy huczeć mogą też te małe łożyska igiełkowe na wałkach czy tylko te kulkowe?

tommmmm
06-09-10, 16:56
I problem się nasilił:( teraz coś jakby trze(rzęzi) na luzie oraz przy redukcji.jak wcisnę sprzęgło na luzie to jest oki.W związku tym mam do was pytania i byłbym wdzięczny za udzielenie jakiejkolwiek odpowiedzi na nie.
1.Czy na luzie obraca się wałek napędowy?
2.Czy mogło się posypać to łożysko igiełkowe wałka napędowego które znajduje się w obudowie?(bo słyszałem że właśnie te się nie sypie tylko te dwa na górze)
3.Czy te dwa łożyska górne wałka napędowego(te obok siebie) można gdzieś nabyć poza aso do d16z6?
z góry dzięki za odp;)