PDA

Zobacz pełną wersję : Wymiary klocków/tarczy w VIgen

Focus77
26-07-10, 12:47
Przeszukałem pół sieci, forum, manuala.. i nadal nie wiem jakich rozmiarów tarcze/klocki mam włóżyć do swojej coupe VI gen.. :| Tymi ze sklepów wolałbym się nie sugerować.
Robiłem też (wymuszony) swap silnika z y7 na vtec'a i małe mody więc mocy trochę przybyło i pasuje coś lepszego wrzucić.. np. tarcza brembo/klocek ferodo.. a może coś innego sprawdzonego ?

skolopendra
26-07-10, 21:18
ate ferodo .ale z tą mocą to już nie przesadzaj .ja daje rade na seryjnych 240mm ;)

kasiawa
26-07-10, 21:47
Z tarcz mogę polecić:
ATE, Zimmermann lib tańsza Mikoda
Jeśli zaś chciałbyś nacinane/nawiercane to tutaj ATE Power Disc, EBC albo Mikoda, nawiercane Zimmermann'y pękają w miejscach nawierceń (co prawda wynika to z fizyki, ale akurat w przypadku tych tarcz zauważyłam najwięcej pęknięć).
Z klocków moge polecić:
ATE (dobrze grają z kompletem tarcz tej firmy) dosyć twarde, trochę szybko znikają w połączeniu z ATE PD. Z innych kolcków to Mintex (dosyć miękki klocek) ABC Czarne/Zielone lub FERODO Premier/Performance

amon
27-07-10, 06:15
A ja polecam tarcze i klock firmy TRW - BDB komplety za rozsądne pieniądze.

Focus77
27-07-10, 08:21
ate ferodo .ale z tą mocą to już nie przesadzaj .ja daje rade na seryjnych 240mm ;)

No z tyłu bębny nie wiem czy wogóle jeszcze hamują ;) , dlatego coś trochę lepszego chcę.
Rozumiem, że seria w całej VIgen (poza VTi) to 240mm (dziwne że w większości w sklepie 260 wsio).
A klocki jakiś konkretny rozmiar czy nie będzie dylematu ?
Dziękóweczka za te propo.

spychu
27-07-10, 09:38
Nie we wszystkich jest 240mm, w bardzo dużej ilości 6genów było wkładane też 262mm. Wszystko zalezy od wersji i rocznika.

Najłatwiej będzie jak zmierzysz średnice swojej tarczy jeśli nie jesteś pewien. Ale jesli to było Y7 to obstawiam, że masz 242mm. Jeszcze podaj rocznik jak możesz.

Z klocków ja polecam do codziennego przemieszania się Ferodo Premier. Przy 242mm symbol klocka to FDB777 przy 262mm FDB776, są dość miekkie przez co nie drą tarcz w takim stopniu jak twardsze klocki, niestety sporo pylą.

Z tarcz rowniez moge polecić gladkie ATE, TRW, EBC.

Mialem gladkie brembo przy 262mm i brembo maxy przy 242mm i po tych doświadczeniach więcej brembo nie kupie chyba, że ORO :D

Focus77
27-07-10, 10:18
Moja w serii była y7 (obecnie y8) rocznik 96 (też zielona tylko qpetka właśnie :) ). Też mi się wydaje, że 242mm..
W inter cars klocki o których mówisz nazywają się premium a nie premier, a że oznaczenie to samo ( FDB777 ) to chyba to ten sam klocek http://ekatalog.intercars.com.pl/ Od początku to w niego właśnie celuje.
Nad tarczami jeszcze się zastanowię ale też pomiędzy tymi, które wymieniłeś. Brembo nicht.

duchu10
28-07-10, 20:13
To bedziesz miał 242 napewno. a co do tarcz i klocków to miałem osobiście brembo maxy przy eg4 troszkę podrasowanym i byłem z tego zestawu bardzo zadowolony:)

Focus77
29-07-10, 09:51
Spoko, dziękować :)