PDA

Zobacz pełną wersję : Niski pedała hamulca

zeeuss
25-07-10, 20:39
Witam. Hondziarze poradźcie. Regenerowałem tylne zaciski, bo ręczny słabo łapał. Nożny był żyleta i brał wysoko. Ale po regeneracji ręczny jest ok, ale nożny bierze strasznie nisko, jest miękki i ma dość duży skok ( na mój gust). Jak jest u was, bo w przyszły weekend jadę w długą trasę i nie wiem czy coś z tym robić czy nie??? Hamulce odpowietrzałem.:rolleyes:

MikeFoto
25-07-10, 21:24
To o czym piszesz to typowy objaw zapowietrzonych hamulców. Podejrzewam raczej, że układ jest w dalszym ciągu zapowietrzony. Jako że masz tarcze z tyłu - pewnie masz ABS. Jeśli zapowitrzyła ci się pompa to "podobno" tylko w ASO można to zrobić. Tak wycztyałem kiedyś na forum. Choć manual wspomina, że odpowietrzanie układu z ABS powinno być robione tak samo jak bez ABS.

zeeuss
25-07-10, 22:22
Dlaczego pompa? Podczas wyciągania zacisków przewody hamulcowe były zaciśnięte. A pompę można odpowietrzyć np. przez poluzowanie nakrętki na sztywnym przewodzie z niej wychodzącym? A co z tym pedałem? Jak wcisnę do dechy to hamuje na ostro, ale niżej niż przed regeneracją. Jak u innych? U was bierze nisko czy wysoko pedał hamulca?:confused:

qba1983
25-07-10, 23:23
tak, odpowietrz sobie pompe odkrecajac te nakretki na pompie, napewno pomoze skoro wczesniej bralo wyzej.

zeeuss
26-07-10, 21:18
Pompę odpowietrzyłem. Hamulec jest nieco twardszy, próba drogowa wypadła pomyślnie. Dla pewności podjechałem do warsztatu i na hamowni sprawdzili pracę hamulców. Przód 2,5kN na oba koła jednakowo. Tył słabszy ale w normie tylko prawe nieco słabsze- trzeba rozebrać cały zacisk i poprawić. Dzięki za zainteresowanie. Pozdrawiam.

MikeFoto
26-07-10, 21:30
A nie mówiłem (pisałem) że to pompa :)