PDA

Zobacz pełną wersję : Problem z fabrycznym radiem po zamontowaniu subwoofera w Civicku VII...

Adam Kresa
25-07-10, 18:50
Witam,
Właśnie zamontowałem sobie w swojej Hondzi (Civic 1.6 3dr 2005r.) aktywny subwoofer w bagażniku i mam następujący problem. Po uruchomieniu silnika radio i subwoofer nie chce się załączyć.
Jeżeli przekręcę stacyjkę w pozycję zapłon, ale bez uruchamiania motoru, to wtedy radio, a po chwili subwoofer się załącza i gra, natomiast po uruchomieniu silnika cała muza milknie ???
Nie wiem co to jest, wszystkie połączenia sprawdziłem i są ok. Z przewodami podpiąłem się pod tylne głośniki, a może radio odczytuje to jako jakieś zwarcie przeciążeniowe układu ??? Zasilanie z akumulatora idzie przez bezpiecznik, kablem o odpowiednim przekroju, w poprzednim aucie (innej marki) w ten sam sposób zainstalowany subwoofer grał bez żadnych problemów...
Bardzo proszę o pomoc, może ktoś z Was spotkał się już kiedyś z taką "niespodzianką" ?

skolopendra
25-07-10, 19:00
pewnie źle się podłączyłeś pod zasilanie i zanika ono po uruchomieniu silnika

Adam Kresa
25-07-10, 19:07
pewnie źle się podłączyłeś pod zasilanie i zanika ono po uruchomieniu silnika

Gdybym źle podłączył się pod zasilanie, to po przekręceniu stacyjki w pozycję radia, też było by głucho, a tu normalnie wszystko jest ok, radio gra subwoofer się załącza i też gra... dopiero wszystko milknie po uruchomieniu silnika...

skolopendra
25-07-10, 19:11
sprawdź napięcie miernikiem , po zapaleniu silnika,nie sugeruj się tym że gra wcześniej

Adam Kresa
29-07-10, 09:58
Napięcie sprawdziłem, jest ok, problem tkwi w tym, że teoretycznie wszystko jest ok, tylko jak w czasie jazdy wyłączę radio przez naciśnięcie gałki, to ponownie już go nie mogę uruchomić...
Musze wyłączyć silnik i ponownie go uruchomić, wtedy radio da się właczyć i gra razem z subwooferem ???
Sam juz nie wiem co jest grane ???
A czy radio fabrycne z Civicka VII - 2005 ma wyjście na subwoofer ?
Wyrażnie radio odczytuje takie akcje jako jakieś przeciążenia i włącza się zabezpieczenie czyli blokada radia ... choć subwoofer prądowo jest dalej włączony (świeci sie dioda) tyle tylko, że nic nie gra...
Sterowanie do subwoofera wziąłem po "ACC", więc teoretycznie powinno wszystko hulać...a jednak coś jest nie tak ???
Pomocy !!! Please !!!

Adam Kresa
02-08-10, 09:39
Uff, wreszcie uporałem się z tym dziwnym problemem...
Wyprowadziłem z radia czinche i połaczyłem się nimi z subwooferem... wszystko jest ok....prócz jednej sprawy...
Jak włączam lub wyłączam radio, to subwoofer reaguje na to strzałem basowym w membrany głośnika...
Co to za objaw ??? Może Ktoś z Was spotkał się z takową przypadłością ???