Zobacz pełną wersję : Wymiana 1.4 na 1.5
Witam wszystkich Posiadam Honde Civic VIgen z silnikiem D14A3 1.4 16V. niestety silnik strasznie bierze olej i kopci więc zacząłem się zastanawiać nad wymianą silnika. Moje pytanie brzmi czy jeżeli kupił bym goły silnik 1.5 to pasował by do niego osprzęt od 1.4?
skolopendra
25-07-10, 15:53
tak .lecz już jak planujesz wymianę to raczej na 1,6
Ja bym proponował wymianę na 1.5 D15Z6 i do tego założył głowicę D16Z6 albo Y8. Będziesz miał trochę więcej mocy.
A Kompa i nie trzeba zmieniać??
Trzeba. Z 1.4 na 1.5, 1.6 kompa musisz zmienić.
a komputer od d15z6 podejdzie do d14a3 czy wtyczki się czymś różnią??
I co jeszcze trzeba wymienić?
Niestety jestem ciemny w tych sprawach więc jeśli by ktoś mi mógł napisać dokładnie co muszę jeszcze wymienić był bym wdzięczny
skolopendra
26-07-10, 18:52
wszystkie trzy są inne i nie zamienne
1,5 kupisz kompletny za 1000zł ,więc tu nie szukaj oszczędności na 300zł
jeśli moc nie jest ci obojętna a masz zamiar z nowym silnikiem coś dłubać to poważnie zastanów się nad 1,6 bo z dz5z6 niewiele wyciągniesz
Witam,
nie chce zaczynać nowego tematu bo mam problem podobny do kolegi tylko nie do końca mnie odpowiedzi satysfakcjonują. Moje d14a2 jest już bardzo mocno zmęczone i myślę od jakiegoś czasu o remoncie w chwili obecnej jakieś 12l/100km i dodatkowo litr oleju co 1000km więc sprawa bardzo pilna, tyle że jak myślę o kosztach takiej reanimacji to zaczynam myśleć też o zmianie silnika na coś dającego ciut lepsze odejście i tu moje pytania. Jaki silnik po minimalnej linii oporu będzie tam pasował? Jaki będzie przybliżony koszt takiej operacji? Kto w Szczecinie ew. w okolicach zrobi to dobrze? Zaznaczam, że portfel mam raczej mniej zasobny niż bardziej.
Pozdrawiam
Witam,
nie chce zaczynać nowego tematu bo mam problem podobny do kolegi tylko nie do końca mnie odpowiedzi satysfakcjonują. Moje d14a2 jest już bardzo mocno zmęczone i myślę od jakiegoś czasu o remoncie w chwili obecnej jakieś 12l/100km i dodatkowo litr oleju co 1000km więc sprawa bardzo pilna, tyle że jak myślę o kosztach takiej reanimacji to zaczynam myśleć też o zmianie silnika na coś dającego ciut lepsze odejście i tu moje pytania. Jaki silnik po minimalnej linii oporu będzie tam pasował? Jaki będzie przybliżony koszt takiej operacji? Kto w Szczecinie ew. w okolicach zrobi to dobrze? Zaznaczam, że portfel mam raczej mniej zasobny niż bardziej.
Pozdrawiam
jaki dokladnie masz samochod i na jaki silnik chcialbys zmienic, bo w szczecinie to kilka osob moze ci to ogarnac. ile masz funduszy?
Honda Civic MA8 95' D14A2 to nie jest tak że ja chce jakiś silnik, ja muszę wymienić lub naprawić silnik. Jeżeli mam kupić kolejne D14A2 mające 90Km i 120Nm za 1000pln to postanowiłem zapytać czy dokładając 500 czy 1000pln mogę mieć przykładowo 115Km. Jaki inny silnik będzie tam pasował przy minimalnych kosztach? I jakie konkretnie będą to koszty?
kutol, jakby się postarać, to można D16Z6 wsadzić na tym osprzęcie co masz. Będzie trochę zdławione, ale na spokojnie jak będzie więcej kaski, to ogarniesz docelowo. Dobrze, że jest tam u Ciebie OBDI... Więc potrzeba D16Z6, wtryski 240ccm no i przeróbka kompa/ew P28. Ja bym tak zrobił, co zrobisz Ty, Twój wybór :)
kutol, jakby się postarać, to można D16Z6 wsadzić na tym osprzęcie co masz. Będzie trochę zdławione, ale na spokojnie jak będzie więcej kaski, to ogarniesz docelowo. Dobrze, że jest tam u Ciebie OBDI... Więc potrzeba D16Z6, wtryski 240ccm no i przeróbka kompa/ew P28. Ja bym tak zrobił, co zrobisz Ty, Twój wybór :)
Bardzo proszę od razu podanie prawdopodobnych kosztów takiej modyfikacji
Już sam poszperałem ile mogłem, sam silnik d16z6 w dobrym stanie przynajmniej na tą chwile i z dostępnych mi źródeł przekracza planowany budżet. D16Z2 jest w moim zasięgu cenowym ale nie wiem czy też będzie pasował
no to Panie Kolego zapraszam do mojego tematu - mam ma8, wsadzilem d15z6, chociaz ludzie odradzali, a znalazlem tani motor. i na przekor wszystkim zaczalem modzic. I powiem wiecej, to jeszcze nie koniec:p
http://www.civicklub.pl/fi/__vbb/showthread.php?91931-Civic-MA8-D15Z6-Salvadore
szczegoly i koszta na priva - moge troche podpowiedziec.