Zobacz pełną wersję : Wymiana oleju i filtrów ostatni dzwonek
Witam, wiem że temat wielokrotnie wałkowany itd., ale wrzucam tutaj bo mam potrzebę uzyskania kompleksowej informacji i licze na wyrozumiałość moderatora. Więc zbliża się pierwsza wymiana oleju i filtrów po sprowadzeniu auta (EJ 6, d16y7, przebieg 180 k. rocznik 1998) z Belgii. Mam naklejkę Motul 5W30 pod maską, nie znam się za bardzo ale po przewałkowaniu neta wychodzi, że to chyba syntetyk (jeśli jestem w błędzie wyprowadźcie mnie). Zatem pytanie nr 1: czy koniecznie musze lać 5W 30 czy bedzie ok jak zaleje 10W 40 (jest tańszy a jestem juz grubo w plecy z moją Hanią). Pytanie nr 2: jakich firm oprócz OEMa rekomendujecie filtry do tego modelu (paliwa,oleju,powietrza)? Musze działać szybko, bo niestety bardziej się sugerowałem naklejką mówiącą o następnej wymianie oleju przy przebiegu 180240 km aniżeli bagnetem i teraz mam lipe, poziom poniżej minimum i jutro ostatni dzwonek na wymiankę. Na koniec zapytam, czy istnieje duze ryzyko, że się coś wykrzaczy zanim dojadę do mechaniora ok. 12 km, w sytuacji kiedy kontrolka oleju po zgaśnięciu przy odpalaniu wczoraj pierwszy raz lekko mignęła a poza tym wszystko wydaje się w normie (oczywiście poza tym poziomem na bagnecie-jest grubo poniżej minimum, jak sprawdzalem na zimnym silniku, kiedy stał na płaskiej powierzchni). Będę wdzięczny za pomoc. Pzdr.
skolopendra
25-07-10, 12:22
ad1
http://www.civicklub.pl/fi/__vbb/showthread.php?19768-Oleje-silnikowe-i-przek%B3adniowe!!!!!&p=416760#post416760
2 .unikaj filtrona zwłaszcza w oleju, i będzie ok
[QUOTE=skolopendra;1069779]ad1
http://www.civicklub.pl/fi/__vbb/showthread.php?19768-Oleje-silnikowe-i-przek%B3adniowe!!!!!&p=416760#post416760
rozumiem, że jest to sugestia aby lać dalej Motula 5W 30 ?
skolopendra
25-07-10, 12:43
tak
na te 12 kilometrów przejazdu do mechanika, moim zdanie, warto dolać jakikolwiek inny olej syntetyczny - co tam masz pod ręką. Bo jak jest faktycznie dużo poniżej minimum, to jak będziesz miał niefarta to na jakimś zakręcie Ci tego oleju nie pociągnie.
Odgrzeję jeszcze temat na chwilę, dzisiaj grzebałem trochę pod maską i wyszedł kwiatek, że ta "rurka" która prowadzi do miski olejowej, w którą wkłada się bagnet, jest luźna. Wyjąłem bagnet, i ona się poruszyła i później miałem problem z włożeniem bagnetu z powrotem, dopiero po przytrzymaniu jej i wyregulowaniu poziomu wysokości bagnet wszedl z powrotem. Teraz mam zagwostkę na ile pomiar poziomu oleju bagnetem jest miarodajny w takiej sytuacji. Czy miał ktos z was taką akcję? Czy ta rurka jest jakoś do miski na dole, gdzie wzrok nie sięga, przymocowana specjalnie czy też się zdarza ze sie buja ten caly *******nik? Powim szczerze, że tysiąc km temu sprawdzałem olej i byl lekko ponad srednią, a teraz raptem wyciągam bagnet i pokazuje połowę stanu poniżej minimum. Wizyta jutro u mechaniora zaklepana, ale zastanawiam się co to za kibel wyniknął z tą rurką od bagnetu...
skolopendra
25-07-10, 18:56
wyciąg rurkę wyczyść,osadź na czerwonym silikonie i będzie ok
...rurka prowadząca bagnet oczywiście do silnika a nie miski olejowej...:p
skolopendra
25-07-10, 19:03
jasne ;)
wyciąg rurkę wyczyść,osadź na czerwonym silikonie i będzie ok
u mnie wystarczyła wymiana obydwu oring-ów.
Panowie ostatnia kwestia, udało mi się dzisiaj zamówić komplet filtrów Knechta (OEM w Olsztynie drogi na maxa), i znalazłem na stronce Motula takie oto dane: http://ew5.earlweb.com/recommendations.php?site=41§or=9&category=6&subset=168&modelyear=&vehicle=4428 , z tego wynika, że najlepiej będzie zalać Motula 8100 X-cess 5W-40, jednak ja po grubszym namyśle idę w połsyntetyk bo to picie oleju dobrze nie wróży na zalanie full syntetyka, zatem chcę zalać Motul 6100 Synergie+ 10W-40. I teraz sedno sprawy, czy w momencie kiedy mam zalany syntetyk Motula 5W 30, zrobie dolewkę 200-300 ml zakupionego Motul 6100 Synergie+ 10W-40, będzie git? Chodzi o to by dojechac bezstresowo do mechaniora (12 km) nie chce sobie niedy narobić. Dzięki z góry za info.Pzdr.
skolopendra
26-07-10, 17:53
oleje są mieszalne
ad2
http://www.civicklub.pl/fi/__vbb/showthread.php?19768-Oleje-silnikowe-i-przek%B3adniowe!!!!!
oki, raz jeszcze wielkie dzięki!