Zobacz pełną wersję : Rezonans przy 4 tys obr.
Witam Wszystkich! Moze ktos z Was spotkal sie ze zjawiskiem,gdzie podaczas krecenia na postoju samochodu do 5 tys obr. i puszczeniu pedalu gazu,tj. przy schodzeniu z wysokich obrotow, slychac "przeciagajacy sie twardy odglos" - rezonans.
Zjawisko to nie ma miejsca przy schodzeniu z nizszych obrotow np 3 tys.obr.
Prosze o podpowiedzi
skolopendra
25-07-10, 16:14
podaczas krecenia na postoju samochodu do 5 tys obr. i puszczeniu pedalu gazu,tj. przy schodzeniu z wysokich obrotow, slychac "przeciagajacy sie twardy odglos" - rezonans.
a gdzie tak kręcisz na postoju, pod dyskoteką?
spotkał:
często w rezonans wpada np osłona kata czy inne elementy wydechu
U mnie tak drgała ta blach która osłania wydech od góry, wywaliłem ją i jest ogólnie lepiej ;]
Niedawno wymienialem tlumik,ale byc moze ze to cos z wydechem.A co w przypadku gdy to bedzie oslona kata....
Można ją podgiąć, ścisnąć drutem lub wymienić na nową. W ASO kosztuje ona 180zł.
Co do wywalenia kompletnie tej osłony - moim zdaniem to błąd, ale jak chcesz mieć gorący tunel środkowy w samochodzie...
Jak twierdzi znajomy,rezonans slabo jest slyszany przy komorze silnika,duzo bardziej slychac go wewnatrz kabiny samochodu.Jutro bedziemy sluchac na kanale i patrzec na spod samochodu.
jacekm8423
27-07-10, 13:28
witam mam też taki problem ale przy niższych obrotach bo zaczyna sie od 2.5 tys obr. co dziwne troche głośniej jest jak sie właczy klime... :/
mam to samo przy przyspieszaniu np jak jest lekko pod górkę i wciskam gaz to od 2,5 do 3,5 słysze jak by jakis czesc wpadała w rezonans i taki dźwięk drgającego czegos. Obstawiam wydech ale oglądałem go na kanale i nie wiedziałem zeby co tam bylo luźno, moze to katalizator? nie mam pojęcia, bez rozkręcania sie nie obejdzie
U mnie slychac rezonans przy puszczaniu pedalu gazu, przy schodzeniu z 4tys i wyzej obrotow
Nie koniecznie z zewnatrz musi byc jakis luz. Tlumiki od srodka koroduja wiec moze cos w srodku.
Dzisiaj patrzylismy na spod samochodu i nasluchiwalismy. To nie jest nic zwiazane z wydechem.Wydech tak jak pedal gazu jedynie zbiera na samym koncu i przenosi te drgania,rezonans ewidentnie wychodzi z silnika,tym bardziej ze tlumik byl ostatnio wymienianny.Dlatego dalej nie wiadomo co to moze byc i gdzie szukac...
Poza tym oslona kat. i kat bez zarzutu.