Zobacz pełną wersję : nie działa cb
demonobiker
25-07-10, 10:23
panowie mam problem mam już od dłuzszego czasu CB INTEK M-120 podłączone na stałe z instalacją bezpośrednio pod skrzynkę z bezpiecznikami i zmasowane odpowiednio pożyczałem ostatnio radio koledze i mowi ze wogole go nie podlączyl bo mu bezpiecznik wywalalo.podlaczam je do siebie i objaw taki ze bezpiecznika nie wywala ale rowniez nie chodzi!!! dotknalem przewody bezposrednio pod prostownik w domu i nawet przy wylaczonym radiu iskrzy z przewodow.co to moze byc i jak sprawdzic?
bracho1978
25-07-10, 11:50
Bezpiecznik na kablu sprawdzałeś od radia
demonobiker
25-07-10, 12:06
tak jest dobry
bracho1978
25-07-10, 12:17
Jak dobry to zwarcia nie ma w radyjku np mógł paść włącznik radyjko do naprawy zobacz jeszcze dla pewności czy napięcie do niego dochodzi i czy dobrze łączy z tymi blaszkami w środku i sprężynka dobrze dociska bezpiecznik
Wywal radyjko do kosza bo więcej niż pewne że kolega pomylił bieguny a ono jest na to wrażliwe. Jeśli dobrze pamiętam model i jego wnętrze to raczej naprawa jest nie opłacalna. Ale sprawdź jeszcze czy w środku nie padła dioda wnioskuję po iskrzącym prostowniku. Jeśli to tylko ona to masz wielki fatr.
demonobiker
26-07-10, 11:15
kiedys juz ja pomylilem bieguny i naprawa kosztowala 15zl bo poszla dioda zabezpieczajaca ale jak rozebralem radio to wszystko wyglada wporzadku...
Jeśli to to samo radyjko to jesteś uratowany. Dioda bardzo rzadko wygląda na spaloną. Częściej się zdarza że jest spalona a tego nie widać optycznie. Wiem że był intek który po podobnej operacji nadawał się tylko na elektro-śmieci i nie do końca byłem pewien modelu wiem tylko że to któryś z serii 100
demonobiker
27-07-10, 11:55
czyli cow ymienić diodę?bo nie da się tego jakoś sprawqdzić czy jest dobra?wcześniejsza mi się roleciała...
Jeśli coś to da się ją sprawdzić ale raczej trzeba ją pierw wylutować bo tak to raczej mało możliwe.