Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : nie działa cb

demonobiker
25-07-10, 10:23
panowie mam problem mam już od dłuzszego czasu CB INTEK M-120 podłączone na stałe z instalacją bezpośrednio pod skrzynkę z bezpiecznikami i zmasowane odpowiednio pożyczałem ostatnio radio koledze i mowi ze wogole go nie podlączyl bo mu bezpiecznik wywalalo.podlaczam je do siebie i objaw taki ze bezpiecznika nie wywala ale rowniez nie chodzi!!! dotknalem przewody bezposrednio pod prostownik w domu i nawet przy wylaczonym radiu iskrzy z przewodow.co to moze byc i jak sprawdzic?

bracho1978
25-07-10, 11:50
Bezpiecznik na kablu sprawdzałeś od radia

demonobiker
25-07-10, 12:06
tak jest dobry

bracho1978
25-07-10, 12:17
Jak dobry to zwarcia nie ma w radyjku np mógł paść włącznik radyjko do naprawy zobacz jeszcze dla pewności czy napięcie do niego dochodzi i czy dobrze łączy z tymi blaszkami w środku i sprężynka dobrze dociska bezpiecznik

Chipsy2
25-07-10, 20:50
Wywal radyjko do kosza bo więcej niż pewne że kolega pomylił bieguny a ono jest na to wrażliwe. Jeśli dobrze pamiętam model i jego wnętrze to raczej naprawa jest nie opłacalna. Ale sprawdź jeszcze czy w środku nie padła dioda wnioskuję po iskrzącym prostowniku. Jeśli to tylko ona to masz wielki fatr.

demonobiker
26-07-10, 11:15
kiedys juz ja pomylilem bieguny i naprawa kosztowala 15zl bo poszla dioda zabezpieczajaca ale jak rozebralem radio to wszystko wyglada wporzadku...

Chipsy2
26-07-10, 18:00
Jeśli to to samo radyjko to jesteś uratowany. Dioda bardzo rzadko wygląda na spaloną. Częściej się zdarza że jest spalona a tego nie widać optycznie. Wiem że był intek który po podobnej operacji nadawał się tylko na elektro-śmieci i nie do końca byłem pewien modelu wiem tylko że to któryś z serii 100

demonobiker
27-07-10, 11:55
czyli cow ymienić diodę?bo nie da się tego jakoś sprawqdzić czy jest dobra?wcześniejsza mi się roleciała...

Chipsy2
27-07-10, 17:35
Jeśli coś to da się ją sprawdzić ale raczej trzeba ją pierw wylutować bo tak to raczej mało możliwe.