Zobacz pełną wersję : Szyby
mam takie pytanie gdzie moge dostac folie do przyciemniania szyb czy to jest dobry sposob czy raczej lepiej kupic nowe szyby? :?
Samemu to sobie bąble porobisz :lol:
Jeśli już koniecznie chcesz przyciemnić to daj komuś kto się na tym zna, albo piecowo daj do zrobienia.
Stary poczynajac od allegro poprzez internetowe sklepy konczac na zakladach gdzie cos takiego robia. Wez lokalna gazete do reki i znajdziesz milion warsztatow gdzie ci przyciemnia.
Samemu za pierwszym razem na ogol wychodzi kaszana wiec lepiej oddac do zakladu gdzie maja odpowiedni do tego sprzet.
Dobry sposob na co? Na lans? Na zgodnosc z polskim prawem? Napisz co chcesz miec. Czy max ciemne szyby, czy szyby za ktore nie capna ci dowodu.
jak to kupic nowe szyby ?? ciemne ?? :?
No max ciemne, chce zrobic wszystkie procz przedniej tylko nie wiem czy nawet mozna te boczne przednie.. :?
kupić to sie raczej nie da.. ;) ale przyciemnic w firmie zajmujacej sie tym TAK :)
No max ciemne, chce zrobic wszystkie procz przedniej tylko nie wiem czy nawet mozna te boczne przednie..
twój wybor ale zbyt długo na nich podejrzewam nie pojezdzisz, a wg. polskich przepisów przednie i tylna szyba muszą mieć 80% przejrzystości a tylne boczne 50% , a szyby przyciemnione na 80% są przyciemnione naprawde delikatnie.
hm to nie wiem podobaja mi sie przyciemnione bede musial cos wymyslec;/ glupie prawo:D 8)
zmien prawo. albo sie nie daj. bądź jak ten... w ściganym.. Tommy Lee Jones :D :roll: :roll:
nic raczej nei wymyslisz jak chcesz mieć czarne na maxa to możesz zrobić i unikac partoli :D tylko to wchodzi w gre :) no chyba że piecowka ale to troche droga jeszcze impreza w porównaniu do folii
najtaniej to bedzie zamalowac pedzlem. poziom bezpieczenstwa podobny jak do max przyciemnionych.
czy ja wiem czy droga mnie za cala furke kiedys powiedzli 800zl, ja na przyciemnionych tak:
http://www.rikoo.republika.pl/foto/moje/lampki.jpg
jezdzilem 2 lata i przykontrolach sie nieczepaili tego tylko predkosci :D
ale teraz bede robil wszystkie jasniejsza tylko niewiem czy zielona pod kolor autka czy czarna
za cała fure 800 :?: gdzie :?: jak ja dzwoniłem to mi powiedzieli 1800, gdyby było za 800 to bym nie robił folii.....
ale to chyba jest folia... :?
piecowka to nie folia to sa napylane kawalkami tytaniu jak pamietam
za 800 masz piecowki zrobione? to faktycznie nie drogo :shock:
to fragment maila z Technikoloru, bo kiedyś interesowałem się tematem
"Koszt przyciemniania w jednym odcieniu ( stopień ciemności do ustalenia na miejscu ) wszystkich szyb oprócz czołowej wraz z demontażem i montażem w Pana pojeździe
to 790 zł ( cena obowiązuje do 30.05.2004 r ).
Na życzenie klienta - przyciemniamy również szybę czołową!!!
Cały czas trwania operacji przyciemnienia to 6-10 godzin."
Wprawdzie cena sprzed prawie roku - ale trochę nie chce mi się wierzyć że podrożało ponad 200%
nie on nie ma piecówek.......
nie on nie ma piecówek.......
no to już nie wiem - bzdury wypisują na swojej stronie?
http://www.technicolor.pl/szyby.html - wyraźnie jest napisane że piecowe przyciemnianie.
EDIT - sorki MartinS - zgubiłem się - to co napisałeś było w sprawie szyb Rikoo :P
Ja niemam piecowek tylko folie ktoa bedzie zminiama za jakis czas jak bedzie $$$ ale pytalem o piecowke i powiedizlei mi taka cene :D
w foliatecu powiedzieli mi 760 zl za cale autko i to chromowana :) a w takich warsztatach juz znalazlem od 200-800zl folia za cale autko tylko w zalerznosci jakimi foliami
Samemu za pierwszym razem na ogol wychodzi kaszana wiec lepiej oddac do zakladu gdzie maja odpowiedni do tego sprzet.
Mała plastikowa packa, spryskiwacz i ew opalarka żeczywiście maxi profesjonalny sprzęt. Samemu jak pierwszy raz robiłem folie to wyszło wporzo :D i co więcej to była najpodlejsza folia na rynku.
na allegro byla kiedys aukcja tego technicoloru i sprzedawali przyciemnienie kompletu szyb do lanosa za 500 zl (tylko nie pamietam czy czolowa tez w gre wchodzila) widac teraz troszke podniesli ceny - albo zalezy od montazu (nie wiem czy w lanosie wklejane czy zwykle szyby sa)
[quote="skaos"]na allegro byla kiedys aukcja tego technicoloru i sprzedawali przyciemnienie kompletu szyb do lanosa za 500 zl (tylko nie pamietam czy czolowa tez w gre wchodzila) widac teraz troszke podniesli ceny - albo zalezy od montazu (nie wiem czy w lanosie wklejane czy zwykle szyby sa)[/quot
na tej aukcji cena minimalna wynosiła 800zł , pisałbym sie na to tylko do Zielonej Gory z Warszawy jest spory kawałek, nie wieże zeby to był jeden zakład w polsce i nie ma nic bliżej wawy?? Może coś wiecie w tym temacie gdzie jeszcze mozna piecowo przyciemnic szybki
na tej aukcji cena minimalna wynosiła 800zł , pisałbym sie na to tylko do Zielonej Gory z Warszawy jest spory kawałek, nie wieże zeby to był jeden zakład w polsce i nie ma nic bliżej wawy?? Może coś wiecie w tym temacie gdzie jeszcze mozna piecowo przyciemnic szybki
to i jak sie przylacze do tematu i pytania :)
kumpel cos wspominal ze kumpel.... ( i tyle sie w sumie dowiedzialem )
ale podobno w wawie to robia, piecowe fajne ale ciagle "straszna" ta wyprawa do zielonej :)
Zielona gora jest jedyna kiedys mnie interesowal ten temat i jezdzilem po mojej okolic i wszyscy chociaz sie nieprzyznaja zabieraja szyby do zielonej dlatego auto stoi 2-3 dni w innych zakladach
Hmm ostatnio a raczej w zeszle wakacje u nas na wiosce koles nie chial wogole szyb to je wybil razem z przednia.. :) chyba goraco mu bylo w wakacje :razz:
na tej stronce technicoloru chwala sie (i pisza to wielkimi wolami przeciez) ze jako jedyni w Polsce posiadaja certyfikat Instytutu Szkła i Ceramiki w Krakowie - wiec cos w tym musi byc
a w ogole napisane tez maja ze teraz obnizka jest nawet o 15 % na uslugi tak ze nic tylko brac i sciemniac :D
piter 1983
03-04-05, 19:56
piecowo przyciemnione szyby tez sie rysuja i nie ma mozliwosci poprawienia tego. w gre wchodzi tylko wymiana szyby,a w dodatku bardzo trudno utrzymac je w czystosci. ja osobisci polecam folie sungard z serii ar.jezeli chodzi o prawo to zadna folia przeciwsloneczna nie moze byc zalozona na przednie szyby drzwiowe i to samo tyczy sie szyby czolowej.
jezeli chodzi o prawo to zadna folia przeciwsloneczna nie moze byc zalozona na przednie szyby drzwiowe i to samo tyczy sie szyby czolowej
przednie drzwiowe mogą być przyciemnione tylko ze muszą mieć 80% przejrzystości, a przednia nie moze być w ogóle.
jezeli chodzi o prawo to zadna folia przeciwsloneczna nie moze byc zalozona na przednie szyby drzwiowe i to samo tyczy sie szyby czolowej
przednie drzwiowe mogą być przyciemnione tylko ze muszą mieć 80% przejrzystości, a przednia nie moze być w ogóle.
Sa trzy warunki ktore musi spelniac szyba zeby bylo legalnie:
-Musi miec przejrzystosc 80%
-Nie moze byc oklejona jakakolwiek folia (nawet przezroczysta)
-Musi byc A-test
Z tym ze jak masz np. Sciagany samochod z USA, gdzie mozna miec folie na przednich szybach (w promieniu 180stopni od kierowcy) to to ma A-test. I wtedy wszystko gra. Ale nigdzie w PL nie zalozysz folii na przednie szyby i nie dostaniesz za to A-testu. I to powoduje problemy.
Z jednej strony to jest dobra rzecz taka folia, bo nie jest tak goraco w samochodzie w lecie, ladnie wyglada, zlodziej nie wybije tak latwo tej szyby. Tylko ze jak masz wypadek i strazacy nie moga sie dostac do srodka to wlasnie wybijaja szybe, i wtedy moze byc kiepsko jak nie moga sie dostac do srodka.... :roll:
ja slyszalem ze na przednich dzwiowych niemoze byc folia bo w razie wypadku szyba sie powinna rozbic na drobne kosteczki a folia ja bedzie trzymac :)
piter 1983
04-04-05, 21:00
ale jak zmierzysz na stacji diagnostycznej to szyba biala zaciemnia ok 7-9%% nie wiadoma skąd a szyby zielone i niebieskie ok 20-30% czyli najjaśniejsza foli przeciwsłoneczna np hp lx 50 lub ar50 nie przechodzi na biłej szybie a co dopero na zielonej czy niebieskiej. Druga sprawa to czujniki te mirzą przepuszczalnosć swiatła z zewnątrz pojazdu do środka a jak zamienisz oświtlacz z odbiornikiem to pokazuje bład. Wydaje mi sie że powinno sie mieżyc przepuszczalnosc z wewnatrz pojazdu na zewnatrz tak jak widzi kierowca a nie np policjant bo folia na szybi zachowuje sie jak lustro weneckie.
folia na szybi zachowuje sie jak lustro weneckie.
to zależy jaka folia...
.... w tym wszystkim chodzi tez o to aby nie tylko kierowca widział dobrze wszystko ale tez o to aby policja widziała kierowce bez żadnego problemy......
A co jest w przypadku folii na szybę czołową? Ale nie całą.
Na Allegro znalazłem że takie coś sprzedają:
http://www.allegro.pl/item300010533_pasek_folia_przeciwsloneczna_poleca_ bielsko_b.html
, ale...
Nie chcę przyciemniać całej szyby, ale jedynie kawałek (może 20 cm) u góry przedniej szyby ...czy jest to zgodne z przepisami (że szyba przednia nie może być przyciemniania ..), czy nie doczepią się policjanci za coś takiego...
Wiem że wiele aut ma taki pasek u góry szyby własnie żeby nie oślepiało słońce, a nikt się chyba tego nie czepia...
nie słyszałem żeby za takie coś się ktoś do kogoś przyczepił... przyciemniony jest tylko szczyt szyby tak więc widzisz i Ty i oni widzą Ciebie ;)
co do szyb z tyłu też jeszcze nie słyszałem by ktoś wpadł na za ciemnej tylnej, ale może po prostu o tym nie słyszałem. w najbliższym czasie mam zamiar się "zaciemnić" . mówicie, że ta piecówka taka fajna. akurat do Zielonej Góry mam jakieś 50km więc poszukam tego zakładu, ale myślę, że 800zł to trochę za dużo jednak... chyba jednak pozostanę przy tradycyjnej folii.
A co jest w przypadku folii na szybę czołową? Ale nie całą.
(...)Nie chcę przyciemniać całej szyby, ale jedynie kawałek (może 20 cm) u góry przedniej szyby ...czy jest to zgodne z przepisami (że szyba przednia nie może być przyciemniania ..), czy nie doczepią się policjanci za coś takiego...(...)
Mój tata ma taki pasek. Faktycznie praktyczna rzecz, a jak pojechał zrobić przegląd, gość to obejrzał i stwierdził : " Ale jakby co to ten pasek na szybie nakleił Pan sobie po zrobieniu przeglądu u mnie " ... więc chyba wszystko jasne :agent: