Zobacz pełną wersję : Filtr powietrza k&n, czy warto czyścić??
collombo11
23-07-10, 19:59
Witam, mam filtr powietrza wkładkę k&n nadający się już do wymiany. i tu pytanie czy ktoś ma doświadczenie z czyszczeniem tych filtrów?? olejkami i preparatami przeznaczonymi specjalnie do tego przez k&n?? i czy da sie to zrobić by uzyskać efekt jak nowy koszty ponad 200zł. pzdr
A ile km na nim zrobiłeś i jak piszesz że jest już zmasakrowany to rozumiem że jeździł w cai bez osłony i dlatego tak wygląda. Ogólnie warto wyczyścić, nawet możesz go w ludwiku wyprać ale najpierw na ten temat zacznij szukać na forum bo było sporo.
collombo11
23-07-10, 23:48
ja zrobiłem prawie 18 tyś, ile bylo wczesniej nie wiem.. pytałęm bo głównie mi chodzi o prepraraty czyszczące od producenta K&N dedykowane do czyszczenia tych filtrów.. czy opłaca się zainwestować w nowy filtr czy może dla uzyskania tego samego efektu wystarczy czyszczenie.
Wystarczy czyszczenie. Mam tą wkładkę u siebie i zestaw czyszczący (spray do czyszczenia i olej w sprayu do namoczenia go przed ponownym założeniem). Oczywiście nie opłaca Ci się go wyrzucać (totalna porażka jakbyś to zrobił...). Wkładkę wg instrukcji powinno się czyścić co ~60k km, a jej żywotność to 1000 000km...
Zestaw czyszczący kosztuje ~60zł. Warto zainwestować, zwłaszcza że wystarczy Ci on na 3, 4 czyszczenia, więc do śmierci ;)
Ogólnie niektórzy czyszczą je co roku jak mają cai, a jak masz w przegrodzie kabinowej to nawet co 50tys można czyścić, ja używałem tego zestawu ale do czyszczenia aem`a i wyszło bardzo ładnie.
Ja swojego nie czyściłem, ale zadziałałem tymi środkami na Simotę w CRV II i wyszło bardziej niż zadowalająco.