Zobacz pełną wersję : stukanie przy skrecaniu kierownica...
niechcacy odkrylem taka rzecz, tj. na wylaczonym silniku, kiedy nie pracuje wspomaganie, gdy skrecam kierownica w lewo slychac stukanie/strzelanie gdzies od spodu, w prawo jak skrecam to nie wystepuje...dzwiek jest dosc glosny...czy spotkal sie ktos juz z tym? moze swozen wahacza lub koncowka drazka daje o sobie znac...przejeachane 51.000 km...
wojtek1963
23-07-10, 19:57
Nie wiem czy to samo co u mnie bo ja słyszę stukanie przy energicznych ruchach kierownicą zarówno w prawą jak i lewą stronę. W aso powiedzieli, że to stukają drążki w przekładni kierowniczej i jest to normalne, a dla przekonania mnie zrobili to samo w nowym aucie z salonu i faktycznie stukało tak samo.
przekładnia kierownicza do wymiany.był o tym na forum już temat.poszukajcie. mi wymieniali 2 x bo stukała.sprawdź" auto stoi,silnik wyłączony,ruszaj energicznie kierownicą w lewo i w prawo tak jakbyś jechał po kostce,jakby drgała.
wojtek1963
23-07-10, 22:02
Piszesz że wymieniali 2 x a teraz jest OK?
przekładnia kierownicza do wymiany.był o tym na forum już temat.poszukajcie. mi wymieniali 2 x bo stukała.sprawdź" auto stoi,silnik wyłączony,ruszaj energicznie kierownicą w lewo i w prawo tak jakbyś jechał po kostce,jakby drgała.
Witam jak to do wymiany, kolega wojtek1963 opisal sytuacje ze nawet nowe w salonie podczas krecenia kierownica stukaja, to jak to jest?
Zgadzam się - przekładnia do wymiany. Mi już też wymienili.
no wiecie wole sie dokaldnie wypytac co i jak bo civa mam z USA sedan 4d z 2007r. i na gwarancji mi tego nie zrobia, a podejzewam ze koszt jest nie maly, wiec musze temat zglebic...najblizsze ASO mam w ogleglosci ok 90 km....wiec narazie wolalbym popytac u posiadaczy...
wojtek1963
24-07-10, 12:03
Do kolegi gongor - powiedz jak po wymianie ruszasz kierownicą to nic już nie stuka?
Do kolegi gongor - powiedz jak po wymianie ruszasz kierownicą to nic już nie stuka?
Nic już nie stuka. Chyba na prawdę wymienili :) Szczerze powiedziawszy to po wymianie patrzyłem codziennie dopóki była gwarancja, by w razie czego "podpiąć" się drugi raz. Ale jak znam życie to niedługo usłyszę jakieś "szumy" :) Pozdro.
Jak czytam to mam wrażenie że te nasze Hondy są obecnie kiepsko wykonane.:( Co mnie dziwi przy takiej marce.Przekładnia kierownicy do wymiany już na gwarancji :confused:To co będzie dalej.Ja w swom Fiacie nie miałem przez 9 lat żadnych problemów z układem kierowniczym.Czyżby następnym moim autem będzie znów Fiat.:rolleyes:
no wiecie wole sie dokaldnie wypytac co i jak bo civa mam z USA sedan 4d z 2007r. i na gwarancji mi tego nie zrobia, a podejzewam ze koszt jest nie maly, wiec musze temat zglebic...najblizsze ASO mam w ogleglosci ok 90 km....wiec narazie wolalbym popytac u posiadaczy...
mi też raz wymieniali przekładnię ,teraz jest ok,a koszt poza gwarancją to 4,7 tys zł:mad:
niedawno wymienili drugi raz i narazie cisza,chociaz co jakis czas słyszę delikatne stuki i boję się,ze to znow nieszczesna przekładnia :( jak bedzie stukala znow pojade.mechanicy mowili ze to nic nie da,ze przekladnie nie sa dalej poprawione,honda wymienia ale co ta wymiana daje??spokoj na krotki czas
a koszt poza gwarancją to 4,7 tys zł:mad:
Ja jebe :eek:
sa firmy,ktore regeneruja przekladnie a dokladnie te elementy,ktore maja luzy i stukaja w naszych przekladniach.nie wiem jaki koszt regeneracji.
wojtek1963
26-07-10, 12:10
Właśnie zadzwoniłem do ASO aby umówić się na wymianę przekładni kierowniczej bo kończy mi się gwarancja. Poinformowano mnie, że wystarczy regulacja przekładni, która załatwia sprawę. Czy ktoś z Was miał przeprowadzoną taką regulację, na czym polega i czy faktycznie to wystarczy bo wcześniej nie wspominali o żadnych regulacjach tylko o wymianie. Może to tylko wymysł hondy aby ograniczyć koszty?
jaką regulację ?? chyba że chcą Ci mocniej dokręcić śruby od mocowania przekładni.przerabiałem to.nic nie dało.żądaj wymiany na nową bo skończy się gwarancja,pojedziesz do nich za 2 miesiące,że znów stuka i się wypną.
Ja mam tak jak jeden kolega - jak stoję w miejscu i wykonuje energiczne ruchy kierownicą w lewo i prawo to słyszę głośne stuki. Byłem w dwóch salonach Hondy (kraków i lublin) i w obu powiedziano mi ze tak ma być i nawet w nowych autach tak słuchać - nie wymienili mi przekładni. Sprawdzałem w drugiej takiej samej hondzie jak moja i też słychać takie stuki, ale troszkę ciszej...
Ordi kłóć się,że do wymiany.nie ma prawa nic stukać !! mi ciągle mówili-ten typ tak ma.co tzn ze ma?jak ma to trzeba zrobić,żeby nie miał.nikt nie kupił nowej hondy,żeby jeździć ze stukającym układem kierowniczym,skrzypiącą konsolą itp.coś czuję,że trzeba naprawdę zrobić grupową zadymę z tymi przekładniami.
u mnie zaczęło stukać podczas ruszania kierownic, wlazłem pod auto i w okolicach przekładni kierowniczej zauważyłem olej na tych gumach. Czy ten olej pochodzi od przekładni? Bo w VIII gen jest chyba wspomaganie elektryczne, więc skąd ten olej?
olej, a właściwie smar, pochodził z uszkodzonej osłony przegubu wewnętrznego, dzisiaj osłona została wymieniona, stukanie pozostało, ale daje sobie z tym spokój, obserwuje sprawę i jeśli pojawi się coś poza stukami to będę się zastanawiał co dalej
Ja właśnie mam ten sam problem od 2 tygodni. Auto stoi w garażu, z rana odpalam i podczas pierwszego dynamicznego skrętu w lewo słyszę pojedynczy stukot. Przy skręcie w prawo już nie. Podczas kolejnych skrętach w lewo i dalszej jazdy nie słychać już żadnych stuków. Też zastanawiam czy narazie tego nie olać.