PDA

Zobacz pełną wersję : stukanie przy skrecaniu kierownica...

s_misiek
23-07-10, 19:52
niechcacy odkrylem taka rzecz, tj. na wylaczonym silniku, kiedy nie pracuje wspomaganie, gdy skrecam kierownica w lewo slychac stukanie/strzelanie gdzies od spodu, w prawo jak skrecam to nie wystepuje...dzwiek jest dosc glosny...czy spotkal sie ktos juz z tym? moze swozen wahacza lub koncowka drazka daje o sobie znac...przejeachane 51.000 km...

wojtek1963
23-07-10, 19:57
Nie wiem czy to samo co u mnie bo ja słyszę stukanie przy energicznych ruchach kierownicą zarówno w prawą jak i lewą stronę. W aso powiedzieli, że to stukają drążki w przekładni kierowniczej i jest to normalne, a dla przekonania mnie zrobili to samo w nowym aucie z salonu i faktycznie stukało tak samo.

leonik
23-07-10, 21:50
przekładnia kierownicza do wymiany.był o tym na forum już temat.poszukajcie. mi wymieniali 2 x bo stukała.sprawdź" auto stoi,silnik wyłączony,ruszaj energicznie kierownicą w lewo i w prawo tak jakbyś jechał po kostce,jakby drgała.

wojtek1963
23-07-10, 22:02
Piszesz że wymieniali 2 x a teraz jest OK?

jacob
24-07-10, 08:04
przekładnia kierownicza do wymiany.był o tym na forum już temat.poszukajcie. mi wymieniali 2 x bo stukała.sprawdź" auto stoi,silnik wyłączony,ruszaj energicznie kierownicą w lewo i w prawo tak jakbyś jechał po kostce,jakby drgała.

Witam jak to do wymiany, kolega wojtek1963 opisal sytuacje ze nawet nowe w salonie podczas krecenia kierownica stukaja, to jak to jest?

gongor
24-07-10, 10:35
Zgadzam się - przekładnia do wymiany. Mi już też wymienili.

s_misiek
24-07-10, 11:04
no wiecie wole sie dokaldnie wypytac co i jak bo civa mam z USA sedan 4d z 2007r. i na gwarancji mi tego nie zrobia, a podejzewam ze koszt jest nie maly, wiec musze temat zglebic...najblizsze ASO mam w ogleglosci ok 90 km....wiec narazie wolalbym popytac u posiadaczy...

wojtek1963
24-07-10, 12:03
Do kolegi gongor - powiedz jak po wymianie ruszasz kierownicą to nic już nie stuka?

gongor
24-07-10, 23:10
Do kolegi gongor - powiedz jak po wymianie ruszasz kierownicą to nic już nie stuka?

Nic już nie stuka. Chyba na prawdę wymienili :) Szczerze powiedziawszy to po wymianie patrzyłem codziennie dopóki była gwarancja, by w razie czego "podpiąć" się drugi raz. Ale jak znam życie to niedługo usłyszę jakieś "szumy" :) Pozdro.

Jacek65
25-07-10, 10:30
Jak czytam to mam wrażenie że te nasze Hondy są obecnie kiepsko wykonane.:( Co mnie dziwi przy takiej marce.Przekładnia kierownicy do wymiany już na gwarancji :confused:To co będzie dalej.Ja w swom Fiacie nie miałem przez 9 lat żadnych problemów z układem kierowniczym.Czyżby następnym moim autem będzie znów Fiat.:rolleyes:

zyga502
25-07-10, 12:50
no wiecie wole sie dokaldnie wypytac co i jak bo civa mam z USA sedan 4d z 2007r. i na gwarancji mi tego nie zrobia, a podejzewam ze koszt jest nie maly, wiec musze temat zglebic...najblizsze ASO mam w ogleglosci ok 90 km....wiec narazie wolalbym popytac u posiadaczy...

mi też raz wymieniali przekładnię ,teraz jest ok,a koszt poza gwarancją to 4,7 tys zł:mad:

leonik
25-07-10, 15:49
niedawno wymienili drugi raz i narazie cisza,chociaz co jakis czas słyszę delikatne stuki i boję się,ze to znow nieszczesna przekładnia :( jak bedzie stukala znow pojade.mechanicy mowili ze to nic nie da,ze przekladnie nie sa dalej poprawione,honda wymienia ale co ta wymiana daje??spokoj na krotki czas

gongor
25-07-10, 19:43
a koszt poza gwarancją to 4,7 tys zł:mad:

Ja jebe :eek:

leonik
25-07-10, 23:12
sa firmy,ktore regeneruja przekladnie a dokladnie te elementy,ktore maja luzy i stukaja w naszych przekladniach.nie wiem jaki koszt regeneracji.

wojtek1963
26-07-10, 12:10
Właśnie zadzwoniłem do ASO aby umówić się na wymianę przekładni kierowniczej bo kończy mi się gwarancja. Poinformowano mnie, że wystarczy regulacja przekładni, która załatwia sprawę. Czy ktoś z Was miał przeprowadzoną taką regulację, na czym polega i czy faktycznie to wystarczy bo wcześniej nie wspominali o żadnych regulacjach tylko o wymianie. Może to tylko wymysł hondy aby ograniczyć koszty?

leonik
26-07-10, 22:17
jaką regulację ?? chyba że chcą Ci mocniej dokręcić śruby od mocowania przekładni.przerabiałem to.nic nie dało.żądaj wymiany na nową bo skończy się gwarancja,pojedziesz do nich za 2 miesiące,że znów stuka i się wypną.

Ordi
28-07-10, 15:53
Ja mam tak jak jeden kolega - jak stoję w miejscu i wykonuje energiczne ruchy kierownicą w lewo i prawo to słyszę głośne stuki. Byłem w dwóch salonach Hondy (kraków i lublin) i w obu powiedziano mi ze tak ma być i nawet w nowych autach tak słuchać - nie wymienili mi przekładni. Sprawdzałem w drugiej takiej samej hondzie jak moja i też słychać takie stuki, ale troszkę ciszej...

leonik
28-07-10, 16:43
Ordi kłóć się,że do wymiany.nie ma prawa nic stukać !! mi ciągle mówili-ten typ tak ma.co tzn ze ma?jak ma to trzeba zrobić,żeby nie miał.nikt nie kupił nowej hondy,żeby jeździć ze stukającym układem kierowniczym,skrzypiącą konsolą itp.coś czuję,że trzeba naprawdę zrobić grupową zadymę z tymi przekładniami.

yaca78
17-04-13, 16:08
u mnie zaczęło stukać podczas ruszania kierownic, wlazłem pod auto i w okolicach przekładni kierowniczej zauważyłem olej na tych gumach. Czy ten olej pochodzi od przekładni? Bo w VIII gen jest chyba wspomaganie elektryczne, więc skąd ten olej?
olej, a właściwie smar, pochodził z uszkodzonej osłony przegubu wewnętrznego, dzisiaj osłona została wymieniona, stukanie pozostało, ale daje sobie z tym spokój, obserwuje sprawę i jeśli pojawi się coś poza stukami to będę się zastanawiał co dalej

luki2691
10-06-13, 11:08
Ja właśnie mam ten sam problem od 2 tygodni. Auto stoi w garażu, z rana odpalam i podczas pierwszego dynamicznego skrętu w lewo słyszę pojedynczy stukot. Przy skręcie w prawo już nie. Podczas kolejnych skrętach w lewo i dalszej jazdy nie słychać już żadnych stuków. Też zastanawiam czy narazie tego nie olać.