Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : centralny zamek pomoc przy wyborze?

Xus
23-07-10, 15:19
chce kupic centralny do mojej H. jak ją kupilem byl OEM ale pilotow brak po za tym jest lekko slaby jesli chodzi o zasieg i postanowilem ze chce kupic nowy jakis w miare dobry najlepiej jak by byl jeszcze z sytemem domykania szyb.

co mozecie polecic czego unika na co zwracac uwage przy wyborze.
ogolnie centralny jest tylko ze z kluczyka.

moze jakies linki do alledrogo albo konkretne nazwy modele itp
thx za pomoc Xus

raq22100
24-07-10, 20:12
Oryginalny siłownik w drzwi kierowcy, a co do centralnego to jestem zadowolny ze sterownika STIG.

Jarosław
24-07-10, 20:58
Jeżeli działa Ci OEM centralny z kluczyka to wystarczy kupić centralny zamek sterowany radiowo z dwoma siłownikami (z jednym nie sprzedają). Podpinasz jeden siłownik tylko w drzwiach kierowcy "równolegle" do oryginalnego i masz już centralny na pilota obsługujący wszystkie drzwi.

Co do centralnego to kup na allegro jakiś jaki tam sprzedają w średniej cenie, a co do modelu to kieruj się raczej wyglądem pilota żeby Ci przypadł do gustu, reszta to praktycznie to samo.

UWAGA. Jeżeli masz podgrzewane lusterka, centralny, elektryczne lusterka i głośnik w trójkącie drzwi może Ci być ciężko przeprowadzić przewody przez przelotkę, w przypadku powyższego rozwiązania potrzebujesz przeprowadzić dwa przewody dla siłownika slave lub zdaje się że cztery dla siłownika master. Jeżeli oryginalny centalny działa dobrze i rygluje wszystkie drzwi po naciśnięciu bolca w w drzwiach kierowcy to slave wystarczy tylko żeby pilot miał osobny przycisk do zamykania i osobny do otwierania.

MikeFoto
24-07-10, 21:30
Jeśli poruszamy temat centralnego zamka, to jestem ciekaw czy ktoś posiada taki patent pozwalający na domykanie szyb po uzbrojeniu oraz otwieranie klapy tylnej.
Stoję przed podobnym problemem jak Xus, podchodziłem już do sprawy kilkurotnie i ciągle nie mogłem się zdecydować.

Chyba za duże wymagania mam :), chcę zamykania drzwi, domykania szyb i osobny przycisk do otwierania tylnej klapy na pilocie.

Jeszcze jedna sprawa, na allegro można zakupić sterownik zamka centralnego, w aukcjach jest napisane, np że:

1.Steruje prawie każdym centralnym zamkiem
Do wyboru podczas podłączania pod zamek:
-impulsy minusowe
-impulsy plusowe
-zamek pneumatyczny
-bezpośrednie podłączenie pod siłowniki

Co dla mnie oznacza, że nie potrzebuję dodatkowego siłownika i można się podłączyć pod oryginalny siłownik w drzwiach kierowcy. Ma ktoś jakieś doświadczenie w tym temacie?

Przykładowa aukcja : KLIK (http://allegro.pl/item1160946779_sterownik_c_zamka_twoje_logo_maxxxx _funkcji_dioda.html)

Xus
24-07-10, 22:43
dokladnie jak MIKEFOTO pisze skoro mam dobrze dzialajacy centralny z kluczyka czy nie wystarczy wymienic samego modulu zeby dzialal pod innym pilotem?

elton_26
25-07-10, 00:40
Siemka sam jestem ciekawy jak to wygląda,ja nie mam w ogóle centralnego i się zastanawiam nad zakupem jakiegoś zestaw z tym że nie wiem czy brać uniwersalny np.stiga czy może oryginalną używkę?
Chyba musiałbyś wymienić także sterowniki,nie jestem tego niestety pewien.

MikeFoto
25-07-10, 08:21
dokladnie jak MIKEFOTO pisze skoro mam dobrze dzialajacy centralny z kluczyka czy nie wystarczy wymienic samego modulu zeby dzialal pod innym pilotem?

Nawet nie tyle wymieniać cały moduł (bo przypuszczam, że uniwersalny może nie dać rady) a podpiąć się dodatkowo pod oryginalny siłownik zamka. Wyobrażałem to sobie tak, że podpinam nową centralkę pod odpowiednie kable siłownika (bez dokładania dodatkowego siłownika w drzwi), sygnał z niej podany zamyka/otwiera drzwi kierowcy - inne drzwi zamyka/otwiera fabryczny centralny (po wykryciu zamkniętych/otwartych drzwi kierowcy).

Taka jest moja teoria, jednak niemogę jej do tej pory sprawdzić. Niemam schematów takich sterowników zamka jakie sprzedają na allegro ani jakiegoś konkretniejszego opisu ich działania :(.

Xus
25-07-10, 09:25
tez mi sie wydaje ze poprostu pod stary sterownik podpinam nowy i powinno smigac.
ale niech sie wypowie ktos kto to juz przerabiial zeby bylo jasne ze tak sie da

Xus
12-08-10, 02:42
ok temat juz nie aktualny alarm kupinony podlaczylem i smiga :D

bhaku
12-08-10, 07:48
ok temat juz nie aktualny alarm kupinony podlaczylem i smiga :D

A można wiedzieć co w końcu zamontowałeś?

Xus
12-08-10, 09:42
alarm nazywa sie EURO E50 lub tez czasami ELITA PRO E50 ma ogolnie az 44 opcji ma to czego chcialem wiec jest ok:) i nie byl jakos specjalnie drogi

sanap
09-02-12, 17:50
Witam
Mam takie pytanie, Czy taki centralny podejdzie do Civic 93r HB ( http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/...05d83dcfa.html ) a konkretnie chodzi mi o sama centralke bo w tej jest inne wejsci a z tego co widze to nie ma wtyczki z kablami zeby je jakos polaczyc?? Z gory dzieki za odp

Karolniki
09-02-12, 20:04
Dokładnie pochwal się jak możesz to prześlij linka z aukcji allegro :)

dudi189
10-02-12, 14:03
ja oryginalna centralkę z drzwi pasażera podmieniłem na nową stiga jakieś 2 lata temu, jedyne co potrzebne to centralka, pilot i siłownik slave|(jakoś tak) nie przeprowadzałem żadnych kabli przez drzwi i prze to przy otwieraniu/zamykaniu nie mrugają mi kierunkowskazy, montaż trwał jakąś godzinę i to wtedy na mrozie bo miałem dosyć zamarzającego zamka w drzwiach kierowcy, założyłem i przez dwa lata żadnych problemów. Koszt ok 80zł. a koniec z kręceniem kluczykiem i tekstów: ,,poczekajcie zaraz otwieram,, jak zdejmę tapicerkę drzwi jak będzie cieplej to wam napiszę dokładnie który kabel do czego by się nie zastanawiać nawet.. antenka z centralki wystaje 5milimetrów z tego trójkąta czarnego i nie było jeszcze by nie złapała sygnału. Jak ktoś ma fabryczny centralny z kluczyka to bardzo proste..

moja civiczka to 5D 1997r. w japońcach pewnie gdzie indziej jest ten sterownik oryginalny, u mnie był w drzwiach pasażera

sanap
10-02-12, 16:18
ok dzieki za pomoc... Rozumiem ze jak nawet w tej centralce stiga nie ma wtyczki z wyprowadzonymi przewodami do podlaczenia ( zlutowania) z fabrycznymi to i tak nie bedzie problemu zeby jakos to zrobic?? Bo tylko to mnie jeszcze zastanawia

dudi189
10-02-12, 17:13
obcinasz wtyczkę z fabrycznego zamka i podpinasz kable po prostu pod odpowiednie w stigu, jak zdejmę tapicerkę drzwi to porobię zdjęcia i zobaczymy jaki mam dokładny sterownik stiga

sanap
10-02-12, 17:28
obcinasz wtyczkę z fabrycznego zamka i podpinasz kable po prostu pod odpowiednie w stigu, jak zdejmę tapicerkę drzwi to porobię zdjęcia i zobaczymy jaki mam dokładny sterownik stiga

ok dzieki i czekam na foto..