PDA

Zobacz pełną wersję : Skrzypienie przy hamowaniu!!!

pawlak589
23-07-10, 09:45
Witam. od niedawna mam problem po wciśnięciu delikatnie hamulca w prawym przednim kole coś zaczyna skrzypieć obcierać. pojechałem do pierwszego lepszego mechanika i powiedział ze to osłona za tarcza jest krzywa i obciera poodginał trochę i wyjechałem ale dalej cos jest na rzeczy ? cóż to może być i to już nie osłona. Czy może klocki sie kończą czy coś innego?

ygor
23-07-10, 09:51
moze byc ze klocki sie koncza (jezeli masz akustyczny czujnik zuzycia w postaci blaszki) , albo zwyczajnie sa przypalone , lub za twarde do tarczy - dlugo masz samochod ?

pawlak589
23-07-10, 10:17
samochód mam z pół roku. i ostatnio zaczęły mi się pojawiać te dźwięki. Ale dziwi mnie to ze tylko jak delikatnie wcisne hamulec to skrzypi jak docisnę mocniej jest wszystko ok.

nyga
23-07-10, 21:54
Miałem tak samo i klocki do wymiany były. Tak jak napisay ygor blaszka dawała o tym znać.

LemonR
23-07-10, 22:20
To skrzypienie to przy wciskaniu czy zwalnianiu hamulca? Jeśli to drugie to sprawdź czy przy zwalnianiu ręcznego też występuje.

pawlak589
26-07-10, 09:05
przy wciskaniu jak delikatnie wcisnę ,dosłownie jak tylko ruszę pedałem , bo jak gwałtownie hamuje to nic nie słychac.

LemonR
26-07-10, 10:04
A sam pedał nie skrzypi?

pawlak589
26-07-10, 12:18
na pewno to nie pedał. dźwięk dobiega tak jakby z prawego przedniego koła.

LemonR
26-07-10, 13:22
Jeśli klocki się nie kończą to zaciski trzeba przesmarować.

pawlak589
26-07-10, 15:24
ok. dzięki panowie za pomoc . zerkne dziś na klocki i całą reszte i zobaczę może coś znajdę.

pawlak589
04-08-10, 16:41
jednak klocki się kończą a już skorzystam z okazji i zapytam się. co może powodować mocne drżenie kierownicy przy hamowaniu. Czy to może byc przez to ze koniec klocków czy i tarcze do wymiany ? czy może coś innego może być przyczyną .wskażcie kilka rzeczy to będę. wiedział na co zwrócić uwagę przy oględzinach . Z góry dzięki

Luppus
05-08-10, 14:02
jednak klocki się kończą a już skorzystam z okazji i zapytam się. co może powodować mocne drżenie kierownicy przy hamowaniu. Czy to może byc przez to ze koniec klocków czy i tarcze do wymiany ? czy może coś innego może być przyczyną .wskażcie kilka rzeczy to będę. wiedział na co zwrócić uwagę przy oględzinach . Z góry dzięki

Panie, ściągnij koła i zobacz. Nikt nie jest w stanie tego ocenić po takim opisie. Mogą być to także objawy rozwalonego zawieszenia, gdyż normalnie zużyte hamulce nie powinny powodować mocnego drżenia kiery. Moja rada: ściągnij przednie koła i metodą organoleptyczną obadaj stan hamulców, zawieszenia i układu kierowniczego. Zanim pojedziesz do warsztatu to będziesz wiedział mniej więcej z czym jechać.

marekctr
06-08-10, 16:07

Z reguły to powodują krzywe tarcze hamulcowe.

pawlak589
09-08-10, 08:59
Dzieki kolego za info . Już zmienia tarcze i klocki i zobaczę po zmianie jak będzie mam nadzieje ze dobrze

Aranyanyara
02-09-10, 10:14
Jestem troche wsciekły poniewaz załozylem z przodu jak i z tył nowe tarcze ate. Z przodu klocki bosha z tyłu ATE.

Po 15 minutach kiedy układ hamulcowy sie nagrzeje zaczyna mi piszczec ale dopiero jak sie nagrzeje. Piszczy z tyłu . Nie wiem czy to kwestiia zlego odtluszczenia czy moze po prostu jakos klockow ATE jest tak niska.

Objawy sa identyczne jak te które podał autor tego tematu, Piszczy przy delikatnym nacisnieciu pedału hamulca.

Moze po prostu trzeba, wyczyścić prowadnice zacisku hamulcowego i nasmarować smarem miedziowym.

Zobaczymy

KOWAL ziom
02-09-10, 10:32
mam to samo, i to są po prostu skrzypiące klocki!!! jak przyhebluję to cisza, a jak delikatni to pisk niesamowity!

zbych123
02-09-10, 10:46
ewidentnie klocki ci piszczą nic smarowanie ci nie pomoże chyba że ci się blokują w jarzmie ale w tedy grzały by ci się felgi ja mam z tyłu ferodo czy jakoś tak i zero pisków mogło być też tak że po wymianie klocków ostro hamowałeś i się zeszkliły i teraz piszczą albo ten typ klocków tak ma

Krzysztof1969
02-09-10, 21:46
W instrukcji jest wzmianka że klocki mają prawo popiskiwać. U mnie też piszczą i to po wymianie. Takie klocki za dużo w nich metalu.