Zobacz pełną wersję : H23vtec
Panowie, jest problem. Liczę na jakąś podpowiedź, sugestię... Sprawa dotyczy Preludy. Założyliśmy na blok H23A2 głowicę z H22A5 z wałkami z H22A2... Na kompie P13 auto nie chce jechać. Po założeniu wtrysków 240ccm z H23 jakoś się odpycha (na kompie P14), ale dupohamownia mówi, że jedzie gorzej niż seria H23. Na ECU P06=>P28 z wgranymi mapami z pgmfi zachowuje się podobnie do P13 - czyli źle. Jedyny błąd, który nie zawsze się pojawia to "20" więc to nie przez niego. Sprężanie - 13,5 na każdym cylindrze. Nowe przewody zapł. NGK.
Jedyne co mi przychodzi do głowy, to aparat zapłonowy. H22 miewał zewnętrzną cewkę zapł., ale miewał też zintegrowaną. Jeździmy na aparacie z H23, który ma zintegrowaną. "Głosy" na zagranicznych forach mówią, że aparaty są zamienne...
Ma ktoś doświadczenie w H serii?
z teog co piszesz to chyba nie zmieniles tlokow na te z h22a... glowica z h22 ma wieksze komory spalania niz h23 wiec zescie odprezyli silnik :eek:
i tak aparaty sa zamienne h23=h22
wywazyles wal? tak w ogoel?
Dokładnie tak jak kolega pisze wyzej trzeba założyć tłoki z H22 a najlepiej z H22A
Ostatnio czytałem o 2 takich połączeniach na PTP Napisz do chłopaków moze pomogą
http://hondaprelude.pl/forum/viewtopic.php?t=19107
http://hondaprelude.pl/forum/viewtopic.php?t=31959
Ehhh, no to fajnie... Badając temat budowy frankiego, jakoś nie trafiliśmy na info o tłokach. Tylko że gdyby faktycznie chodziło o sprężanie, to skąd 13,5 na każdym? U mnie w D16 ostatnio wyszło 10,5 na każdym i śmiga jak trzeba.
h22 ma 14.5 chyba kumpel ktory ma f23vtec( jeszcze wieksze wykorbienie wału niz h23 ) ma 19 sprawdzone ostatnio:) tak wiec od razu widac ze cos nie tak...
O ja piier... to ładnie sie wpitoliłes kolego:( to nie masz wyjscia musisz rozebrac i znowu wlozyc Wsumie to nie wiem wsadzałeś wszystko nowe w bloku panewy pierscienie itd ?? jak ładowałes h23 czy tylko połączyłes? bo jakby niepatrzec to musisz teraz wszystkie graty kupic
Jakie wszystkie graty?? Tloki H22 w uzywce, pierscienie, uszczelke pod glowice i sruby glowicy. Reszta to czysta robocizna.
No o tym pisałem ze grady do zlozenia:) Szkoda tylko chłopaka bo sie narobił wywalił kase i dupa musi robic jeszcze raz i dodatkowe koszta. Zycze powodzenia i czekamy na relacje jak to bedzie jeździc i ile wypluje :D:D
a wywazenie wału z h23 i panewki ? mozna jeszcze kupic f22b DOH i jak dół dobry to tylko rozwiercic pod tloki z h22a