PDA

Zobacz pełną wersję : Stukanie w czasie jazdy

digit
21-07-10, 20:11
Witam, od pewnego czasu cos stuka mi w czasie jazdy, dzwiek jest dosc trudny do zidentyfikowania, intensywnosc stukania na pewno ma zwiazek z predkoscia jazdy, dzwiek brzmi dosc metalicznie i dobiega z prawej strony, najprawdopodobniej z okolic lewego kola. Blaszki przy klockach ulozone sa prawidlowo i nic metalowego raczej nie wbilo mi sie w opone. Macie pomysl co to moze byc, sporo halasu przy tym jest. Z gory dzieki za pomoc :rolleyes:

comatose
21-07-10, 20:17
O stukaniu to było już ze dwa miliony tematów, weź poszukaj trochę :D

Westfield
21-07-10, 22:39
dobiega z prawej strony, najprawdopodobniej z okolic lewego kola.

Masz lewe koło po prawej stronie? ;)

scozzi
03-08-10, 17:52
aktualnie jestem po jeździe z mechanikiem, objawy podobne (brzmi jak cykanie w rowerze górskim ;) ) też ma związek z prędkością,

sprawdź czy stukanie jest głośniejsze w trakcie hamowania. u mnie jest, jutro będzie ściągane koło, prawdopodobnie klocki zapieczone delikatnie i po rozgrzaniu wydają taki dźwięk. na początku jak wsiądę do auta jest raczej cicho, natomiast po zjechaniu z trasy, mocniejszym hamowaniu, zaczyna się "cykanie". może jutro będę wiedział więcej w tym temacie, a Ty daj znać czy to się pokrywa u Ciebie z tym co napisałem,

pozdr.

Piotrex4
03-08-10, 18:39
u mnie też pyka dawniej tylko w momencie dodawania gazu a teraz to i na nierównościach u mnie już przeszło rok temu zaczeło się z tym pykaniem i u mnie jest to z lewej strony...dodam też że jadać np. w korku i na 1 biegu bez gazu szarpie a co najgorsze obroty nawet nie drgną więc pewnie gdzieś luzy są...do pykania to wymiana klocków nie pomogła a co do szarpania to zmiana przegubów (była konieczna wymiana) też nic nie dała więc chyba czas do mechanika ruszyć...

teg
04-08-10, 00:09
Ja nie mogę, u mnie zaczęło kilka dni temu. Weźcie nie zakładajcie takich tematów, co się pojawi coś o jakimś pukaniu, cykaniu czy stukaniu to się okazuje że od kilku dni tak mam, moja H czyta to forum... Jak mi się zachce to jutro podniosę auto i posłucham, u mnie w lewym przednim kole.

Piotrex4
04-08-10, 07:07
jak rozwiążesz problem to napisz co było..pozdrawiam..

scozzi
05-08-10, 12:44
najprawdopodobniej prowadnice klocków hamulcowych - były zapieczone (prawa strona pojazdu, jeździ przy poboczu i zbiera śmieci), zostały wyjęte (a raczej wyciągnięte siłą), przesmarowane czymś tam, bodajże odrdzewiacz, smar, włożone z powrotem i czekam tylko na jakąś podróż z mocniejszym hamowaniem żeby rozgrzać hamulce i posłuchać czy ustąpiło. myślę, że będzie git

http://img841.imageshack.us/img841/311/dsc00316w.jpg

http://img6.imageshack.us/img6/5718/dsc00317j.jpg

http://img718.imageshack.us/img718/4610/dsc00318d.jpg

http://img835.imageshack.us/img835/2512/dsc00319y.jpg

noctyfer
05-08-10, 17:14
Podepnę się do tematu. Otóż mam taki mały problem, w trakcie ruszania słychać u mnie stukot, takie głuche uderzenie, najgorsze że nie mogę tego w żaden sposób zlokalizować. Zaznaczę że w trakcie jazdy takich objawów nie ma. Macie może pomysł co to może być?

minidet
06-08-10, 10:32
Podepnę się do tematu. Otóż mam taki mały problem, w trakcie ruszania słychać u mnie stukot, takie głuche uderzenie, najgorsze że nie mogę tego w żaden sposób zlokalizować. Zaznaczę że w trakcie jazdy takich objawów nie ma. Macie może pomysł co to może być?

przegub ?

scozzi
06-08-10, 15:19
przegub by stukał rytmicznie w trakcie skrętu,

pamiętam że pytałem mechanika swego czasu co to za uderzenie w trakcie ruszania (takie niegłośne, że raczej się na nie uwagi w ogóle nie zwraca) i dowiedziałem się że jest OK, chodziło o zazębianie się trybków w skrzyni biegów czy coś w ten deseń. czy to jest uderzenie słyszane w momencie dodawania gazu i puszczania sprzęgła na wbitym pierwszym biegu? bo jeśli tak to spora szansa, że to właśnie to,

pozdr.

teg
11-08-10, 23:08
scozzi, według Twojego opisu to mechanikowe "wszystko jest ok" to abo luz na krzyżaku przegubu wewnętrznego, albo na mechaniźmie różnicowym skrzyni. Mam to samo i też nasi super specjaliści mówią "Paaanie czepiasz się pan, wszystko jest OK". Nie jest.

MarcinC2
12-08-10, 13:17

Jeśli masz stabilizator na przodzie sprawdź czy gumy w cybantach nie kwalifikują się do wymiany...