Zobacz pełną wersję : Stukanie w czasie jazdy
Witam, od pewnego czasu cos stuka mi w czasie jazdy, dzwiek jest dosc trudny do zidentyfikowania, intensywnosc stukania na pewno ma zwiazek z predkoscia jazdy, dzwiek brzmi dosc metalicznie i dobiega z prawej strony, najprawdopodobniej z okolic lewego kola. Blaszki przy klockach ulozone sa prawidlowo i nic metalowego raczej nie wbilo mi sie w opone. Macie pomysl co to moze byc, sporo halasu przy tym jest. Z gory dzieki za pomoc :rolleyes:
O stukaniu to było już ze dwa miliony tematów, weź poszukaj trochę :D
dobiega z prawej strony, najprawdopodobniej z okolic lewego kola.
Masz lewe koło po prawej stronie? ;)
aktualnie jestem po jeździe z mechanikiem, objawy podobne (brzmi jak cykanie w rowerze górskim ;) ) też ma związek z prędkością,
sprawdź czy stukanie jest głośniejsze w trakcie hamowania. u mnie jest, jutro będzie ściągane koło, prawdopodobnie klocki zapieczone delikatnie i po rozgrzaniu wydają taki dźwięk. na początku jak wsiądę do auta jest raczej cicho, natomiast po zjechaniu z trasy, mocniejszym hamowaniu, zaczyna się "cykanie". może jutro będę wiedział więcej w tym temacie, a Ty daj znać czy to się pokrywa u Ciebie z tym co napisałem,
pozdr.
u mnie też pyka dawniej tylko w momencie dodawania gazu a teraz to i na nierównościach u mnie już przeszło rok temu zaczeło się z tym pykaniem i u mnie jest to z lewej strony...dodam też że jadać np. w korku i na 1 biegu bez gazu szarpie a co najgorsze obroty nawet nie drgną więc pewnie gdzieś luzy są...do pykania to wymiana klocków nie pomogła a co do szarpania to zmiana przegubów (była konieczna wymiana) też nic nie dała więc chyba czas do mechanika ruszyć...
Ja nie mogę, u mnie zaczęło kilka dni temu. Weźcie nie zakładajcie takich tematów, co się pojawi coś o jakimś pukaniu, cykaniu czy stukaniu to się okazuje że od kilku dni tak mam, moja H czyta to forum... Jak mi się zachce to jutro podniosę auto i posłucham, u mnie w lewym przednim kole.
jak rozwiążesz problem to napisz co było..pozdrawiam..
najprawdopodobniej prowadnice klocków hamulcowych - były zapieczone (prawa strona pojazdu, jeździ przy poboczu i zbiera śmieci), zostały wyjęte (a raczej wyciągnięte siłą), przesmarowane czymś tam, bodajże odrdzewiacz, smar, włożone z powrotem i czekam tylko na jakąś podróż z mocniejszym hamowaniem żeby rozgrzać hamulce i posłuchać czy ustąpiło. myślę, że będzie git
http://img841.imageshack.us/img841/311/dsc00316w.jpg
http://img6.imageshack.us/img6/5718/dsc00317j.jpg
http://img718.imageshack.us/img718/4610/dsc00318d.jpg
http://img835.imageshack.us/img835/2512/dsc00319y.jpg
Podepnę się do tematu. Otóż mam taki mały problem, w trakcie ruszania słychać u mnie stukot, takie głuche uderzenie, najgorsze że nie mogę tego w żaden sposób zlokalizować. Zaznaczę że w trakcie jazdy takich objawów nie ma. Macie może pomysł co to może być?
Podepnę się do tematu. Otóż mam taki mały problem, w trakcie ruszania słychać u mnie stukot, takie głuche uderzenie, najgorsze że nie mogę tego w żaden sposób zlokalizować. Zaznaczę że w trakcie jazdy takich objawów nie ma. Macie może pomysł co to może być?
przegub ?
przegub by stukał rytmicznie w trakcie skrętu,
pamiętam że pytałem mechanika swego czasu co to za uderzenie w trakcie ruszania (takie niegłośne, że raczej się na nie uwagi w ogóle nie zwraca) i dowiedziałem się że jest OK, chodziło o zazębianie się trybków w skrzyni biegów czy coś w ten deseń. czy to jest uderzenie słyszane w momencie dodawania gazu i puszczania sprzęgła na wbitym pierwszym biegu? bo jeśli tak to spora szansa, że to właśnie to,
pozdr.
scozzi, według Twojego opisu to mechanikowe "wszystko jest ok" to abo luz na krzyżaku przegubu wewnętrznego, albo na mechaniźmie różnicowym skrzyni. Mam to samo i też nasi super specjaliści mówią "Paaanie czepiasz się pan, wszystko jest OK". Nie jest.
Jeśli masz stabilizator na przodzie sprawdź czy gumy w cybantach nie kwalifikują się do wymiany...