Zobacz pełną wersję : Sprężyny JAMEX czy dobre ??
palermo444
27-10-06, 13:30
Witam w najblizszym czasie chcialbym obnizyc swoją hondzie civic 1.5 16V D15B2 na sprezynach jamex, czy ktos ma je moze lub wie czy warto je kupic sa w miare tanie no i nowe oczywiscie ?? pisze ze obniżają autoo 3,5 cm nie wiem czy to trosze nie za malo a moze wystarczy........ chyba ze ktos poleci jakies lepze springi do hani oczywiscie w rozsadnej cenie :)
nie ten dzial.. powinno byc w "zwieszenie, hamulce, kola"
i druga sprawa:
http://www.civicklub.pl/fi/search.php
wpisz jamex i wszystkiego sie dowiesz
wg. mnie Jamexy są stosunkowo miekkie... wiec teoretycznie i komfort lepszy, obnizenie -35 styka mi sie wydaje
ja mamjamexy onizajace o 6cm, i mysle ze sa dobre
tym bardziej ze juz zdarzyly pokryc sie rdza(z racji tego ze auto stalo chyba pol roku na placu), a zadnych pekniec jak na razie nie zarejstrowalem...i wogole na moje sa dobre bo nie sa az tak bardzo sztywne, *****iscie trzymaja auto w zakretach nie ma przychuly krytycznego, na to wplywaja tez lacze no ale ja nie narzekam w kazdym razie..:)
Ja mam też JAMEXY-35mm i myślę że na naszych drogach sprawują się idealnie. Ze sztywnością to jest tak akurat. Opony 15/195 wchodzą mi na styk. 205 już delikatnie na studzienkach dobijają.
ja mam jamexy -40mm. przod usiadl chyba o 60mm, a tyl moze 20mm :o
tez mam jamexy -35mm... siadlo tak jak mial siasc :) nie narzekam, sa ok...
równiez na nich mam posadzona Hanie i jest ok na nasze drogi tak prawie
No i ja tez mam jamex-y -40mm, autko duzo nie usiado-ale tak w sam raz na "polskie drogi". Jest troszke twardsze i sztywniejsze, ale generalnie komfort jazdy nie zmienil sie znacznie. Są ok.
Jak sie okazuje po postach wnosząc Jamexy nie są złe. Ujmujac krótko to sprężyny obniżające auto w granicach zdrowego rozsądku (czyt,polskie drogi) z zachowaniem komfortu jazdy.
Witam Ja tez chcem kupic sprezyny i wlasnie sie zastanawiam sie nad Jamex,mi wystarczy na minusie 30mm.
Pytanko mam jak zmienialiscie sprezyny czy ustawialiscie zbierznosc!!
My mamy w swoim bolidzie VOGTLANDY i jestesmy zadowoleni, mielismy je duzo wczesniej niz mamy je teraz w ofercie, wiec prosze nie mowic ze zachwalamy wlasne. Nabywajac sprezyny warto zwrocic uwage na nastepujace fakty:
- gwarancja - tu Vogtland ma dozywotnia gwarancje na pekniecia
- certyfikat TUV - warto go miec gdyz z informacji zgromadzonych od diagnostow zaczynaja sie zaostrzac przepisy
- doswiadczenie - tu vogtland wykonuje sprezyny dla innych firm
Cena oczywiscie takich sprezyn jest wyzsza niz JAMEXow,lecz wiaze sie to z uzyskiwaniem certyfikatow, patrzac na cene to takich sprezyn tez nie kupuje sie co miesiac.
Co do regulacji po obnizeniu to wszystko jest zalezne od typu pojazdu i wartosci obnizenia.
tez mam jamex-y -40 na glebie i mam problem odnosnie szybkim złuzyciu oponek od wewnetrznej strony a zbieznosc jest ok i nie wiem czy czasem nie jest to spowodowane springami??? gdyz jak stała na seryjnych springa to było ok!!! a jest moze jakas regulacja na zwrotnicy???
Umnie tez troche scinało opony ale na seryjnych springach, bo z przodu miałem obydwie urwane i po zmianie na -40mm wszystko jest wporządku nic juz nie tnie,wiec napewno to nie od springów.
civic ma uboga regulacje i scinanie opon (zazwyczaj dosc szerokich) jest wg mnie normalnym zjawiskiem przy dobrej glebie.. proponuje kupic regulowane wahacze..
pzdr
Rgulacja zbierzności po wymianie spręzyn nie musi być konieczna ale trzeba przynajmniej auto zmierzyć po zamontowaniu nowych springó. Czasem potrafi się troche geometria zmienić
polecam jamexy sa to springi z nizszej polki ale sa stosunkowo dobre!
jak mialem civa tkaieogo samego jak ty tylko ze w sedanie to dawaly rady.Bylo miekko nietwardo ale za ta cene bierz.POLECAM :piwo2:
mam do sprzedania komplet h&r i eibach do 5/6gen gdyby ktos reflektowal :)
pzdr
ja od wczoraj jeżdze na jamexach tych allegrowych, przód opadł troche bradziej niż tył chociaż powinny być takie same?!?
mam też do sprzedania zestaw jamexów orginalnych -60/40 jakby ktoś chciał
http://www.civicklub.pl/fi/viewtopic.php?t=25532
Bylo miekko nietwardo
:lol:
palermo444, przy wymianie sprezyn zwroc uwage w jakim stanie sa amortyzatory
civic ma uboga regulacje i scinanie opon (zazwyczaj dosc szerokich) jest wg mnie normalnym zjawiskiem przy dobrej glebie.. proponuje kupic regulowane wahacze..
pzdr
nie wiem czy jest coś takiego jak regulowane wahacze??? wiem jedno geometrie mam ustawiona ale kąt koła jest do środka i cholernie ścina mi wewnętrzne strony opony a rozmiar to 195\50 r15!!! Pomocy bo nie nadążę wymieniać opon!!!
sa takie wahacze.. i przod i tyl..
spoko jesli sa takie wahacze regulowane to gdzie moge je dostac i jak cena bedzie??? no i najwazniejsze czy to cos pomoze zeby opon mi nie jachało????