Zobacz pełną wersję : nienaturalnie wiszaca podsufitka
palermo444
20-07-10, 22:37
witam dzi rano patrze a w moim mb3 podsufitka zaczela norlamnei odchodzic przy tylnej szybie za kierowca czy to od slonca ?? bo mokra nie jest :(:(:(:(
bracho1978
21-07-10, 07:29
Norma wszystko się starzeje puścił klej i taka cienka gąbka się pokruszyła mnie kosztowało u tapicera 180 zł tylko sobie sam musiałem wymontować i zamontować bo 100 drożej by wyszło.
Zna ktoś jakiegoś tapicera co się w to bawi ?? najchętniej z warszawy lub okolic
Mam to samo, będe musiał oddać do tapicera bo mnie to wkurza, ale zaczekam chyba az nie będzie takich upałów;/
bracho a u Ciebie ładnie to zrobił tapicer?Mógłbyś wrzucić jakieś foto po zrobieniu?
bracho1978
21-07-10, 17:28
Ładnie i fachowo będzie trochę czasu i aparat do dyspozycji to zrobię i wrzucę .
mi odeszła z tyłu nad głowami pasażerów i na pewno od słońca i myśle to jakoś przykleić bo tylko odeszło nad głowami tam gdzie są te wklęsłe miejsca
bracho1978
21-07-10, 19:00
Zawsze z tyłu odchodzi bo tam niema co trzymać z przodu trzyma lampka i po środku dwie spinki a z tyłu nic i materiał odłazi .
Dobra,bez owijania w bawełnę ,bo ja jestem strasznie zmotywowany,żeby i u siebie ten "baldachim" zrobić(dziadostwo jedne)
Podajcie namiary na Tapicerów w Wawie,albo okolic. Z mojego miasta koleś chce 250zł to kapkę drogo.Bez zdjęcia oczywiście.
ja już raz sam robiłem ale kupiłem złą gąbkę i gąbka się nie trzymała podsufitki tak jak trzeba, gąbka była podobna jak do paneli i słabo chłonęła klej...niby gąbka tapicerska ale do tego się nie nadawała, jest taka fajna stronka dlatapicera.pl można zamówić sobie próbki materiałów ,są specjalne materiały na podsufitki z podwójną gąbką tzn gąbka z drobną siateczką są też kleje do podsufitek,koszt materiału około 70zł bo trzeba kupić 2 metry bieżące materiału i włożyć trochę pracy jak ktoś by miał tapicera który zrobił za około 150-180zł to bym zrobił bo tapicer wie jak ułożyć materiał ma swoje techniki itd..jak ktoś chce sam się zastanawiam nad tym rozwiązaniem to ma namiary na gościa który ładnie flokuje za podsufitkę bierze 150zł... może jak więcej osób by było to może którąś opcje udało by się coś grupowo załatwić..
link do sklepu tapicerskiego: http://www.dlatapicera.pl/
Co Wy macie z tymi podsufitkami to ja nie wiem. Moja juz byla prana poza autem 2 razy i wyglada jak nowa i nigdzie sie nic nie odkleja i nie obwisa.
Bo może już wcześniej miałeś robioną.
ja prałem bardzo dużo samochodów w swoim życiu i nigdy nic mi się nie odkleiło, aż nie wyprałem swojej Hani to mi spadłą podsufitka na głowę po jakimś czasie,po sekcji podsufitki stwierdziłem że gąbka się utleniła i kruszy się w palcach... kiedyś dzwoniłem do ASO dowiedzieć się ile chcą za nowiutką pachnącą świeżością podsufitkę,wyrwało mnie z butów tylko 700zł
Nie mialem robionej, auto "odziedziczylem" po ojcu wiec przeszlosc jego jest klarowna :)
Kiedyś wyprałem jedno małe miejsce pianką do tapicerki, i teraz od tego miejsca "się zaczyna", narazie niegroźnie ale wiadomo jak się skończy ;)
ja już bym chciał mieć to z głowy :P bo jak na razie to śmigam bez podsufitki, i wydaje mi się że troszkę cieplej się zrobiło w Hani podczas tych upałów, wiec jak ktoś by dał jakiś namiar na niedrogiego tapicera to by było fajnie...
Dzisiaj rano patrzę a tu mi odlazła podsufitka ;/ wczoraj jeszcze najmniejszych oznak nie było, próbował to ktoś tymczasowo szpilkami przymocować?
szpilkami powinieneś to bez problemu przymocować... widzę że ilość Hanek z baldachimami wzrasta wraz z temperaturą :P
Jak coś to zapodajcie namiary na tanich tapicerów.
A zna ktoś dobrego tapicera w rejonach Bielska - Białej bo ja sam walczyłem ale powiem ze nie jest to takie piękne i łatwe do zrobienia szczególnie jak mieszka się w ciasny bloku
---------------------------------------------------------------------------
Pozdrawaim
Dexster
instalacje sat bielsko (http://www.uni-sat.pl)
mam te same baldachimy u siebie z tylu nad glowami pasazerow! jutro jade na szrocik w Hamburgu to kupie uzywana oczywiscie za rozsadne pieniadze ;)
kanciaty6 jak coś znajdziesz to daj znać jaka cene... bo pod koniec sierpnia będę w Koloni to może coś bym popatrzył... największy problem jest w tym że w używanej podsufitce może zrobić się to samo
bracho1978
24-07-10, 07:30
Ja bym dał sobie spokój z używaną często leżą w zawilgoconych wiatach lub samochodach wydasz kasę i będzie to samo lepiej nareperować starą można wybrać sobie kolor materiału jak jest ktoś z lublina lub okolic to ja robiłem w tym zakładzie http://www.auto-tap.pl/?s=3 jak na razie jestem zadowolony jak by coś było nie tak zawsze pozostaje reklamacja.
tez sie jeszcze nad tym zastanawiam ze jednak to zawsze bedzie stara no chyba ze jakas w miare dobra znajde !! za chwile pojade to popytam jak cenowo.
no bylem :) nie tak zle dalem 10 euro za nia troche sie pomeczylem zeby sciagnac ( zeby nie uszkodzic ) i ejst w miare dobra ! tak szczerze myslalem ze jest to jakies grubsze!m no ale lepsze to niz te moje baldachimy :)
Ja to szpilkami przytwierdziłem, wygląda to strasznie, ale i tak lepiej niż baldachim ;/ U mnie to odlazło z tyłu po lewej, na środku i nad głową kierowcy ;/
10euro to atrkacyjna cena :P kanciaty6 powiesz mi może jak znaleźć szrot w Niemczech :P heh
Elmer89 wiesz ja mieszkam w Hamburgu i mam dwa do wybory tzn to jest Kiesow bardzo duzy na obrzezach i jeden blizej centrum mniejszy mam 10 km do niego ! no cena rozsadna bo znam babke! a co do innych miast to niemam szczerze pojecia gdzies na netku by musial obszukac albo na stronkach dla polakow z zagranicy:)
Jak jest ktoś z Lubelskiego to zregenerowanie sufitu u mnie 150 zł ( alcantara). Jest też możliwość wysyłki.
Mój czarny sufit przetrzymał ostre upały i jest git.. nic się nie odkleja, nic nie wisi.
Panowie ale jednego nie rozumiem, piszecie o nowych podsufitkach ale w sumie po co? Czy nie da się tej wiszącej po prostu fachowo naciągnąc, przykleić i będzie git? Oczywiście sam bym się tego nie podjął ale nie wiem po co mowa o nowej podsufitce?
Swoją drogą jak ktoś zna zaufanego człowieka w Krk który by to ogarnął za ludzkie pieniądze to byłbym wdzięczny za kontakt.
Otóż hariuszu nie da się starej naciągnąć i przykleić bo jak się na niej gąbka wykruszy (ta od spodu) to żaden tapicer nie chce przykleić Sam też zapłaciłem 200 zeta za nową gąbkę z klejeniem- wcześniej myślałem całkiem podobnie jak jak Ty Robiłem to u faceta niedaleko sandomierza więc dlaciebie chyba zbyt daleko
Ja mam za all mam 150 zł jutro zaworze do tapicera zobaczymy efekty. Sam próbowałem ale się to nie opłaca i trochę z tym zabawy i używanie starego materiału wystarczyło u mnie na jakieś 3 tygodnie później odszedł jeszcze bardziej. Stosowałem kleju w spreju odradzam ( moja ślina lepiej trzyma :) ) jak będę miał gotowe to dam zdjęcia i namiar do faceta. Może ktoś z Bielska też ma taki problem.
--------------------------
Pozdrawiam dexster
www.forum.kameralnie.com
Son - Goku
12-08-10, 23:40
A ja napisze tak:
Zapożyczyłem trochę kleju,który klei się kapelusze.
Miałem strzykawkę z igłą i wbijałem się w materiał i wstrzykiwałem ten klej.
I dałem potem podporę,by się trzymał przez jakiś czas materiał.
Nic nie zdejmowałem,rozbierałem, wszystko robiłem z góry ^^
2 tyg i się trzyma,póki co.
piotrekm1987
13-08-10, 11:19
Ja dałem swoją do tapicera kosztowało mnie to 150 zł z nowym materiałem ale wyglada teraz jak nowka z salonu
palermo444
16-08-10, 12:53
a ja już nie zrobiłem z tym bo zmieniłem auto następny właściciel sie z tym rozprawi hehe
Creative89
18-08-10, 09:01
Ma ktoś jakiegoś fachowca od tej podsufitki w okolicach Wawy? bo u mnie w mieście koleś mi powiedział 250zł... wariat poprostu...
ja zrobiłem sam podsufitkę i wyszło bomba nówka z salonu :P:D jestem tak zadowolony :D wstawię fotki jak tylko będę mógł
Mi też krzyknął 250zł. Chcesz Elmer zarobić? to moge Ci zlecić ;>
Szkoda, że mieszkacie daleko bo po ogarniał bym Wam to za mniejsze pieniążki w jakim kolorze chcecie ;)
Dobrze zrobić podsufitkę to trzeba się trochę nagimnastykować.. moja przetrwała wakacyjne upały i nic się nie odkleja i co lepiej..nie śmierdziało klejem :cool:
Własnie myślę jak ją Wysłać do Ciebie ,żeby się nie połamała.
jak ktoś chce to może zobaczyć jak u mnie wygląda mogę dać namiary na materiał i oczywiście udzielić pomocy :P jestem jak na razie bezrobotny więc czasu mam dużo :P
Elmer, wrzuć zdjęcia tu.
Ja może będę zainteresowany. Moja się odkleiła, sam kleiłem i po lecie znowu odstała, więc sensu to nie ma.
Mam opcję poflokować to na czarno za ~250PLN, ale to trochę drogo, więc jak masz to w dobrej jakości i pieniądzach, to może się skuszę.
Elmer89 zapodaj namiar na nowy materiał i gąbkę
jutro wrzucę foty bo na razie nie mam Hani została na firmie.. ogólnie potrzebne materiały do roboty wyniosły mnie około 100zl no i trochę czasu, nie jestem tapicerem więc jedynie mogę pomóc zrobić, szkoda że nie zrobiłem foto-instrukcji.. sprawa jest banalnie prosta opisze jak to robiłem i co było potrzebne.
więc potrzebujemy : Materiał z gąbką , klej koniecznie Bonaterm A Plus, i jakiś klej w sprayu ja użyłem Klej do tapicerki i dywaników w aerozolu PERMATEX , rozpuszczalnik do kleju ,miękką szczotkę jak do butów ,kogoś do pomocy (a konkretnie do trzymania :P) nożyczki ,puszka piwa, opcjonalnie gumowy wałek bądź własna ręka ,pędzel do kleju
gdzie kupić materiał i kleje?
tu kupimy materiał z gąbeczką oraz niezbędny klej Bonaterm A plus http://www.hurtowniatapicerska.pl/ ja wybrałem tkaninę o nazwie SAM109 i zakupiłem 2mb dużo mi tego zostało .
hurtownia wysyła darmowe próbki można wybrać sobie materiał a później zamówić,
klej w sprayu kupiłem w Leroy Merlin 23zł ale jest też na allegro i wygląda tak http://aukcjewp.wp.pl/klej-do-tapicerki-i-dywanikow-w-aerozolu-permatex-i1188409536.html
a szczotka coś w tym stylu http://aukcjewp.wp.pl/szczotka-do-ubran-butow-i1185558930.html
co do zrobienia podsufitki :
1. krok wytargać podsufitkę z Hani
2. zerwać materiał który nas wku*** rza i pozbyć się resztki rozpadającej się pianki tak aby została gładka powierzchnia piankę zeskrobać ja to zrobiłem ręką pięknie odpadło
3. gdy zostanie nam gładka powierzchnia musimy to przemyć jakimś zmywaczem proponuje pierw sprawdzić czy nic od zmywacza się nie rozpuszcza u mnie się nic nie rozpuszczało ale lepiej sprawdzić samemu
4.kolejny krok to materiał bierzemy ucinamy materiał tak aby były dość duże zakładki ja robiłem po 15cm na stronę lepiej więcej niż za mało trzeba pamiętać że podsufitka jest wklęsła.
5.gdy mamy już czystą skorupę podsufitki i zmywacz już odparował (nie jest mokre) bierzemy klej Bonaterm A plus
i pędzlem rozprowadzamy klej ja kupiłem 1puszke wyrobiłem się na styk musiałem klej rozrzedzić rozcieńczalnikiem do kleju bo był za gesty poczekałem kilka minut aż klej na skorupie lekko zgęstnieje (10-15min(w miedzy czasie zimowałem się pkt6) ma się lepić a nie być suche, na wybrzuszeniach proponuje więcej kleju..
6.bierzemy przycięty materiał i składamy go po długości na pół gąbką na zewnątrz wieszamy jeżeli jest taka możliwość teraz przychodzi nam z pomocą klej w sprayu z odległości zalecanej przez producenta 15-20cm nie za blisko bo może przesiąknąć rozprowadzamy, równomiernie klej na jednej połowie gąbki drugiej na razie nie ruszamy, tu potrzebujemy osoby do pomocy bierzemy materiał i kładziemy równo wzdłuż na środku skorupy podsufitki część pomalowaną klejem w sprayu musimy oddać pomocnikowi aby trzymał ją lekko w górze zaś druga część nie posmarowana klejem może leżeć swobodnie gąbką do skorupy bez nacisku się nie przylepi
7.teraz bierzemy do reki szczotkę pomocnik trzyma materiał lekko w górze by nie stykał się klej z materiału z klejem ze skorupy
następnie szczotką od środka podsufitki w stronę brzegów "masujemy "materiał tak aby się przylepiał pomocnik powoli popuszcza materiał, tu operator szczotki musi indywidualnie do własnej prędkości zgrać sie z osoba trzymająca materiał. Postępujemy tak aż do zakończenia prac z jedną stroną dodam że nie warto się spieszyć , gdy skończymy z jedną stroną przychodzi ochota na piwno ale powstrzymujemy się i bierzemy się za drugą stronę bierzemy podnosimy materiał przekręcamy go na gotową już stronę i znowu bierzemy klej w sprayu do ręki i „psikamy” pryskamy czy jak by to nie nazwać, uważajmy aby nie pobrudzić klejem gotowej już strony i postępujemy tak jak wcześniej szczotka w dłoń i jazda
8.gdy już skończymy warto przejechać ręką bądź jak ktoś ma gumowym wałkiem można i puszką z piwem jak ktoś się uprze po całość lekko dociskając dla czego tak robimy to chyba każdy wie .
9. Bardzo ważne możemy się wziąć już za piwko chyba że ktoś nie lubi to jego strata, bierzemy dobre nożyczki w dłoń i obcinamy nadmiar ja zostawiłem i tak dokoła po kilka cm na zakładkę no i oczywiście podkleiłem i zostawiłem wszystko do wyschnięcia na około 24h
Następnego dnia wyciąłem wszystkie otwory (lampka itd..)i wsadziłem podsufitkę do samochodu
Ważne:
jeżeli klej nakładamy pistoletem pneumatycznym, to idealnym klejem będzie klej Bonaterm AS. tak przynajmniej napisane jest na stronie
Klej w Sprayu strasznie się pyli jak ktoś uczulony proponuje maseczkę,
Nie róbcie tego w domu lepszym miejscem będzie piwnica bądź garaż opary od kleju opadają i możemy przylepić się do podłogi ;D
Nie odpowiadam za to jak ktoś spierdzieli sprawę, każdy robi to na własne ryzyko ale mino wszystko zachęcam nie jest to trudne trzeba mieć trochę wyobraźni i czasu, szybko tego nie zrobisz mi zeszło się 4godziny ale mi się nie śpieszyło. jeżeli ci się śpieszy lepiej sobie odpuść
Jeżeli jest coś nie jasne proszę napisać a poprawie
jeżeli ktoś będzie działał sam prosił bym aby porobił zdjęcia to ta instrukcja była by bardziej motywująca:P
Ciesz się nową podsufitka która trochę śmierdzi nowością :P kleju nie czuć, czuć tylko smrodek nowej tkaniny..
no właśnie na próbki się trochę czeka i tu pozdrowienia dla poczty polskiej do 10dni wiec jak ktoś chce mam najnowsze mogę oddać
Zdjęcia zrobione na szybkiego telefonem nie są powalające jakość kiepskawa ale zawsze zapominam żeby zrobić foty i musiałem się wrócić do Hani :o
http://img375.imageshack.us/i/20100911109.jpg/
http://img638.imageshack.us/i/20100911103.jpg/
http://img801.imageshack.us/i/20100911105.jpg/
http://img710.imageshack.us/i/20100911106.jpg/
http://img408.imageshack.us/i/20100911107.jpg/
http://img697.imageshack.us/i/20100911108.jpg/
cos jakby po lewej stronie nie bardzo,albo mi sie wydaje.
chyba ci się kolego wydaje... chodzi ci pewnie o te zdjęcie?? http://img801.imageshack.us/i/20100911105.jpg/
Elmer89 dobra robota, szkoda tylko że nie ma zdjęć, byłby ładny fotoporadnik.
To ja mam jeszcze pytanie do osób, które zabierały się za to a mają w swoich autach szyberdachy. Łatwo jest wyciągnąć zasuwkę, która również obita jest materiałem? Czy trzeba demontować cały szyberdach i go rozkładać?
Elmer89 pomożesz mi uporać się z moją podsufitką? :-) Do twojego przepisu dopiszemy więcej piw lub coś mocniejszego :-)
Ja swoją podsufitkę wymieniłem. Trochę błędów popełniłem. Od razu polecam wlać więcej rozpuszczalnika uniwersalnego (na butelce jest, że pasuje do butaprenu). Klej jest bardzo gęsty, a trzeba go rozprowadzać bardzo szybko. Polecam też kupić od razu więcej niż jedną puszkę bądź większą tego kleju Bonaterm A Plus. Na pewno sporo roboty i jeżeli za 250zł jest zrobienie u tapicera z jego materiałami, to ja bym polecał taki wariant. Chyba, że 250zł to sama robocizna. Oczywiście samodzielna zabawa ma coś w sobie, ale wdychanie rozpuszczalników, klei to mało przyjemna zabawa :cool:
Andrew 1130
21-10-10, 00:33
Ja u siebie robilem sam. wynioslo mnie to ok 80 zl i 2 dni roboty. Polecam. Czegos nowego mozna sie nauczyc.
No to mnie wyszło tak:
74zł - 1,7m podsufitki plus klej bonatrem A plus
24zł - klej w sprayu.
6zł - rozpuszczalnik
10zł - szczotka do ubrań. Ale oczywiście po tym jak już znalazłem znajdowałem wszędzie za 5-6zł.
To tyle więc u mnie to było ok. 116zł. No i właśnie sporo roboty i tu zależy jak wyceniamy swój czas. Więc moim zdaniem cena 250zł za wszystko czyli robocizna plus materiały to dobra oferta. Poniżej 170zł można mówić, że wręcz rewelacyjna.
Chcesz mi pomóc z tym tematem ? :D
Hehe właśnie przejrzałem wątek, by sobie przypomnieć o co chodzi :-) Teraz już jest taka pogoda, że jeżeli nie ma się garażu zamykanego to lepiej się za to nie zabierać, a ogólnie w zamkniętym pomieszczeniu nie polecam. Ja robiłem na balkonie i nie było przyjemnie. Ból głowy i jazda samochodem :D
mcgyver555
25-10-10, 00:23
U mnie z powodu braku czasu problem baldachimu rozwiązał zszywacz tapicerski...Zszywek nawet nie widać a podsufitka przestała bardziej odpadać. Do tegu typu druciarstwa najlepsze byłyby pinezki z łebkami w kolorze/strukturze plastiku z którego wykonane są oryginalne zaślepki w podsufitce ;)
dobra,bez zbędnych kombinacji... Podsufitke wyślę Raggaman'owi tylko muszę się zoorientować ile by przesyłka kosztowała w tę i w tę.
panowie a wiecie cos na temat podsyfitek ze sa inne miedzy przedliftem a poliftem tzn szyberdach jest wiekszy albo ta oslona wokol szyberdachu w poliftach jest wieksza tzn szersza! kumplowi zmienilem w przedlifcie podsufitke z polifta i dziura od szyberdachu jest szersza okolo centymetra a kurcze niepatrzalem na ta gumowa oslone wokol szyberdachu! mozecie mi powiedziec czy jest taka sama w polificie??
panowie a jak wymontowac podsufitke???
mam klej i zamierzam ją przykleic, ale najpierw wyprac bo jest brudna :p
Jak chcesz ja prac to odrazu wez nowy materiał. Starego juz sie tak idealnie nie naciagnie. Sam to przerabiałem. Materiał kosztuje 50zł, a jak juz masz klej to zrob to pozadnie, nie oplaca sie bawic ze starym materialem. Sciaga sie ja bardzo prosto. Wszystkie raczki i sloneczka odkrecasz , wyciagasz 2 kolki plastikowe co sa na srodku. Na koncu przy bagazniku jest taka listwa maskujaca gumowa ja wyciagasz i sufit spada na siedzenia . Wyciagasz go przez bagaznik i do dzieła:p
A co myślicie o przyłapaniu tapicerki na guziki tapicerowane w kolorze podsufitki? Zda to egzamin? Tak siedze i myslę co tu zrobić z tym baldachimem
eee troche wiochą by mi to zajeżdżało i musiało to by byc co 3 cm :D (bynajmniej w przypadku mojego baldachimu) po za tym to tylko odkładanie w czasie i tak już nieuchronnego pogrzebu podsufitki :)) ja czekam na cieplejsze dni i zamierzam się za to wziąć.
Nie ma co kombinowac . Sufit mozna wziasc w cieple miejsce w go zrobic i poczekac az klej wyschnie a schnie bardzo szybko bo rozpuszcza sie go w nitro.
Aby zdemontować zasuwę musisz najpierw zdemontować postufitkę a następnie cały szyberdach. Wyciągasz go z auta i kładziesz na stole. Jak dobrze pamiętam wystarczy odkręcić 2 śrubki od ogranicznika i wysuwasz całą płytę.
A tak poza tym. Jestem tapicerem i w swojej Hani mam czarną podsufitkę. Okleiłem też wszystkie słupki. Wygląda to malinowo...
Zagłębiłem się w temacie i wygląda na to, że wcale demontować całego szyberdachu nie trzeba. Manual twierdzi, że wystarczy odkręcić 6 śrub szyby dachu słonecznego i wyciągnąć ją na zewnątrz, wtedy mamy dostęp do tych dwóch śrub, o których piszesz.
Materiał niebawem będę zamawiał i jak pogoda pozwoli zabieram się za to, pewnie skleci się z tego jakieś fotostory dla potomnych. Opis już jest super, ale te podparte zdjęciami są najbardziej pomocne IMHO ;)
Zobaczysz jak będzie u Ciebie bo może masz deczko inaczej rozwiązany szyber. Ja musiałem odkręcić kilka śrub mocujących szyber do dachu, odpiąć rurki odprowadzające wodę, rozłączyć przewody od sterowania i wyjąłem całość. Potem na stole bawiłem się z demontażem zasłonki. Nie jest to trudne chociaż do wyjęcia całego szybra z auta poproś kogoś o pomoc. Trochę waży cały mechanizm. Czekam na Twoje fotostory bo jestem ciekaw jak będzie u Ciebie z zasuwą...:confused:
Witam.
Jestem na etapie wymiany podsufitki. Robię to sam i mam zamiar zrobić instrukcję, robię foto itd. Potrzebny mi tylko ktoś kto porobi linki do zdjęć. Nie jest to nic trudnego, nie jestem mechanikiem, tapicerzem itd. Co do instrukcji to ona już jest kilka wpisów wcześniej, ja porobię tylko do niej foto. w razie pytań zapraszam na priv, gdzieś jest też chyba podane moje gg.
Pozdrawiam
ja w pewnej 5D (nie swojej) zrobiłem taki patent, że po odklejeniu podsufitki zdjąłem materiał, wyczyściłem z tej gąbki i lakiernik rzucił podsufitkę w podkład taki sam jak używa się do malowania aut i efekt jest identyczny z oryginałem, jedynie w dotyku jest szorstka, a kosz tego to niecałe 20zł + 40 minut roboty :D
Witam. Może ktoś polecić jakiegoś tapicera w Warszawy lub okolic, który wymieni podsufitkę? Dzwoniłem po kilku i ceny w granicach 350zł (materiał + robocizna). Może ma ktoś sprawdzonego człowieka? Pozdrawiam.
Sam wcześniej ogarnąłem sobie podsufitkę na profi. Koszt wyniósł mnie 80zł. Odwidziało mi się i zrobiłem sobie czarną.
http://img835.imageshack.us/img835/8008/abcd0019g.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/835/abcd0019g.jpg/)
Witam. Może ktoś polecić jakiegoś tapicera w Warszawy lub okolic, który wymieni podsufitkę? Dzwoniłem po kilku i ceny w granicach 350zł (materiał + robocizna). Może ma ktoś sprawdzonego człowieka? Pozdrawiam.
Mogę pomóc za nie wielką opłatą. :p
Lucas to sufit taki jak u mnie :)
Podsufitka ciąg dalszy: Zna ktoś jakiegoś w miarę taniego tapicera z okolic Krakowa? Już jestem bardzo zdenerwowany kiedy widzę fale na suficie we wstecznym lusterku przy otwartej szybie. :)
Podsufitka ciąg dalszy: Zna ktoś jakiegoś w miarę taniego tapicera z okolic Krakowa? Już jestem bardzo zdenerwowany kiedy widzę fale na suficie we wstecznym lusterku przy otwartej szybie. :)
Dołączam się do pytania, mam ten sam problem a ceny jakie znalazłem za tą usługę powalają na kolana( >400zł ). Powoli zastanawiam się czy sam się za to nie zabiorę.
Weźcie się sami zabierzcie za tą podsufitkę. Proponuję kolor czarny,ładnie odróżniają się szare elementy,bo szara standardowa w ogóle nie porywa,nigdy więcej sobie takiej nie zrobie.
Z tej strony wcześniej zamawiałem:
http://www.hurtowniatapicerska.pl/category/kleje >>> Kupcie sobie jedną puszkę Bonaterm A plus (najwyżej jak zbraknie to jedną tubkę budaprenu dokupcie)
http://www.hurtowniatapicerska.pl/category/tkaniny-samochodowe-podsufitki >>>A tu już macie gotowe materiały z gąbką
No i wyciągacie tą podsufitkę(banalnie proste) zrywacie starą,szczotką do ubrań usuwacie starą gąbkę. Dalej wałkiem rozprowadzacie klej na materiał,potem na podsufitkę(nie żałować na wgłębieniach itp.) Łączycie to potem z sobą-puszką piwa wygładzić,a potem wypić :cool:. Ot cała filozofia,każdy by się skumał jak to zrobić. I macie około 200zł na miękko w kieszeni.
bez kitu wkurza mnie to wiszenie i wezmę się za to
ja kupiłem w leroy marlin materiał (zasłone welurowa) za okolo 55zl i do tego puszke kleju w bricodepot za 24zl w spray-u 2-3h i po robocie
mi tez wisi
No to siadaj niech Ci nie wisi ;)
Hehe. Podsufitkę ogarnąłem. Nie wyszło idealnie jak w fabryce ale efektem jestem miło zaskoczony. Nigdzie nie odstaje, nie marszczy się, nie odkleja a przy okazji zmieniłem na ciemny grafitowy kolor bo jasna się łatwo brudziła i wnętrze teraz jest bardziej usportowione - że tak powiem. Skorzystałem z porady Lukasa.FK2.
Patrząc na całokształt, nie uśmiecha mi się wydać na używaną podsufitkę ponad 200, która może się odkleić po 3 miesiącach lub blisko 300 zeta tapicerowi, który zrobi podobnie do mnie. Koszt całkowity to 80 pln i podsufitka jak nowa.
Dokładnie tak. I ku chwała ojczyzny. :cool:
podsufitki:
http://snake1984.nazwa.pl/jwitmar/index.php?page=shop.browse&category_id=5&option=com_virtuemart&Itemid=1
Weźcie się sami zabierzcie za tą podsufitkę. Proponuję kolor czarny,ładnie odróżniają się szare elementy,bo szara standardowa w ogóle nie porywa,nigdy więcej sobie takiej nie zrobie.
Z tej strony wcześniej zamawiałem:
http://www.hurtowniatapicerska.pl/category/kleje >>> Kupcie sobie jedną puszkę Bonaterm A plus (najwyżej jak zbraknie to jedną tubkę budaprenu dokupcie)
http://www.hurtowniatapicerska.pl/category/tkaniny-samochodowe-podsufitki >>>A tu już macie gotowe materiały z gąbką
No i wyciągacie tą podsufitkę(banalnie proste) zrywacie starą,szczotką do ubrań usuwacie starą gąbkę. Dalej wałkiem rozprowadzacie klej na materiał,potem na podsufitkę(nie żałować na wgłębieniach itp.) Łączycie to potem z sobą-puszką piwa wygładzić,a potem wypić :cool:. Ot cała filozofia,każdy by się skumał jak to zrobić. I macie około 200zł na miękko w kieszeni.
Postanowiłem się wreszcie za to zabrać, tylko jeszcze pytanie, który kolor będzie pasował do reszty? Wnętrze mam jasne tylko nie wiem który kolor lepszy SAM01 czy SAM76? Wiem że ktoś pisał że dobrze wygląda czarna ale jakoś nie jestem przekonany wolał bym coś bardziej dopasowanego. Wiem też że można zamówić próbnik ale to pewnie będzie chwile trwało a ja chciał bym to ogarnąć w miarę szybko. Z góry dzięki za podpowiedź.
Elmer89return
05-09-11, 16:13
o jak miło widzę że moja instrukcja się niestety przydaje ja z tego co pamiętam miałem sam01 ale najlepiej zamówić próbnik ponieważ niektóre partie materiału mogą różnić się odcieniami na próbnik czeka się 3-4dni robocze ale otrzymujesz materiał z aktualnej beli
Materiał zamówiony, oby tylko pogoda dopisała w przyszłym tygodniu i będzie po problemie. :D
Właśnie naprawiłem u siebie tą wiszącą podsufitkę i teraz auto w środku prezentuje się jak nówka :D Skorzystałem z usługi tapicera bo samemu to za dużo roboty, wprawy/umiejętności tych co trzeba też nie mam a i czasu trzeba trochę też poświęcić. Mogę polecić w okolicach Warszawy a dokładnie w okolicach Grodziska Mazowieckiego w miejscowości Makówka 9A pana Wiśniewskiego. Solidny fachowiec i z sercem wykonuje swoją pracę, a i ceny ma w miarę przyzwoite. Telefon jakby ktoś chciał (22)7920664 lub jakby na stacjonarny się nie udało w awaryjnej sytuacji 601166871. Trzeba się trochę wcześniej umawiać bo z tego co zauważyłem zleceń na bieżąco ma sporo. Civic'ów podobno przez jego ręce już masę przeszło więc to już też dla niego nie pierwszyzna.
Co do mojej podsufitki wybrałem materiał jasny coś podchodzący pod oryginalny, myślałem też o ciemniejszej ale słupki i pozostałe elementy przy dachu za bardzo by nie pasowały. W wolnej chwili wrzucę jakieś fotki jak to wyszło. W każdym razie po 3 dniach nadal się trzyma i jest OK, a ja jestem bardzo ale to bardzo HAPPY z efektu końcowego :D:D:D:D
Parę fot z końcowym efektem
http://img694.imageshack.us/img694/4564/1010837a.jpg
http://img710.imageshack.us/img710/123/1010834y.jpg
http://img11.imageshack.us/img11/7456/1010823p.jpg
Wszystko ładnie pięknie-ale how much za tą przyjemność?
Robota z materiałem wyceniona została na 200zł dużo czy mało nie wiem ale dobrego fachowca taniej nie udało mi się znaleźć a co więcej tego jeszcze miałem po sąsiedzku jak się okazało :) szukałem daleko a znalazłem blisko, faceta nawet z widzenia kojarzyłem... więc może w ramach sąsiedzkiej znajomości mnie nie skroił/a może skroił :p w każdym razie jestem zadowolony:D Dla ciekawostki dodam, że w wawie w jednym z zakładów zażyczyli sobie 800zł!!!
Robota z materiałem wyceniona została na 200zł
Nie ma tragedii.
Wziąlem SAM01.
4 godziny roboty + 24godziny na schnięcie (nie montowałem podsufitki od razu w aucie bo noce teraz chłodne i wilgotne więc wolałem zabrać ją do domu). Tapicerem nie jestem ale muszę przyznać, że wyszło naprawdę dobrze. Polecam wziąć sobie kogoś do pomocy chociażby do samego klejenia bo samemu może być ciężko. Kosztowało mnie to 100 peelenów.
o jak miło widzę że moja instrukcja się niestety przydaje ja z tego co pamiętam miałem sam01 ale najlepiej zamówić próbnik ponieważ niektóre partie materiału mogą różnić się odcieniami na
próbnik czeka się 3-4dni robocze ale otrzymujesz materiał z aktualnej beli
Co do mojej podsufitki wybrałem materiał jasny coś podchodzący pod oryginalny, myślałem też o ciemniejszej ale słupki i pozostałe elementy przy dachu za bardzo by nie pasowały. W wolnej chwili wrzucę jakieś fotki jak to wyszło. W każdym razie po 3 dniach nadal się trzyma i jest OK, a ja jestem bardzo ale to bardzo HAPPY z efektu końcowego :D:D:D:D
akurat czarna podsufitka w ogolę sie nie gryzie z jasnymi słupkami. Dla mnie wygląda jeszcze lepiej i problem z czyszczeniem znika heheh ostatnio wrzuciłem sobie czarny skay na posufitke i w życiu już nie chce mieć jasnej :)
akurat czarna podsufitka w ogolę sie nie gryzie z jasnymi słupkami. Dla mnie wygląda jeszcze lepiej i problem z czyszczeniem znika heheh ostatnio wrzuciłem sobie czarny skay na posufitke i w życiu już nie chce mieć jasnej
jakbyś miał foty to chętnie bym oblukał :) ja jakoś tak nie mogłem się całkiem przekonać do czarnej i zrobiłem jak zrobiłem bez szaleństwa, że tak powiem po staremu :p Jasna wiadomo kiedyś się pewnie pobrudzi ale kiedy to bbbbędziieeeeee (nie palący:p). Czarna znowu pewnie przyciemnia bardzo wnętrze, zresztą ja to bym zaraz chciał coś wtedy kombinować z tymi słupkami żeby wszystko było glanc!, ale nie miałem pomysłu nie obszywając/obklejając ich jak to zrobić żeby to było estetycznie i ładnie wyszło wiec nie poszalałem w tym temacie. Choć z tym obszyciem czy obklejeniem byłaby dobra opcja, pozostałoby tylko uchwyty i osłony pomalować..... ale narazie u mnie zostało jak było i jestem zadowolony:cool:
Witam ponownie.
Swoją podsufitkę zrobiłem sam, mam fotki skromne ale mogę służyć pomocą jakby ktoś potrzebował. Jeśli ktoś jest kumaty to ta instrukcja którą ktoś tu zamieścił jest wystarczająca. Dla ułatwienia podaję nr gg: 7066278
U mnie ten baldachim pojawił się niedawno i niedługo muszę zabrać się za naprawę.
Mam pytanie do tych, którzy się już tym zajmowali: po co są dwa kleje, bo jak rozumiem są w tym samym miejscu tylko, że na podsufitkę (twardą) rozprowadza się ten klej z puszki a na gąbkę (strona wewnętrzna materiału) ten klej w sprayu ? Czy nie wystarczy jeden klej, czy taka jest technologia : klej do kleju?
Szukaj materialu jaki idzie na podsufitki czyli od razu z gąbką. I wtedy jeden klej Ci bedzie potrzebny i mniej roboty wtedy.
Jak masz materiał z nową gąbeczką/pianką, to śmiało możesz użyć jednego kleju : czy to kleju w sprayu, czy na pędzel, czy polimerowego rozcieńczonego denaturatem odbarwionym.
Wszystkie zdają egzamin.
Ja bym chętnie zlecił tapicerowi, ale u mnie najbliżej kilkadziesiąt kilometrów. Jak usłyszał przez telefon, że jest opcja z szyberdachem to zaczął kręcić.
Czy ktoś samodzielnie wymontowywał podsufitkę z szyberdachem? Dużo cackania się?
Ja bym chętnie zlecił tapicerowi, ale u mnie najbliżej kilkadziesiąt kilometrów. Jak usłyszał przez telefon, że jest opcja z szyberdachem to zaczął kręcić.
Czy ktoś samodzielnie wymontowywał podsufitkę z szyberdachem? Dużo cackania się?
Sama podsufitka to 10 minut pracy i po kłopocie - wymontowana. Gorzej jest z zasuwa szyberdachu. Aby ją wymontować trzeba odkręcić cały stelarz szyberdachu wraz z samym szyberdachem, prowadnicami, silniczkiem i całym mechanizmem. Nie jest to trudne, bo całość trzyma się chyba na 10 śrubach, ale przydaje się ktoś do pomocy, bo całość swoje waży. Ja po odkręceniu dachu oparłem go na zagłówkach, wyciągnąłem zasuwę i z powrotem zamontowałem dach.
@ukaszo, nie ma tam żadnych uszczelek, które mógłbym popsuć?
Oprócz baldachimu na tylnej kanapie to właśnie z tej zasuwy się wszystko poodklejało. Szkoda by było ją tak zostawiać zawiniętą.
@ukaszo, nie ma tam żadnych uszczelek, które mógłbym popsuć?
Oprócz uszczelki szyby szyberdachu i takich gąbek wokół szyn nie ma. Ale i tak ich nie ma jak popsuć, po prostu odkręcasz całość, opuszczasz w dół, wyjmujesz zasuwę (z tym też się trzeba trochę namęczyć) potem podnosisz całość do góry na swoje miejsce i przykręcasz. Oprócz śrub jest jeszcze w tylnej części kabel masowy przykręcony do dachu i takie dwie blaszki, które siedzą w zapadkach. Najpierw trzeba po odkręceniu cały dach przesunąć nieco do tyłu, blaszki wypadną z zapadek, wtedy bez problemu opuszczamy cały dach w dół.
Sama podsufitka to 10 minut pracy i po kłopocie - wymontowana. Gorzej jest z zasuwa szyberdachu. Aby ją wymontować trzeba odkręcić cały stelarz szyberdachu wraz z samym szyberdachem, prowadnicami, silniczkiem i całym mechanizmem. Nie jest to trudne, bo całość trzyma się chyba na 10 śrubach, ale przydaje się ktoś do pomocy, bo całość swoje waży. Ja po odkręceniu dachu oparłem go na zagłówkach, wyciągnąłem zasuwę i z powrotem zamontowałem dach.
Czyli jeśli dobrze rozumiem, gdy nie potrzebuję robić tej osłony przeciwsłonecznej przy szyberdachu, to wyjęcie podsufitki jest w miarę proste? Bo mam te baldachimy z tyłu i trzymają się tylko tego kółeczka do awaryjnego zamykania szyberdachu...
Ktoś tu wcześniej pytał o tapicera w Krakowie lub okolicach - czy jakiś fachowiec został namierzony?
Czyli jeśli dobrze rozumiem, gdy nie potrzebuję robić tej osłony przeciwsłonecznej przy szyberdachu, to wyjęcie podsufitki jest w miarę proste? Bo mam te baldachimy z tyłu i trzymają się tylko tego kółeczka do awaryjnego zamykania szyberdachu...
Tak, wyjecie podsufitki bez wymontowania osłony szyberdachu jest banalnie proste.
Andrew 1130
24-08-12, 22:38
Ja tez wymienilem sobie podsufitke sam na czarna - byla bezowa. Jasne slupki nie przeszkadzaja. Tapicer chcial 300 zl. Kupilem material za 40 zl i klej za 10 zl + 2 dni roboty i pare piwek. Moze przy brzegach male faldki sa ale jaka satysfakcja. Dla mnie jest super. Minely dwa lata i nic nie odchodzi. Dla zainteresowanych ciekla mi woda u gory od strony pasazera. Co sie okazalo pod ta czarna listwa co jest na dachu bylo male rozszczelnienie. Posmarowalem to silikonem dekarskim i problem zniknal...
Chłopaki, planuję wymienić sobie podsufitkę. Powiedzcie mi ile mniej więcej materiału muszę kupić, szerokosc i dlugosc z jakimś sensownym zapasem. :)
150 szerokości na jakieś 200 długości, starczy Ci spokojnie z większym zapasem :)
a klej ten?: http://www.hurtowniatapicerska.pl/klej-bonaterm-a-plus-pedzel-kompl.html
jedno opakowanie wystarczy?
Ja nim nie kleiłem, więc się nie wypowiem. Ja poleciałem polimerowym klejem + odbarwiony denaturat do rozcieńczenia konsystencji kleju. Wszystko gra i wyszło całkiem zadowalająco.
Andrew 1130
10-09-12, 23:27
Ja kleilem klejem bonaterm czy cos takiego. Tez jest ok juz chyba ze 2 lata:)
wulkanisko
11-09-12, 02:18
Jak chcesz zrobić porządnie to kup dwie puszki.
a lepiej w sprayu czy pedzlem malować?
wulkanisko
12-09-12, 01:03
Pędzlem daje radę, można samemu naprawdę profi podsufitkę ogarnąć.
gdzieś wyczytałem że sprayem lepiej bo mniej idzie, a pedzlem trzeba z dwie puszki tego kleju.
wulkanisko
12-09-12, 23:31
Tylko czy mniej w tym przypadku znaczy lepiej? Ja zużyłem niecałe 2 puszki na pędzel, nie było żadnych przesiąków i mam pewność, że szybko się nie odklei:)
www.hondaconcerto.boo.pl/viewtopic.php?p=1598 Zapraszam do lektury! ;)
nada się taki materiał na podsufitke do ma8 http://allegro.pl/alkantara-alcan-tara-zamsz-welur-aloba-mikrowlokno-i2624653742.html
A jeśli tak to czy wystarczy jak przykleje go tym klejem Bonaterm z puszki co naklada się pędzem?
kolego na podsufitkę musisz kupić materiał z podklejaną gąbką (najlepiej) a klej Bonaterm na pędzel ok 1L powinno wystarczyć.
Son - Goku
23-09-12, 22:48
Heja
Odgrzewam kotlecika.
Słuchajcie, gdy ściągnę z podsufitki ten materiał co mi wisi.
To pod niej jest gąbka taka ??
Pomyślałem, by wywalić ten materiał, i w tą gąbkę psiknąć coś ze stajni szpreja VHT, czy tam zwykłego nawet.
co sądzimy ??
Heja
Odgrzewam kotlecika.
Słuchajcie, gdy ściągnę z podsufitki ten materiał co mi wisi.
To pod niej jest gąbka taka ??
Pomyślałem, by wywalić ten materiał, i w tą gąbkę psiknąć coś ze stajni szpreja VHT, czy tam zwykłego nawet.
co sądzimy ??
Jak zerwiesz materiał to zobaczysz starą skruszoną gąbkę która już do niczego się nie nadaje i odpadnie jak przelecisz palcem.
Ja chwilowo mam zerwany całkowicie materiał i pomalowana jest na czarno,tak testowo po prostu.
Son - Goku
23-09-12, 23:43
Skoro tak to super.
Mógłbyś foto pokazać jak coś ??
tak,ale jutro.
Jest po prostu szorstka,ale jej sie nie dotyka i już :p . Podsufitka jest zrobiona z mieszaniny dykty z włóknem szklanym :confused:
Son - Goku
24-09-12, 14:24
Lucas.FK2
Podsufitkę udało mi sie bez problemowo wyjąć.
No i teraz jak dla mnie dylemat.
Ten materiał jak piszesz "mieszaniny dykty z włóknem szklanym"
Popsikałem jeden punkt szprejem czarnym, by dowiedzieć się,iż me obawy były.
To po prostu śmierci teraz z tym pomalowanym, a co dopiero całość.
Rozumiem,że trzeba trochę czasu by wywietrzyć ją ?
Chociaż wątpię,że na 100% ten zapach zniknie, gdyż to nie twarda powłoka.
No dobra, ja tu gdybam, a Ty przecież wiesz najlepiej.
To po prostu śmierci teraz z tym pomalowanym, a co dopiero całość.
Rozumiem,że trzeba trochę czasu by wywietrzyć ją ?
Chociaż wątpię,że na 100% ten zapach zniknie, gdyż to nie twarda powłoka.
No dobra, ja tu gdybam, a Ty przecież wiesz najlepiej.
Fakt śmierdzi na początku trochę,ale po około 2 tygodniach nic nie czuć. :)
Son - Goku
24-09-12, 19:56
Dzięki Wielkie !
Lucas podeslesz fotki jak to wyglada? ;d
a ja przedwczoraj sobie sam zrobiłem na nowo podsufitkę w mojej honi 5d,bo mi odchodzila jak firanka:)zajęło mi to w sumie 2 dni,licząc czas schnięcia kleju,jakby policzyć czas pracy to parę godzin i jest jak nowa.
nada się taki materiał na podsufitke do ma8 http://allegro.pl/alkantara-alcan-tara-zamsz-welur-aloba-mikrowlokno-i2624653742.html
A jeśli tak to czy wystarczy jak przykleje go tym klejem Bonaterm z puszki co naklada się pędzem?
kolego na podsufitkę musisz kupić materiał z podklejaną gąbką (najlepiej) a klej Bonaterm na pędzel ok 1L powinno wystarczyć.
A to musi być ten z podklejaną gąbką?Czy nie koniecznie
Lucas podeslesz fotki jak to wyglada? ;d
Tak. Znajdę chwilę z rana to cyknę.
pablo89, musi być z gąbką bo ta stara nawet sie do d**y nie nadaje. stara sie kruszy i tzreba ją zedrzeć, a materiał razem z nową gąbką (to jest jedna calość) przyklejasz do podsufitki. Nowa gąbka za kilka lat pewnie tak samo bedzie wyglądać jak teraz ta stara:p
http://www.hurtowniatapicerska.pl/sam183-tkanina-samochodowa.html <-to białe to gąbka:p
Ooo taki sam materiał mam na swojej podsufitce, albo tak bardzo podobną, tylko mi to robił tapicer niestety, wolałem się nie brać za to sam..najlepiej właśnie szukać z grubą gąbką, sporo wycisza poza tym że ładniej wygląda niż oryginalna :)
Ja u siebie to dałem ciała, umyłem pasy i chcąc żeby mi wyschły szybciej wstawiłem gazowy piecyk!! załamka, bardzo się zdziwiłem jak wszedłem do samochodu a tam calutka podsufitka sobie wisi :P
Czym zmywacie resztki starej gąbki? Jakiś zmywacz, rozcieńczalnik?
Czym zmywacie resztki starej gąbki? Jakiś zmywacz, rozcieńczalnik?
Szczotka jaka kolowiek i sama odpada.
palcem wystarczy przejechać i "gąbka" odlata :)
Tak wiem że odlata, bo już ją wcześniej tak odleciałem. Chodziło mi natomiast o to, że zostało jeszcze potem pełno takiego lepkiego czegoś. W każdym razie wsparłem się szmatą namoczoną rozcieńczalnikiem ekstrakcyjnym :-)
Son - Goku
04-10-12, 22:05
Ja zupełnie inną akcję miałem niż Wy tu piszecie.
Musiałem odrywać ciut znaczącą siłą ten materiał ,z tej włókno-szklanej patelni.
Witajcie
Kupiłem właśnie civica za grosze jednak wygląd podsufitki poprzykręcanej wkrętami i zszywkami jest straszny, dlatego zastanawiam się nad wymianą na taką ze szrotu za 250zł.
Natrafiłem na ten temat i widzę, że wymiana na inną nie ma sensu bo i tak zacznie się odklejać, stąd pytanie gdzie można kupić materiał na podsufitkę (Łódź i okolice), ile go potrzeba (wymiary) by starczyło na zakładki oraz jaki kolor wybrać?
Pozdrawiam
Za 250 to Ci tapicer zrobi nową... Podjedź do zakładu który produkuje meble (wersalki, kanapy itp) i zapytaj. jak mu powiesz że sam wyjmiesz ten stelaż i zam go później włożysz to obicie Ci zrobi w tej cenie bez problemu.
no ok to jutro podzwonie;) Dzięki za odpowiedź.
No to już jak wyjmiesz i zamontujesz to sobie sam poradzisz z obiciem na nowo.. bez przesady, takie trudne to nie jest.
A kasa w kieszeni. Zmierz długość, szerokość, dodaj 10cm za zakładki i jazda z klejem.
Materiały zamawiasz przez internet, kolor i tkanina wg gustu, a na YT jest masa filmów instruktażowych jak ułatwić sobie życie.
Pare fotek z mojej roboty:
-miejsce pracy: parking tesco :) Klej tak śmierdzi że mieszkanie albo piwnica odpada
http://img40.imageshack.us/img40/2576/dsc06621bb.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/40/dsc06621bb.jpg/)
-przed
http://img560.imageshack.us/img560/2775/dsc06610bb.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/560/dsc06610bb.jpg/)
-po
http://img692.imageshack.us/img692/4894/dsc06632bb.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/692/dsc06632bb.jpg/)
-przed :) pasażerowie się skarżyli
http://img17.imageshack.us/img17/1716/dsc06607bb.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/17/dsc06607bb.jpg/)
-po
http://img853.imageshack.us/img853/3539/dsc06638bbb.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/853/dsc06638bbb.jpg/)
Kupiłem 2m materiału i 2 puszki kleju, złużyłem 1,5 puszki dając go trochę za dużo - jak dociskałem to przesiąkło w jednym miejscu mocno :(
Koszt 100zł, efekt tak szczerze średni. Lepsza by była jasna, nie było by widać przesiąkniętego kleju jakby co.
nie wiele więcej zapłaciłem i oddałem podsufitkę do tapicera, nakleił materiał który dają do podsufitek - kolor taki jak był poprzednio.
efekt jest taki że nie ma się do czego doczepić, nigdzie nie ma plam i nie odłazi ;)
Koszt 100zł, efekt tak szczerze średni. Lepsza by była jasna, nie było by widać przesiąkniętego kleju jakby co.
Niestety. Szczerze mówiąc, szału nie ma jak się na to patrzy. Trochę ponury efekt, że tak powiem.
Gdyby chociaż paski jakieś białe miała :) Ale i tak jest lepiej bo nie łaskocze po głowach :)
Wybór czarnego materiału to był błąd. Teraz wszystkie plastiki trzeba przemalować. Dla tego uczcie się na błędach innych - bierzcie białą i nie dociskajcie zbyt mocno :)
Hondziarz84
11-03-13, 23:12
A kierę obszyłeś Michał?:)
A kierę obszyłeś Michał?
Już Ci mówiłem coś na temat kiery. Lepiej kup od VTi,bo ta z ruszającym sie wieńcem nadaje się pod kontener.
Hondziarz84
12-03-13, 09:13
Ale te od Vti strasznie sfatygowane są zazwyczaj:P Ale będę poszukiwał od vti albo szarą od jajka.
Obszyłem.
http://img853.imageshack.us/img853/9711/kierad.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/853/kierad.jpg/)
Też rewelacji nie ma, choć za taką cenę jest OK.
Hondziarz84
13-03-13, 19:25
Lepiej niż moja na pewno:) I co będziesz plastiki malował na czarno czy zostawiasz tak jak jest?
niee nic już nie ruszam. trochę żałuję że wyrzuciłem ścinki z podsufitki bo by starczyło na oklejenie słupków
merson7gen
06-04-13, 23:24
witam poszukuje jakigos dobrego tapicera w okolicach Wrocka to mojej podsułitki; z gory dzieki:D
A ja poszukuję dobrego tapicera z Łodzi i okolic ewentualnie podsufitki 5D bez szyberdachu.
orientujecie sie gdzie znajde sklep z materiałami na podsufitke w krakowie albo okolicach?
Trochę już minęło od pytania, ale może się jeszcze komuś przyda - ul. Natansona, Kraków. Sprzedają materiały, kleje, nawet tanio w porównaniu do innych sklepów. Z tego co się orientuję też chyba zajmują się tapicerowaniem, zapytać można. Ja robiłem sam, ale u nich kupowałem materiał. Wyszło cacy.
Jestem właśnie po wymianie podsufitki. Wymienialiśmy we 2 osoby bo samemu ciężko. Ogólnie je\\nie jest to trudne zadanie.
Koszt materiałów:
podufitka 2mb o szerokości 1.4m. wystarczyłoby 1.8 mb. > 2x30zł = 60zł
Jedna puszka kleju bonaterm. -> 18 zł
Razem 78zł.
Moim zdaniem warto zrobić samemu...
Po wyjęciu podufitki staraą gąbkę zdarłem szczotką z twardym włosiem a jak juz został sam klej stary to ścierką namoczoną w wodzie z płynem do naczyń - trzeba dobrze wodę wycisnąć potem.
Przy wyjmowaniu trzeba uważać na te miejsca przy środkowych słupkach bo sie wyginają. U mnie po lewej stronie widać efekty :D
Malowałem pędzlem, najpierw raz, żeby zagruntować a potem posmarowałem połowe drugi raz, przykleiliśmy jedną połówkę podufitki (lewa strone), wygładziłem małym wałkiem do malowania ścian (świetnie się do tego nadaje) a potem posmarowąłem drugą połówkę i to samo.
Przez niedzielę wyschło a w poniedziałek dokleiłem jakieś drobne niedociągnięcia na brzegach, powycinałem dziurki na kołki, na wkręty itp.
Trzeba pamiętać żeby z przodu zostawić zakładkę na drugą stronę i też przykleić.
Poni żej kilka zdjęć.
http://imgur.com/a/yyAeS
Trzecie zdjęcie od góry trzeba kliknąć w Ustawienia> view full resolution, nie wiem czemu w mniejszym rozmiarze nie pokazuje :/
Wielkie dzięki! Przyda się!
palermo444
23-07-13, 12:10
Da radę pofsufitke pomalować zwykłą emalia.... Tylko pistoletem?
Wysyłane z mojego GT-I9100 za pomocą Tapatalk 2
czy przy wymianie podsufitki trzeba się nastawiać na zakup nowego materiału, czy Komuś może udało się wykorzystać stary (po wyczyszczeniu)?
czy przy wymianie podsufitki trzeba się nastawiać na zakup nowego materiału, czy Komuś może udało się wykorzystać stary (po wyczyszczeniu)?
No way maaaan :] gąbka Ci się odkruszy wpi*du i tym materialem będziesz mógł sobie co najwyżej miske olejową wupucować, albo lampy wytrzeć :]
Nowy materiał na upartego zmieści się w 50 zł. Czy to aż tak wiele ?
No way maaaan :] gąbka Ci się odkruszy wpi*du i tym materialem będziesz mógł sobie co najwyżej miske olejową wupucować, albo lampy wytrzeć :]
Nowy materiał na upartego zmieści się w 50 zł. Czy to aż tak wiele ?
Jasne, że nie. Pytałem, bo być może by się dało (nigdy nic jeszcze nie robiłem przy podsufitce). Zawsze dobrze mieć wybór, a musisz przyznać, że gdyby się dało to za te zaoszczedzone 50 zeta piwko by smakowało jak żadne inne :D
Dzięki za odpowiedź probestic.
Nowy sufit cieszy, bardzo cieszy :) uwierz. Oczywiście można wyrywać laski na randki z tyłu na kanapie pod starym baldachimem :cool: :p ale nie ma to jak czysty, ładny sufit. Zupełnie inne auto, zresztą zobaczysz sam.
Nowy sufit cieszy, bardzo cieszy :) uwierz. Oczywiście można wyrywać laski na randki z tyłu na kanapie pod starym baldachimem :cool: :p ale nie ma to jak czysty, ładny sufit. Zupełnie inne auto, zresztą zobaczysz sam.
Za dużo lasek też nie zdrowo dla samochodu bo obcasami poniszczą podsufitke :)
Jestem właśnie po akcji sufitu u brata i widok nówki sztuki przyjemny bardzo przyjemny :)
A gdzie kupowaliście materiał? Czekam na dostawę w hurtowni tapicerskiej tkaniny o kolorze SAM01 ale przyznam, że wolałbym to zrobić teraz...
Ja zaprowadziłem do znajomego tapicera i nic mnie nie obchodziło
Jakby ktoś chciał to w Łodzi jest hurtownia tapicerska przy ulicy Mianowskiego 27. Mają spory wybór. Ja miałem podsufitkę z szyberdachem więc potrzebowałem dwa rodzaje materiałów. Na tą od szyberdachu cieńszą żeby się swobodnie chowała. Żeby wyjąć tą od szyberdachu trzeba zdjąć szybę szyberdachu (6 śrubek, 3 z lewej i 3 z prawej). Kleiłem na klej w spreju. 17 zł za puszke. Na wykonanie nowego obicia poszły mi 2 puszki. ogólny koszt materiału potrzebnego na operacje to okolice 100 zł. Z profilowaniem materiału nie było jakiejś większej filozofii. Położyłem podsufitkę na podłodze, na to położyłem materiał następnie materiał złożyłem na pół i spryskałem najpierw jedną połowę. skleiłem i tak samo zrobiłem z drugą połową. profilowałem normalnie rękoma.
WITAM ma ktos namiary na tapicera co sie zajmuje tymi podsufitkami w okolicy poznania lub swarzedza?
Pisz na lokalny dział Wielkopolski tam z pewnością ktoś Ci pomoże.
WITAM ma ktos namiary na tapicera co sie zajmuje tymi podsufitkami w okolicy poznania lub swarzedza?
Witam. Ja robiłem podsufitkę u tapicera na ul. Kordeckiego 46 w Poznaniu (Górczyn). Wyszło idealnie, cena bardzo przystępna.
OK.! Dzieki bardzo.!
a pamietasz moze ile placiles.?
MisieK1989
14-10-13, 22:26
nie lepiej kupić z angola w b. dobrym stanie za 50-100 zł i pobawić się z lampką na tył ?!
no wsumie... to masz racje.!
MisieK1989
14-10-13, 22:35
no wsumie... to masz racje.!
mam i to samo mnie czeka :D tylko ja się pokuszę o flock :D
szejker_92
14-10-13, 23:50
jak ju to ogarniecie to dajcie znac z czego lapmka itd :) sam o tym dzis myslalem. pozdro !
Problem w tym, że kwestia czasu aż wam podsufitka się odklei...
OK.! Dzieki bardzo.!
a pamietasz moze ile placiles.?
O ile dobrze pamiętam to 170 zł (z tym, że podsufitkę sam zdemontowałem i zawiozłem).
Wpadłem przez przypadek na ten wątek. A jako, że sam wymieniałem kilka miesięcy temu materiał na podsufitce, to pozwolę sobie odgrzać ;)
Nie czytałem całego wątku, ale...
Jaki tapicer? Jakie 150 zł? Ja to ogarnąłem za 19,99 + kilka h roboty!!!
Oczywiście zacząłem robić wszystko na pałę, metodą prób i błędów i od tyłka strony.
A wyglądało to tak:
-Najpierw kupiłem od tapicera słoiczek kleju tapicerskiego, aby podkleić obwiśnięte miejsca nad głowami pasażerów z tyłu.
-Zapakowałem się do auta i zacząłem odrywać materiał, od tyłu w stronę przodu auta.
-Jak zobaczyłem ten syf kryjący się pod spodem, to postanowiłem zdjąć całą podsufitkę, zerwać cały materiał, wyprać go i przykleić z powrotem ;)
-Ponowne przyklejenie rozciągniętej szmaty - niewykonalne :D
-Jako, że była sobota, a nie chciałem jeździć bez podsufitki, to wybrałem się do jakiegoś centrum handlowego.
-W sklepie z materiałami nie znalazłem nic co by mi spasiło, albo było za drogie :(
-Załamany, po drodze zajrzałem do ikei i przez przypadek natknąłem się na koce polarowe za 9,99 zł :D
-Idealny wymiar, tylko kolory średnie. Ale pomyślałem, że wezmę jakiś neutralny beżowy na próbę.
-Klejenie to nic trudnego, trzeba tylko po kawałku i najlepiej w 2 osoby.
-Potem wyciąć otwory np. na szyber-dach i założyć do auta w odwrotnej kolejności :)
Robiłem to przed zimą i tak zostało do dziś. Ale jak zrobi się cieplej to zamówię odpowiedni materiał na allegro i zrobię to jak trza.
Będę robić hurtem, bo u ojca w aero też odchodzi :P
Jeżeli masz choć trochę czasu i zdolności manualnych to nie ma się czego bać.
Jak będę miał chwilę to wrzucę fotkę.
Koc na podsufitkę? ;D Ziomuś jesteś mistrzem, ale kuźwa uwielbiam takich ludzi;D
Nie ma nic pod ręką to jeb, wycieraczka spod drzwi na podsufitkę ahha:D
a co mi tam;D
Dobrze, ze nie powiesil skory z dzika kupionej u mysliwego. Polar z ikei to light 😊
Wysłane z mojego GT-I9505
Oczywiście jako uszczelkę pod głowicą to bym koca nie wykorzystał, ale do tak mało istotnego elementu. Czemu nie?
To takie rozwiązanie doraźne, ale wyszło super. Tylko kolor nie bardzo ;)
Masz tu jeszcze inne zastosowanie artykułów z ikei w moim samochodzie:
http://imagizer.imageshack.us/v2/xq90/191/hzch.jpg (https://imageshack.com/i/5bhzchj)
Mogłem wydać 200 zł na 4 kawałki gumy z napisem SPARCO. Ale nie. Skąpy jestem :D
Tu już był materiał wyszukany. Wiedziałem, że chcę chlapacze i długo szukałem odpowiedniej materii. Aż tu nagle rzucili w ikei deski do krojenia z miękkiego tworzywa sztucznego.
9,99 za 2 deski (jedna czerwona, druga zielona, więc musiałem kupić 4 komplety) I tym oto sposobem, ja mam oczo****e czerwone chlapacze do mojego szuwara, a moja dziewczyna ma na czym kroić warzywa :)
Po odliczeniu zielonych desek, koszt z aluminiowymi wspornikami: 29,97 zł.
Po tygodniu, podczas parkowania tyłem do krawężnika, wyrwałem oba tylne chlapacze.
Wyobraź sobie teraz jakie byłyby szkody, gdybym miał Sparco?
Mógłbym nawet złamać nogę, kopiąc w ten krawężnik :)
A tak: Kolejny trip do ikei i za kilka zł mam brand new chlapacze z tyłu, zamontowane ciut wyżej, żebym znów ich nie wyrwał.
Wychodzę z założenia, że jak się da taniej, a równie dobrze, to czemu nie.
A jakbyś obejrzał i pomacał tę podsufitkę u mnie (pomijając kolor) to wątpię żebyś doszedł, że to koc za dychę ;)
Pozdro
Daj fotki tej podsufitki jeśli możesz
O ja... to ja w poniedziałek wieczorem jadę do ikei, a jak nie znajdę to jeszcze do tesco, może jakiś materiał na felgi mają :)
Witam!
Przymierzam się powolnymi krokami do usunięcia swojego baldachimu z podsufitki i wyklejeniem jej czarnym materiałem.
Użyję chyba tego kleju Bonaterm o którym wspominaliście. Mam jedno pytanie chodzi mi o to że obawiam się iż czarny kolor podsufitki nie będzie się dobrze zgrywał z jasnymi słupkami, i chciałbym by były również ciemne.
Czego mogę użyć do oklejenia bądź pomalowania słupków również na czarno? Chciałbym w sumie by nie tylko słupek A był ciemniejszy również pozostałe.
Ktoś robił już coś takiego czy każdy ma czarną podsufitkę + jasne słupki? Proszę mi nie wysyłać propozycji folii czy materiałów które kosztuja po 200zł bo takie mnie nie interesują.
Dodatkowo myślałem by zrobić oświetlenie dla pasażerów podobno wchodzą lampki z Laguny II:
http://www.civicforum.pl/showthread.php/9413-podsufitka-sie-odkleja?p=195294#post195294
Bardzo fajnie to wygląda tylko nie wiem ile jest miejsca pomiędzy podsufitką a blachą i czy to będzie się ładnie trzymać, nikt tam nic więcej nie napisał..
Deska do krojenia na chlapacze, dobry patent,aż nie mogłem dowierzyć :DD
MichałCK, u kogoś był chyba czarny sufit sam. Na pewno gdzieś widziałem.
A ten spray/lakier do plastików czarny nie powinien się nadać na te nasz słupki boczne :) ? 20zł. za puszkę, to może warto spróbować. Raczej nie powinno to spłynąć czy też brudzić.
Czarny kolor optycznie obniża wnętrze więc nie jest to kolor, który zastosowałbym do wnętrza. Ja mam inne pytanie - czy któryś z klejów nadaje się do zastosowania w domu ze względu na zapach ? Nie mam garażu a mieszkam w bloku więc jedyną opcją jest albo zrobienie tego w mieszkaniu albo oddanie do tapicera, który życzy sobie od 350 zł do 450 zł - podsufitkę mam już zdjętą.
Ja do przyklejenia używałem Bonaterm A+. Trzyma już z 10 miesięcy i póki co nic się nie odkleja. Co do zapachu to może być problem, bo trochę śmierdzi to. Trzeba by było przy otwartych oknach to robić :D
Czarny kolor optycznie obniża wnętrze więc nie jest to kolor, który zastosowałbym do wnętrza. Ja mam inne pytanie - czy któryś z klejów nadaje się do zastosowania w domu ze względu na zapach ? Nie mam garażu a mieszkam w bloku więc jedyną opcją jest albo zrobienie tego w mieszkaniu albo oddanie do tapicera, który życzy sobie od 350 zł do 450 zł - podsufitkę mam już zdjętą.
Ja robiłem polimerówym + rozcieńczenie denaturatem bezbarwnym. Robiłem to w pokoju przy szeroko otwartym oknie. Inaczej łeb by roz.... :] ale dało się radę :)
Ja co prawda nie podsufitkę, a boczki robiłem zwykłym szewskim klejem (trochę podobny do budaprenu, ale bardziej bezbarwny i znacznie mniej śmierdzi) dało radę spokojnie w domu zrobić i się nie udusiłem, choć później na wszelki wypadek wietrzenie zrobiłem, teraz już nieco cieplej niż wtedy kiedy ja robiłem to jeszcze łatwiej będzie.
Trochę to trwało, ale w końcu zmusiłem się do jazdy Cifem i cyknąłem fotki koca na podsufitce ;)
http://i62.tinypic.com/2zi51qw.jpg
http://i61.tinypic.com/28rmvbm.jpg
http://i60.tinypic.com/jrd5xu.jpg
Trochę to trwało, ale w końcu zmusiłem się do jazdy Cifem i cyknąłem fotki koca na podsufitce
:D
No, przytulnie, że tak powiem :p
Trochę zmechacony ale co tam ;P
Nie orientuje sie ktoś gdzie na ślasku moge kupic materiał na podsufitke?
http://www.maxi.bytom.pl/tkaniny_meblowe.html tu powinni mieć.
Nie orientuje sie ktoś gdzie na ślasku moge kupic materiał na podsufitke?
A nie ma na śląsku koców w Ikeii :p ?
Najlepiej szukać w małych sklepach tapicerskich, mają niskie ceny, ja za swój materiał, czarny, zapłaciłem 55 zł chyba i jeszcze troche zostało na np. słupki.
Jakie tam koce, idzie wielkanoc, rzeżuchę posiać na podsufitce.
ja już po.. więc podzielę się moimi spostrzeżeniami - wielkość materiału 150x200 , klej Anser świetnie klei i nie jest śmierdzący koniecznie 2 puszki 0,8 , zdrapać stary klej :)
Ahh ja będę zabierać się za to najpóźniej do końca kwietnia, zrobię wtedy fotorelację ;) myślę i myślę od kilku miesięcy czy słupków A jeszcze nie przelecieć na czarno materiałem ale to zobaczymy ;)
trochę się zaczynam denerwować ile będzie z tym paćkania, jeszcze dołożyć do tego lampki dla pasażerów nad głowami będzie trochę roboty..
nie masz się czym denerwować, robota lekka łatwa i przyjemna a do tego satysfakcja z zaoszczędzenia ok 300 zł :) naklejaj śmiało - co do słupków - moim zdaniem jedynie flock
nie masz się czym denerwować, robota lekka łatwa i przyjemna a do tego satysfakcja z zaoszczędzenia ok 300 zł :) naklejaj śmiało - co do słupków - moim zdaniem jedynie flock
To fakt, lepiej zrobić samemu niż płacić krocie za robotę :D co do tego flocku to pewnie fajna sprawka, pewnie dało by radę flock dać również zamiast materiału na boczkach drzwi, słupki B, C, oraz na wyłożenie schowka..
Się pomyśli, brzmi dość ciekawie :) tylko nie mogę znaleźć jakiejś konkretnej oferty z tą folią.
Poradźcie mi coś, norma nad głowami pasażerów z tyłu zwisa mi podsufitka.
I czy da rade np jakiś klej do strzykawki i tak psiknąć by złapało troszkę i przykleić?
Wiadomo jakiś klej, który nie przesiąknie... lub co innego polecacie?
by złapało troszkę
też tak kombinowałem i troszkę złapało, ale wizualnie do d..y
tak jak ktoś pisał ,chyba nie da się starej podsufitki ponownie ładnie zrobić
też tak kombinowałem i troszkę złapało, ale wizualnie do d..y
tak jak ktoś pisał ,chyba nie da się starej podsufitki ponownie ładnie zrobić
Nie da się tego sensownie podkleić niestety, to dlatego że musiałbyś zdrapać stary zrogowaciały klej, a nie jest on zbyt litościwy, i po podklejeniu znów akcja się powtarza po jakimś czasie.
Ja dałem sobie spokój :D gdy ktoś siada z tyłu ma po prostu czapkę na głowie z podsufitki, wygląda to dość komicznie.
Dziwne że Honda tak dała dupy z podsufitką, zarzygali klejem i dali jakiś cieniutki materiał który większości użytkownikom odchodzi.
Ciekawe czy w budzie EJ tak samo się odklejała.. oraz jak sprawa wygląda w Accordach :D
Byłem dzisiaj na zakupach podsufitkowych ;p
Jeżeli ktoś z Kielc bądź okolic, super hurtownia tapicerska znajduje się na ul. Markowskiego 7 przy ul.Batalionów Chłopskich.
Wybrałem materiał na podsufitkę w kolorze czarnym, oczywiście na gąbeczce, cena za metr bieżący 25zł. Sprzedawca powiedział że ten materiał najbardziej schodzi do podsufitek.
Kupiłem 150x200cm powinno spokojnie wystarczyć jeszcze na zrobienie słupków i innych bajerów, powlekę również tym materiałem boczki drzwi które już nie są w najlepszym stanie, pierw zobaczę jak wyjdzie sufit :)
Co do kleju polecono mi w zakładzie tapicerskim samochodowym klej BOTERM GTA i taki kupiłem na miejscu. Tapicer powiedział że od lat używa tego kleju do swoich prac i jest bardzo dobry, w składzie przypomina butapren.
Na jedną podsufitkę powiedział że spokojnie mi wystarczy pucha 0,8l nakładając pędzlem :D
Tak że w weekend zabieram się do pracy, przedstawię fotorelację i napiszę co i jak :D Kminie czy nie kupić tych lampek z jakiejś Laguny II bądź Fabii na oświetlenie dla pasażerów z tyłu.
Fotka zapożyczona z innego forum:
http://i62.tinypic.com/dfu6uw.jpg
Kminie czy nie kupić tych lampek z jakiejś Laguny II bądź Fabii na oświetlenie dla pasażerów z tyłu.
U siebie kombinowałem, czy by nie wstawić takich bo miałem z astry, które były zamontowane w tym miejscu co widać na zdjęciu.
Ale w Cifie jest tak mało miejsca, że trza szukać jak najniższych tych lampek, żeby się zmieściły między podsufitką a dachem.
U siebie kombinowałem, czy by nie wstawić takich bo miałem z astry, które były zamontowane w tym miejscu co widać na zdjęciu.
Ale w Cifie jest tak mało miejsca, że trza szukać jak najniższych tych lampek, żeby się zmieściły między podsufitką a dachem.
Ta lampka na fotce właśnie jest z Laguny II, widocznie wchodzi idealnie z tego co widać na fotce, tutaj fotka jak wygląda sprawa pod sufitem:
http://i57.tinypic.com/6ooflx.jpg
Teoretycznie istnieje jeszcze opcja wstawienia lampki z VW np takiej:
http://allegro.pl/passat-b5-lampka-oswietlenia-sufitki-wnetrza-i4149496985.html
Również nie jest bardzo wysoka podobnie jak ta z Laguny:
http://allegro.pl/lampka-podsufitki-slonecznikow-vel-satis-laguna-ii-i4171456212.html
Uważam że powinien być to fajny mod, czasem pewnie praktyczny :D Stara podsufitka już zdjęta, zobaczymy co z tego wyniknie na dniach.
Arturvf500
05-06-14, 15:35
Jako że wczoraj wymieniałem obicie podsufitki dorzucę swoje 0.03 PLN
- czas całej operacji (po wyjęciu podsufitki) to ok, 3h
- pozostałe resztki pianki usuwałem papierem ściernym 100 (wcześniej całość wstępnie oczyściłem szczotką drucianą) - potrzeba ok 2-3 arkuszy; świetnie schodzi, nie niszczy podłoża
- bardzo ważna jest jakość materiału mój rozciągał się tylko w jednym kierunku i ciężko było go dobrze ułożyć w przetłoczeniach - moim zdaniem najlepszy będzie taki, który poza rozciągliwością, na gąbce (od spodu) ma tkaninę - zapobiega to wsiąkaniu kleju w gąbkę i późniejsze powstawanie nierówności i dołków przy klejeniu, lub zamiast gąbki ma piankę w stylu tej, używanej pod panele podłogowe
- podobnie bardzo ważna jest jakość kleju - kupiłem jakiś zwykły w sprayu w Casto do tkanin i tworzyw i niestety był to bardzo kiepski wybór, najlepsze było by coś w stylu butaprenu, ale w aerozolu
- nie zauważyłem by poza samym klejem konieczne było stosowanie klejów podkładowych
Samo wykonanie - najbardziej pracochłonne i męczące było usunięcie resztek gąbki - ok 2h pracy, klejenie to ok 30-50minut bez pośpiechu, z dokładnym doklejaniem brzegów; przy dociskaniu i rozprowadzaniu materiału lepiej sprawowała się ręka niż wałek - u mnie niestety ze względu na kiepski materiał i źle dobrany klej, miejscami powstawały nierówności, małe dołki (sklejała się gąbka) - przy rozprowadzaniu dłonią znacznie mniej niż przy wałku
Arturvf500 nie wiem jak mocno u Ciebie ta gąbka się trzymała, ale ja usunąłem całość odkurzaczem ;)
Zeszło bez problemu do gołego :) Czas: ze 15 min. :p
Arturvf500
06-06-14, 07:50
Arturvf500 nie wiem jak mocno u Ciebie ta gąbka się trzymała, ale ja usunąłem całość odkurzaczem ;)
Zeszło bez problemu do gołego :) Czas: ze 15 min. :p
no niestety u mnie praktycznie cała została na podsufitce a odkleił się sam materiał, więc było z tym trochę walki
Ja wyczesałem szczotką drucianą (miedziana). Zeszło bardzo ładnie, potem zebranie w kulke syfu, odkurzenie podsufitki i do boju z oklejaniem nowej :) Wyszło ok tylko zrobiłem jeden błąd, zacząłem od przodu... Na następny raz zapamiętam żeby robić od tyłu.
Witam!
Odsyłam do mojego tematu gdzie wstawiam jak mi poszło obklejenie nowym materiałem wiszącej podsufitki, oraz zamontowane tylnych lampek podsufitki :D
http://www.civicklub.pl/forum/showthread.php?159809-Srebrna-Strza%B3a-MB1-D16Y2-%29&p=2310321&viewfull=1#post2310321
Świetna robota!
U mnie koc z sufitu, niestety zaczął powoli odłazić :(
no i moja awangardowa podsufitka
http://www.civicklub.pl/forum/showthread.php?177896-D14Z4-5d-by-Pawcio87&p=2406967#post2406967
do podsufitki dodalem lampeczki :D z passata b5 :)
jak by ktos chcial montowac to centrum raczki to takie bogate 12cm a dobra wysokosc od osi dwoch dzior centrum 7cm wszystko ladnie przylega nic nie obniza podsufitki wielkosc otworu 2cm na 8cm
elektryka to banalo zasilanie stale to czerwony kabelek ciagniemy z oswielenia nastepnie zielony to masa z otwieranych drzwi a ostani to masa stala - lapiemy ja z auta sroby lub innego elemntu :) jutro dodam foto bo ciemno juz dzis :P
rozwazam opcje podlaczenia pod kazde drzwi z osobna :)
Na początku tematu jest kontakt do Pana Wiśniewskeigo z Makówki koło Grodziska Maz. Właśnie od niego wróciłem i mogę szczerze polecić. Fajny gość. Co ciekawe chciał od razu kupić auto. Jeszcze trzy miesiące temu mógłbym to teoretycznie rozważyć, ale od tego czasu wsadziłem w nią około 10 tyś. więc cena którą proponował była co najmniej dwa razy za niska heh. Cena jaką zapłaciłem za wszystko to 280 zł. Poniżej foty przed i po.
http://imageshack.com/a/img674/2470/1JCMvW.jpg
http://imageshack.com/a/img745/3056/UXNiYP.jpg
http://imageshack.com/a/img537/1493/iALyjH.jpg
http://imageshack.com/a/img673/1410/nAZRHn.jpg
http://imageshack.com/a/img538/4225/s9wDF0.jpg
http://imageshack.com/a/img661/7285/uMSiBG.jpg
http://imageshack.com/a/img911/2998/ZWlSJx.jpg
http://imageshack.com/a/img674/6271/B3rGwb.jpg
http://imageshack.com/a/img908/8659/xdoZyS.jpg
ładnie zrobił, tylko cena moim zdaniem trochę zbyt duża, widzę że kolega z warszawy wbijaj na spoty :)
czy ja wiem czy duża, w sumie nie robiłem rozeznania więcej, ważne że porządnie zrobione :) na pewno sam bym tego lepiej nie zrobił
Tapicer samochodowy w Słupnie (między Markami a Radzyminem) za to samo krzyknął mi 600 zł... :eek:
... czyli czekam do wiosny i spróbuję ogarnąć temat dzięki poradom dobrych ludzi z tego forum ;)
To chyba jakaś kpina, widocznie robociznę wylicza sobie na ok 500zł :D to penwie jakiś super tapicer niczym z fabryki Bentleya ;P
Teraz to wiem, wtedy byłem świeżo po zakupie auta i pojechałem "do polecanego". Zrobiłem to zanim trafiłem na to forum i zorientowałem sie w faktycznych kosztach naprawy z cyklu DYI ;) Ale jedno trzeba przyznać, że gość był pierwszy, który powiedział mi że to typowa usterka w civiku.
cycek23 - ile czasu zajęła ta wymiana?
Chłopy, to jest tak prosta robota, że śmiech na sali.
http://i.imgur.com/GEHMr4e.jpg
http://i.imgur.com/OfeQ3og.jpg
http://i.imgur.com/iYruJUh.jpg
http://i.imgur.com/32T4bs3.jpg
http://i.imgur.com/AwNTY19.jpg
Tapicer chciał 250zł, tymczasem materiał z klejem wyszedł mnie 73zł. Satysfakcja z własnego dzieła BEZCENNA :)
Chłopy, to jest tak prosta robota, że śmiech na sali.
Tapicer chciał 250zł, tymczasem materiał z klejem wyszedł mnie 73zł. Satysfakcja z własnego dzieła BEZCENNA :)
Dokładnie, to nic wielce trudnego, mnie oklejenie czarnym materiałem licząc z dojazdem wyszło dokładnie 3zł więcej niż ciebie :D
Jakiego kleju używałeś? Czy to był Boterm GTA?
Generalnie wyszło Ci oklejenie bardzo ładnie, a gdzie tu myśleć że niektórzy krzyczą po 500-600zł za takie coś, zdzierstwo jakiego mało..
Nie liczcie że gdziekolwiek za taką robotę policzą wam w cenie materiału. Zwłaszcza że koszta samej pracy i podatku (przy legalnie działającej firmie) są sporo większe niż sam materiał.
Z drugiej strony koszt całości w profesjonalnym serwisie nie powinien wynieść więcej niż 300zł, więcej niż 400zł to już zdzierstwo.
mnie wymiana podsufitki czeka na wiosnę, pytanie do tych co już mają to za sobą?! PLASTIKI- które, gdzie i jak podważyć żeby nie popękały? Rączki lecą, "słoneczka" lecą, lampka leci, plastiki na słupkach przedniej szyby? plastiki między drzwiami? i plastiki tylnej szyby?
Więc tak: osłony słupków przednich demontujesz całkiem, robić to bardzo powoli najlepiej jak autko stało wcześniej w stronę słońca wtedy zatrzaski puszczą z łatwością.
Osłony słupków B/C wystarczy tylko odczepić z górnych zatrzasków bo z ich demontażem jest sporo roboty (odkręcenie pasów itd) to wystarczy by podsufitka była luźna :D
Ułatwia to potem montaż bo te osłony pozwalają w pewnym sensie opierać się całej podsufitce na tych plastikach i łatwiej jest ją potem ułożyć.
Wiadomo jeszcze trzeba w górnej części zdjąć gumowe uszczelki drzwi, generalnie jest to naprawdę prosta sprawa ja już jestem ponad pół roku po robocie podsufitki i nic złego się nie dzieje :D
Mnie interesuje kwestia materiałów jakie koledzy użyli. Jakiej firmy polecacie klej i jakiego materiału używaliście? Bo w sklepach pełno tego i nie wiadomo co wybrać.
Więc tak: osłony słupków przednich demontujesz całkiem, robić to bardzo powoli najlepiej jak autko stało wcześniej w stronę słońca wtedy zatrzaski puszczą z łatwością.
Osłony słupków B/C wystarczy tylko odczepić z górnych zatrzasków bo z ich demontażem jest sporo roboty (odkręcenie pasów itd) to wystarczy by podsufitka była luźna :D
Ułatwia to potem montaż bo te osłony pozwalają w pewnym sensie opierać się całej podsufitce na tych plastikach i łatwiej jest ją potem ułożyć.
Wiadomo jeszcze trzeba w górnej części zdjąć gumowe uszczelki drzwi, generalnie jest to naprawdę prosta sprawa ja już jestem ponad pół roku po robocie podsufitki i nic złego się nie dzieje :D
dziękuje bardzo :) to jeszcze skąd brałeś materiał? lokalny sklep czy alledrogo?
Mnie interesuje kwestia materiałów jakie koledzy użyli. Jakiej firmy polecacie klej i jakiego materiału używaliście? Bo w sklepach pełno tego i nie wiadomo co wybrać.
Ja używalem kleju Boterm GTA :D pachnie jak Butapren :D co do materiału to kupowałem w hurtowni tapicerskiej z metra cięty jak wykładziny z wielkich rolek :D polecam kolor czarny :)
Wiesz myślałem nad czarnym ale mam szyby z tyłu ciemne (black black) więc jak zrobię czarną podsufitkę będzie za ciemno do tego podświetlenie będzie zielone więc jasna będzie git.
Wiesz myślałem nad czarnym ale mam szyby z tyłu ciemne (black black) więc jak zrobię czarną podsufitkę będzie za ciemno do tego podświetlenie będzie zielone więc jasna będzie git.
Jesli pozwolicie to oddale się nieco od głównego tematu, apropos klejenia nowego materiału!? Bawił się ktoś w oklejanie paneli drzwiowych? moje po praniu wyglądają tak samo jak prze :/ myślałem o VHT VINYL DYEINYL - oglądałem filmiki na youtube z tym cudem i robi wrażenie. Ktoś coś kiedyś?
A idźcie robić to samemu.... Musiałbym dużo wypić, a po pijaku spierdziele robotę. Zamknięte koło ;) Ja dam zarobić ; D Zawiozę podsufitkę zdemontowaną, powiem ma być oryginał jak to.
A ten 600 zł to może faktycznie skórą z Bentleya robi podsufitkę ; D
Macio: Można kleić nowy materiał. Mi trochę odchodził po kupnie i podkleiłem butaprenem. I trzyma. Materiał odrywalny, a kleje są kozackie teraz.
Ja będę się w to bawić na wiosnę/lato. Mam zamiar użyć tego samego materiału co używałem do podsufitki. Wydaje mi się że oklejanie boczków drzwi będzie trochę łatwiejsze niż oklejanie podsufitki :)
obecny materiał który ma już 18 lat zaczyna wyglądać tragicznie po tym upływie czasu :D
Ja będę się w to bawić na wiosnę/lato. Mam zamiar użyć tego samego materiału co używałem do podsufitki. Wydaje mi się że oklejanie boczków drzwi będzie trochę łatwiejsze niż oklejanie podsufitki :)
obecny materiał który ma już 18 lat zaczyna wyglądać tragicznie po tym upływie czasu :D
u mnie stan tego materiału tez nie jest zadowalający, a nowy znacznie poprawiłby wygląd wnętrza i samopoczucie kierowcy/właściciela. Szczerze? boje się że będzie ciężko naciągnąć ten materiał w miejscu "podpieradełka" łokcia tam gdzie zaczyna się rączka - mocno wypukłe to jest :/
Ja dam zarobić ; D Zawiozę podsufitkę zdemontowaną, powiem ma być oryginał jak to.
Jak skończę swoją to mogę zająć się twoją tylko musi być cieplej bo przy tych temperaturach na dworze whisky nie wchodzi i kiełbaski nie można grilować bo pod wiatą stoją kosiarki.
Hahaha. Jak tej whisky się podleje za dużo to i kiełbasa się spali, a podsufitka jeszcze gorzej będzie leżała ;D Mam doświadczenie, że lepiej nie mieć w zapasie wódy jak się coś robi hahaha. No, ale musze to zrobić, bo w sumie jeszcze nie wqurwia, ale już baldachim. Ja musze jakiś kosztorys zrobić i priorytety, bo grajki hertz, wygłuszenia, podsufitka, lampy myślałem nowe, przewody hamulcowe (to ważne ; D) I pójde z torbami, jedząc gruz ; D
No tak to jest z tymi samochodami zawsze coś nowego by się przydało. Bez planu ciężko lecz skoro mówisz o przewodach hamulcowych to ja bym z nich zrobił priorytet. Głośniki, podsufitka i cała reszta to tylko dodatki bezpieczeństwo twoje i innych najważniejsze
Wydaje mi się że oklejanie boczków drzwi będzie trochę łatwiejsze niż oklejanie podsufitki
masz rację. Wydaje Ci się. Klejenie boczków to już inna szkoła jazdy. Pomyśl jak naciągnąć materiał na podpieradełko, nie marszcząc go jednak tam, gdzie ono się kończy.
Podsufitka to pryszcz. Płaska, duża powierzchnia. Jedyny "skomplikowany" element to miejsce wgłębienia przy osłonie słonecznej. Tam właśnie w jednym miejscu masz wklęsłość, a obok jeszcze jest wypukłe i materiał lubi się pomarszczyć bądź odstawać. Za boczki sam bym się już nie zabrał.
Racja ja kiedyś podklejałem szmatę na boczkach i tragedia powiem szczerze. wiecej się napociłem niż to warte.
Witam.
Mnie także zaczął dotyczyć problem baldachimu;)
Narazie wygląda to tak jak na zdjęciu poniżej:
http://images66.fotosik.pl/509/d556d406a7632fb1m.jpg (http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=d556d406a7632fb1)
Nie mam teraz za bardzo czasu w zabawę w ściąganie całej podsufitki i robieniem tego na nowo, tym bardziej, że jest zimno i nie trudno o połamanie plastikowych zaczepów.
Wyczytałem tutaj że Butapren powinien sobie poradzić z podklejeniem tego więc co powiecie na pomysł z wprowadzeniem Butaprenu strzykawą z grubą igłą w miejsce gdzie materiał zaczął odchodzić? Uda się takie coś aby przetrzymać do wiosny? Może ktoś próbował?
Uda się takie coś aby przetrzymać do wiosny?
Daj sobie spokój z tym zabiegiem. Klej musi być nałożony cienką warstwą i i musi zacząć trochę wiązać zanim przyłożysz do niego materiał. W przeciwnym przypadku materiał przesiąknie i będzie jeszcze gorsza kich. Taki baldachim to nie tragedia. Przepykasz z nim do wiosny.
Co do boczków są one do zrobienia. Ja podklejałem jeden u siebie w miejscu podparcia i powiem że nie jest to prosta sprawa. Wymaga dużo cierpliwości. Oklejenie całego boczka za jednym razem jest chyba nie możliwe w domowych warunkach. Myślę że w dwóch etapach można go okleić.
Raus - tak jak mówi kolega cien3d. Butapren przesiąknie ze strzykawki. Wiem coś o tym ;) Tylko nowa wchodzi w grę.
No to operacja odłożona w czasie: )
przepraszam że znów nie na temat ale patrzcie na to :) jakież to łatwe :)
https://www.youtube.com/watch?v=ANE0dueAXSI
Po raz kolejny ktoś odgrzewa temat tym razem to jestem ja przyznaje się bez bicia :)
Otóż można prosić o zdj waszych podsufitek już po odnowieniu, najbardziej potrzeba mi jak wygląda czarna podsufitka gdyż zastanawiam się nad wymianą na czarną ale plastiki mam jasne i chciał bym zobaczyć jak to wygląda i czy wizja z mojej głowy będzie odpowiadać wizerunkowi fizycznemu :)
http://i.imgur.com/nVYOn1U.jpg
+ czarne słupki
http://i.imgur.com/09sc0WJ.jpg
http://i.imgur.com/PD6hFs8.jpg
Uf.dobrze ze jednak wybrałem OEM kolor. Bo też kminilem nad czarnym i słabo to wygląda.
Uf.dobrze ze jednak wybrałem OEM kolor. Bo też kminilem nad czarnym i słabo to wygląda.
Czy słabo to bym się spierał, każdy ma swoje gusty :P Przy czarnych słupkach i wszelkich pierdółkach w dachu ma to swój urok, mi się podoba choć kto wie co będzie w przyszłośći może wróci się do szarości.
Ja mam całe auto czarne. Jak bym zdecydował się na tą podsufitke to już by była trumna :p
Fakt z gustami.
Powii cóż jakem wam że bardzo mi odpowiada ta czarna nawet z jasnymi elementam mówi kolega wyżej każdy ma swój gust i swoje uroki :)
Ja mam całe auto czarne. Jak bym zdecydował się na tą podsufitke to już by była trumna :p
Fakt z gustami.
Tutaj też trafna uwaga z kolorem auta, też mając czarną budę na czarny środek raczej bym się nie zdecydował, a tutaj jakieś ręce i nogi to ma :)