PDA

Zobacz pełną wersję : Nowe opony - dziwne zachowanie samochodu

marin
20-07-10, 20:57
Hej
Pare dni temu zmienilem opony na brigstone F1 215/45 R17, wczesniej jezdzilem na pirelli 205/45.
Po zalozeniu przetestowalem jak zachowuja sie opony w poslizgu na suchym asfalcie no i ogolnie w czasie jazdy. Nie wiem jak to wytlumaczyc ale sprobuje.
Przy ok 60 km/h zaczalem zmieniac gwaltownie pas ruchu z prawego na lewy i odwrotnie. Samochod nie slizgal sie ale czulem tak jakby bujal sie na oponach. Opony mialy calyczas przyczepnosc i to bylo czuc ale wydaje sie tak jakby mialy sie zaraz zeslizgnac z felgi. Nie wiem czy dobrze to wytlumaczylem.

Te opony sa bardzo miekkie, ale czy napewno powinny sie tak zachowywac?

marioZ
20-07-10, 21:26
Czy na pewno nowe opony ?? czy może magazynowane ?? zobacz rocznik opon.Osobiście doradziłbym żebyś na diagnostykę pojechał i sprawdził obciążenie opon ... ja na Nexen-ach miałem wrażenie że sie auto ugina ale okazało się że to zależne od gumy z jakiej są zrobione :D

serwal4
20-07-10, 21:43
Podbij ciśnienie powietrza (ile masz teraz?);

U siebie mam RainSporty 2, też lubię pływać z racji bardzo miękkiej mieszanki; Podbicie ciśnienia powietrza trochę to niweluje;

can
21-07-10, 10:40
a mozesz napisac jakie miales dokladne wymiary opon wczesniej? niemozliwe, zebys mial jednakowa srednice koła jak miałeś 205/45 a teraz masz 215/45, moze masz zle dobrany rozmiar ? (za duze/za male kolo)

jonek002
21-07-10, 11:47
co do ciśnienia w oponach to podpompuj na kompresorze ale nie zadużo! bo wtedy Ci zkoleji guma nie kleji ;p ale ja bym sie w tym wypadku skłaniał ku wypowiedzi can-a :) (złe rozmiary)

marin
21-07-10, 12:05
cisnienie mam 2.1 we wszystkich.
wczesniej mialem 205/45 R 17
teraz mam 215/45 R17

felgi sa te same.
opony 205 byly za waskie ale jezdzilo sie bardzo dobrze.