Zobacz pełną wersję : sprzegło to czy skrzynia???
maniek1982
27-10-06, 12:39
witam
mam pytanie do bardziej doświadczonych kierowców i posiadaczy hond.
wiem ze troszke było o tym pisane,ale nie znalazłem jednoznacznej odpowiedzi i lekarstwa na to co mnie gnębi...
prawko mam jakies 6 miesięcy,a hania jest moim pierwszym autkiem.
otoz ostatnio zaczeły mi cięzko wchodzić biegi...wygląda to tak ze rano na zimnym silniku powiedzmy biegi wchodzą słabo,ale jak silnik snie rozgrzeje to jest juz bardzo kiepsko :x
z tym ze wygląda to tak ze jak probuje wrzucic bieg 1 to za pierwszym razem bardzo cięzko wchodzi,ale jak cofne szybko drązek i powtorze to jeszcze raz to wchodzi o wiele lepiej,a za trzecim razem wchodzi jak w masełko.....tak jest ze wszystkimi biegami.no moze 5 wchodzi troszke łatwiej,ale moze mi sie wydaje bo bardzo zadko jej uzywam po miescie :mrgreen:
czasami wydaje mi sie tez ze slizga mi sie sprzęgło gdyz ja dodaje gazu,obroty rosną a hania rozpędza sie powiedzmy ze nędznie.
prosze was o rady bo ja poprostu niewiem po czy poznac ze sprzęgło lub skrzynia jest juz na wykończeniu.jakis miesiąc temu wymieniany był olej w skrzyni na oczywiście silnikowy tak jak wszyscy polecają,ale poprawy nie zaowazyłem.
zaobserwowałem tez ze np:jak lece na 2 na 6000 obrotow i chce wrzucic 3bieg to po wcisnięciu sprzegła czuje takie straszne wibracje na pedale jakby zaraz silnik miał sie urwac.
prosze was o rady,bo ja naprawde niemam z czym porownywac mojej hani,bo jedyne autko jakim wczesniej jezdziłem to opel corsa z kursu(L) :P
ja bym sprobowal stanac na w miare rownym podlozu (nie pod gorke ani z gorki ;) ) wrzucil 1 i dal troche gazu.jak samochod zacznie sie toczyc tzn ze sprzeglo sie slizga.
tak mi sie wydaje. niech ktos mnie poprawi jak sie myle :d
Moze warto zmienic olej w skrzyni na MTF ?
Moze ten temat Ci troche pomoze: http://www.civicklub.pl/fi/viewtopic.php?t=3443&highlight=biegi
a tak w ogole to jaki olej zalales :?: :roll:
maniek1982
27-10-06, 12:58
jakis lotos 10w40 polsyntetyk
[ Dodano: Pią 27 Paź, 2006 ]
a MTF chciałem zalać,ale jak napisałem do ASO z pytaniem ile mnie to będzie kosztować to odpisali mi tak:
Witam Pana ! Sugeruję zastosowanie oleju 15w40 lub 10w30 so skrzyni biegów w Pana samochodzie. Olej Mtf przeznaczony jest skrzyń biegów wyprodukowanych po 1995 r.
zaciagnij reczni wrzuc 1 bieg i powoli puszczaj sprzeglo jak auto nie zgasnie to znaczy ze sie slizga.
poprawic jak sie myle
zaciagnij reczni wrzuc 1 bieg i powoli puszczaj sprzeglo jak auto nie zgasnie to znaczy ze sie slizga.
poprawic jak sie myle
Takim troszeczkę drastycznym sposobem sprawdzania czy sprzęgło się nie ślizga jest: ręczny - wrzucamy 4 bieg dodajemy gazu i puszczamy sprzęgło - jezeli samochód nie zgaśnie tzn. ślizga się sprzęgło
maniek1982
27-10-06, 18:27
o.k
jutro rano zsprawdze i napisze co sie dzieje
Ja może troche sie wetne. Ostatnio odpalałem auto jak było podniesione i na luzie sie koła powoli kręciły :shock: . Czy to ma tak być ?? A jak nie to co sprzęgło chyba nie ?? Bo jak naprawde przykatuje to przy zmianie z 3-4 to ma uuuuślizg..
to ze kola sie powoli kreca na podnosniku to norma raczej
oprócz tych wszystkich rad... powinienes odwiedzc spota w srode i ktos na pewno Ci pomoze-sprawdzi, obluka sprawe.... i bedzie wiadomo....
gdybanie na odległosc moze byc nieskuteczne...
sam wiem jak sie sprzegło slizga... a wielu wie ode mnie duzo wiecej...
nie masz daleko (wawa jak widze) wiec moze taki sposób bedzie skuteczny..
maniek1982
28-10-06, 17:16
sprawdziłem jak radziliście.wrzuciłem 1bieg zaciągnołem ręczny na maxa i puszczałem powoli sprzęgło(bez dodawania gazu)hania zaczeła powolutku ruszać,buda sie trzęsła cała,ale autko jechało przed siebie bez gaśnięcia....
czyli wychodzi na to ze sprzęgło sie ślizga???
gdyby sie sprzeglo slizgalo to bys stal w miejscu, sprzeglo OK
maniek1982
28-10-06, 19:49
czyli moge juz szukac nowej skrzyni? :sad:
jak lece na 2 na 6000 obrotow i chce wrzucic 3bieg to po wcisnięciu sprzegła czuje takie straszne wibracje
jesli o to chodzi to stawial bym na jakas poduszke silnika....
ogolnie chyba jest problem z synchronizatorami.... ale to trza by bylo dokladnie obczaic :D
maniek1982
28-10-06, 20:26
a jaki byłby mniejwiecej koszt takiej naprawy? i czy wogole warto to naprawiac,bo moze lepiej juz kupic jakąś skrzynie w dobrym stanie za np 400zł
skrzynie kupisz za jakies 350zl, zamontować moze Ci ją Remek (rem36) wiec pytaj go o cene montazu :)
sajmon1100
29-10-06, 11:53
witam
mam pytanie do bardziej doświadczonych kierowców i posiadaczy hond.
wiem ze troszke było o tym pisane,ale nie znalazłem jednoznacznej odpowiedzi i lekarstwa na to co mnie gnębi...
prawko mam jakies 6 miesięcy,a hania jest moim pierwszym autkiem.
otoz ostatnio zaczeły mi cięzko wchodzić biegi...wygląda to tak ze rano na zimnym silniku powiedzmy biegi wchodzą słabo,ale jak silnik snie rozgrzeje to jest juz bardzo kiepsko :x
z tym ze wygląda to tak ze jak probuje wrzucic bieg 1 to za pierwszym razem bardzo cięzko wchodzi,ale jak cofne szybko drązek i powtorze to jeszcze raz to wchodzi o wiele lepiej,a za trzecim razem wchodzi jak w masełko.....tak jest ze wszystkimi biegami.no moze 5 wchodzi troszke łatwiej,ale moze mi sie wydaje bo bardzo zadko jej uzywam po miescie :mrgreen:
czasami wydaje mi sie tez ze slizga mi sie sprzęgło gdyz ja dodaje gazu,obroty rosną a hania rozpędza sie powiedzmy ze nędznie.
prosze was o rady bo ja poprostu niewiem po czy poznac ze sprzęgło lub skrzynia jest juz na wykończeniu.jakis miesiąc temu wymieniany był olej w skrzyni na oczywiście silnikowy tak jak wszyscy polecają,ale poprawy nie zaowazyłem.
zaobserwowałem tez ze np:jak lece na 2 na 6000 obrotow i chce wrzucic 3bieg to po wcisnięciu sprzegła czuje takie straszne wibracje na pedale jakby zaraz silnik miał sie urwac.
prosze was o rady,bo ja naprawde niemam z czym porownywac mojej hani,bo jedyne autko jakim wczesniej jezdziłem to opel corsa z kursu(L) :P
miałem to samo -tarcza padła - dziwne ale prawdziwe-zawsze myslalem ze jak padnie tarcza to biegi wchodzą ok ,tylko ze sie slizga ,.a tu mi tak ciezko chodzily ze nieszło wbijać- po wymianie tarczy spoko jest
hmm... no fakt, tarcza moze być krzywa i dlatego
maniek1982
29-10-06, 19:14
no więc panowie....prosze was o podpowiedzenie mi dokładniej co to w koncu mogło walnąc,bo jak narazie są tylko przypuszczenia :smile: a z tych przypuszczen to moze byc tak ze wydam pieniążki na nowe sprzęgło i uzywaną skrzynie + robocizna wydam na to 1000zł,a moze sie okazac ze wydałem z 700zł za duzo :sad:
Ale przecie nie jestesmy wrozkami, na odleglosc nie potrafimy niz wywrozyc.
Oddaj samochod do mechanika niech zdjemie skrzynie sprawdzi sprzeglo i bedzie wiadomo, ty odrazu bys chcial wszystko wiedziec bez zagladania do środa, tak sie nie da!
maniek1982
29-10-06, 20:02
spoko ziomuś...nie denerwuj sie tak
pytam was dlatego ze napewno macie 100 razy większą wiedze odemnie :wink:
ja jestem dupa w tych sprawach i poprostu myslałem ze juz ktos miał cos podobnego i moze mi doradzic