Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : check d15b7 na LPG

polololo21
26-10-06, 23:29
WITAM MAM PYTANIE SZUKAŁEMW ARCHIWUM I NIC KONKRETNEGO NIE MOGŁEM ZNALEŻĆ MA TAKI PROBLEM MAM ZAŁOŻONY GAZ II GEN I OCZYWIŚCIE PROBLEM Z CHECKIEM OTÓRZ ZAPALA SIE CZASEM PODCZAS JAZDY NA LPG TRUDNO MI W ZASADZIER OKRESLIĆ KIEDY CZASEM NA ZIMNYM SILNIKU PO PRZEJECHANIU 500 METRÓW CZASEM CZASEM ODPALAM PRZEŁĄCZA SIE NA GAZ I WYWALA CHEC A W ZASADZIE W RÓZNYCH CHWILACH ZATRZYMUJE SIE NP NA SWIATŁACH ZGASZE NA 1 SEKUNDE ZAPALE I JEST OKI NIE SWIECI SIE MAM ZAŁOZONY JAKIS EMULATOR POLSKIEJ FIRMY AC STAG2-E4/1
NO I TU PYTANIE CZEMU SIE TAK DZIEJE I CZY IGNOROWAC TO TRAKTUJAC PROBLEM ZE TO JEDEN Z MINUSÓW LPG I NIC Z TYM NIE ROBIC CZY RACZEJ SIE TYM MARTWIC PROSZE O RADY :cry:

wieshaq
26-10-06, 23:41
WITAM MAM PYTANIE SZUKAŁEMW ARCHIWUM
jest tego na prawde duzo.. nie wiem jak szukales ale chodzi z tego co pamietam o emulator (chyba wtryskow)
wpisz w SZUKAJ lpg i check

polololo21
27-10-06, 00:00
własnie tak szukałem ale są tam same opisy gdy check ciągle świeci i brak emulatorów przeważnie w d15b2 ja mam d15b7 czylipłny wtrysk i mam emulator a check tylko czasem sie zapala stąd moje pytania

wieshaq
27-10-06, 08:32
to z d15b2 to nie zawsze chodzilo o brak emulatora a czasami o to ze emulator byl nie dopasowany do instalacji.

w d16z6 mialem wszystko ok do poki byl tradycyjny mikser... check sie nie wlaczal. pozniej wstawilem BLOS-a ze stozkiem bo to moim zdaniem jedyne sensowne rozwiazanie do gazu i check zaczal sie wlaczac w dokladnie taki sposob jak opisales w pierwszym poscie. nie spradzalem bledu jaki pokazuje bo jestem za leniwy :) ale podejrzewam ze jest to sprawa ktoregos czujnika w ukladzie dolotowym... na pewno to nie zaszkodzi.

mozna zarowke od checka wyciagnac ale to jest połśrodek.

aha najwazniejsze pytanie. masz stozek do tego gazu?

polololo21
27-10-06, 09:11
NIE MAM STOŻKA WSZYSTKO SERIA A TY CO DŁUGO JUŻ JEŻDZISZ Z TAKIM ZAPALAJĄCYM SIE CHECKIEM ???????????I POZA TYM WSZYSTKO JESTOK? ZROBIE DZIŚ SAMODJAGNOSTYKE I ZRESETUJE KOMPA ZOBACZYMY CZY COŚ DA

wieshaq
27-10-06, 09:23
zobacz co pokaze komp i daj znac.

nie powinienem sie przyznawac ale juz ze 3 miechy tak jezdze. nic sie nie dzieje ani tez na benzynie nie podstawia awaryjnego trybu bo to jest blad dosyc nieznaczny.

polololo21
27-10-06, 10:20
wywala błąd 43 Problem z lambda lub systemem zasilania paliwem co to dokladniej oznacza??????????

biorąc to na logike wydaje mi sie że to chodzi o odciecie wtrysków i ich emulator a raczej to ze sie nie spisuje ( żle dobrany ogółem lipny) to sa tylko moje przypuszczenia więc jeśli sie myle to niech mnie ktoś poprawi ale zakładając ze jest tak jak mówie to co dalej zostawić to jak jest czy robić coś z tym tylko co?????????

a jeszce jedno jak zresetuje kompa przez bezpiecznik to tez musze go uczyc czy taka nauka jest tylko wskazana przez reset odłączając akumulator

wieshaq
27-10-06, 10:34
tak czy siak wypada nauczyc. po prostu odpal zimny niech pochodzi do rozgrzania i normalnie jezdzij.

co do bledu to tak wyglada ze emulator zle wspolpracuje. jesli gaz an gwarancji to pojedz nich ci go wymienia

polololo21
27-10-06, 10:47
jest na gwarancjiale ja już z nimi taki bój stoczyłem żeby dobrze wszystko porobili że głowa mała pewnie sie wykrecą ale zobaczymy powiedz mi jeszcze ile może kosztowac nowy emulator gdybym chciał założyć prywatnie gdzieś indziej i jaki założyć zeby był dobry

wieshaq
27-10-06, 10:49
szczerze nie mam pojecia. zadzwon do jakiejs gazowni i po prostu spytaj

fenixs
01-05-07, 15:45
u Mnie check pojawia się po dłuższej jeżdzie tak z 20 -25 minut

Proszę o odpowiedź i sugestię ... Moja Hondka d15b2 pali 15 litrów gazu ... instalacja jest najprostsza 6-letnia.

Komputer pokazuje błąd numer 1

w Związku z tym pytanie ... wg mnie to nie możliwe że przez uszkodzoną sonde lambda auto paliło by mi 15 litrów gazu owszem było by to możliwe ale przy innej instalacii gazowe takiej która pobiera informację z sondy Lambda a ta moja jest chyba sterowana mechanicznie tymi pokrętełkmi ....

w związku z tym komputer może pokazywać błąd tak poprsotu Lambdy ... bo dla lLambdy spalanie gazu może być nieco inne niż benzyny

w związku z tym gdzie problem z dużym spalaniem ...

polololo21
01-05-07, 17:45
a na benzynie wywala błąd ?poprzez walnięta sonde zmieniają sie parametry pracy silnika wiele rzeczy komputer zmienia i to może być przyczyną takiego spalania pomimo tego ze pozornie sonda nie reguluje samą dawką gazu

fenixs
31-07-07, 00:16
Witam Serdecznie po dłuższej przerwie.

Po restarcie komputera i jeździe na samej benzynce nie było błędu, a więc sonda jest w porządku (spalanie wróciło do normy, 9 litrów gazu) inaczej jest na gazie po kilku minutach pracy pojawia się błąd troszke mnie denerwuje ta świecącą się lampka, pojawia sie po kilku minutach jazdy na gazie .. czy to błędna interpretacja spalania gazu przez komputer .. ? mieliście ten problem ? Ja wiem już że to przez złą instalację gazową ... ? jak moge sobię z tym poradzić czy jedynym wyjściem jest emultor wtrysków... ja posiadam tam pd -44 ale widocznie słabo emuluje :) czy kupić nowy, bo ten jest pewnie popsuty skoro źle emuluje czy w jakiś inny sposób mogę sobie poradzić z problemem ?

Dziękuje serdecznie za ewentualne odpowiedzi.

witekkij
31-07-07, 12:51
KOMPUTER WYWALA BŁĄD Z SONDĄ LAMBDA GDYŻ SPALANIE GAZU JEST WYŻSZE NIŻ BENZYNY A MIESZANKA BOGATSZA W POWIETRZE.. JEST TO NORMALNA PRZYPADŁOŚĆ SAMOCHODÓW "NA GAZ"

POZDRO

siwas
31-07-07, 15:45
dlatego montuje sie emulatory sondy lambda zeby chcecka nie wywalalo :)