Zobacz pełną wersję : Czyżby to łożyska alternatora???
Witam wszystkich!
Mam CIVICa 1,4 iS 90 KM (D14A8)
Od pewnego czasu przy wysokich obrotach tj od 4tys obr,na kazdym biegu oraz na postoju(bieg jałowy) zaczyna sie pojawiac huczenie przypominajace odglosy zużytego łożyska koła. Z uwagi na to ze dzieje sie to rowniez na postoju,wykluczylem kwestie zawieszenia czy przenoszenia napędu.
Ale czyżby to miały być zużyte lożyska w alternatorze???
Proszę o podpowiedzi, szczególnie od tych ktorzy przerabiali juz ten temat.
Zdejmij paski klinowe od osprzętu silnika i na chwile odpal silnik w celu osłuchania.
Byłem u mechanika,posluchał i stwierdzil ze napewno to trzeba robic lozyska alternatora.
Ale czy to zlikwiduje huczenie...Gdyz pojawily sie opinie ze jesli mialyby to byc lozyska alternatora to taki sam odglos huczenia tych lozysk powinien byc slyszny bez wzgledu na wysokosc obrotow.a nie tylko pow 4tys obr
Tak jak mi wiekszosc podpowiadala wymienilem lozyska alternatorze.
Wydałem 200zł ,a naprawa w niczym nie pomogla.Dalej w okolicach 4tys obrt. dobiegaja odglosy huczenia,tak jakby cos wpadało w rezonans.Jest to slyszne przy zdejmowaniu nogi z gazu, na postoju.
W zwiazku z powyzszym koledzy prosze o pomoc...Moze juz ktos z Was to przerabial,bo mechanicy nie maja pojecia gdzie w ogole szukac.
Ekspertem nie jestem ale tak mi się nasuwa, może pompa wody? Miałem podobne obiawy w toyocie jak sypała sie pompa przy 180 tysiach. Tyle że tam pompa wody jest na pasku alternatora. Wymieniałeś ją, jaki przebieg?
Rozrzad dopiero co byl wymieniany w ASO, ale pompy nie zakwalifikowali do wymiany.Teraz ma 160 tys. Przy 158tys. rozrzad byl robiony.
Ja Ci nic więcej nie powiem. Sam będę niebawem robił rozrząd i pompę na bank włożę nową. Nowy mocniej napięty pasek może męczy pompę. Podpytaj chłopaków z Twojej okolicy o speca od Hanek. W okolicach KrK są tacy u Ciebie na pewno też.