Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Twarrrrde zawieszenie jak cholera!

Sagi80
19-07-10, 16:11
Coraz bardziej irytuje mnie twarde zawieszenie mojego Civika... Zwłaszcza na fabrycznych 17 calowych Michelinach jest strasznie twardo. Zimą, na miękkich 16-stkach jest dużo lepiej.
Dlatego tez poważnie rozważam zamianę felg na 16-stki nawet latem. Mam wrażenie, że przez te niskoprofilowe opony zawieszenie strasznie cierpi, podobnie jak wyposażenie wnętrza...

PS. Może już się starzeję, ale chyba zaczynam cenić sobie komfort nad rasowy wygląd.

Pik
19-07-10, 16:34
Starosc nie radosc jak to mawiaja... Podobno wersja po liftingu ma nieco zmiekczone sprezyny, takze moze znajdziesz chetnego na wymiane sprezyn, ktory z kolei wolalby auto bardziej utwardzone? A moze zamiast sarkac, czas pomyslec o jakims emeryckim toczydle jak np Golf albo Nissan Tiida???

Sagi80
19-07-10, 16:36
Starosc nie radosc jak to mawiaja... Podobno wersja po liftingu ma nieco zmiekczone sprezyny, takze moze znajdziesz chetnego na wymiane sprezyn, ktory z kolei wolalby auto bardziej utwardzone? A moze zamiast sarkac, czas pomyslec o jakims emeryckim toczydle jak np Golf albo Nissan Tiida???

Nissan Tida?! No przepraszam nie jestem panem w kapeluszu i brązowej marynarce!

Prędzej bym kupił używanego accorda poprzedniej generacji, który jest i drapieżny i dużo bardziej komfortowy.

jawi
19-07-10, 18:32
Ja od razu po próbnej jeżdzie kazałem sobie sprzedać wersję Executive na 16- tkach.

Ca$h
19-07-10, 22:30
marudy :p

leonik
19-07-10, 22:42
wpadaj-przejedziesz sie moim to dopiero pokochasz swoje :) a tak na poważnie faktycznie na 16stkach jest dużo większy komfort-jechałem 1.4 na feldze 16' nic nie stuka,nie puka,konsola nie trzeszczy :) jak to jest wszędzie coś za coś :D

***Marco***
19-07-10, 23:04
jak Cie nie denerwuje zmieniaj na 16 i z głowy , i nie pisz ze to wina felg, to po prostu polska nie jest przystosowana do takich felg ;)

kvas
20-07-10, 23:22
Po trzech latach moja dupa już jest zahartowana i raczej bym nie zmienił na mniejsze fele :D

Vincentus
20-07-10, 23:27
Teoretycznie to nawet mozna dac 195 / 65 R 15.

leonik
21-07-10, 00:22
nie można dac 15stek z powodu za duzych zaciskow,z tego co wiem to 16' min zeby nic nie haczylo.

Ca$h
21-07-10, 17:47
Teoretycznie to nawet mozna dac 195 / 65 R 15.

no bez jaj takie to ja mam w minivanie :D

gongor
21-07-10, 20:31
no bez jaj takie to ja mam w minivanie :D

No a ja mam 15" - muszę przyznać lans zerowy ale tak jak ktoś wcześniej napisał coś za coś - od nowości nie usłyszałem trzasku plastyku czy jakiegoś innego trzeszczenia czegoś.

zyga502
21-07-10, 20:53
jak kolega wyżej,lato mam 16 ,ale zima 15 i nie ma problemu trzasków i skrzypienia plastików,myślę ,że główny problem civica 3,5 d to właśnie koła ,które mają wyglądać,ale na nasze drogi zupełnie się nie nadają,ciekawe czy użytkownicy np z Niemiec tez się skarżą na takie wady auta jak u nas

Ca$h
21-07-10, 23:24
ciekawe czy użytkownicy np z Niemiec tez się skarżą na takie wady auta jak u nas
tam zderzaki sa nad ziemia na szerokosc paczki papierosow wiec nawet i na 19" mozna, oczywisice nie cale niemcy ale to i tak poziom +200 lat... ehhhh:(

4gotten
22-07-10, 11:26
ciekawe czy użytkownicy np z Niemiec tez się skarżą na takie wady auta jak u nas
Swojego Civika kupiłem kiedy mieszkałem w Niemczech. Przez cały ten okres nie narzekałem. Kiedy wróciłem do Polski zaczęły się jakieś stuki, puki i skrzypienia. Co dziwne, im auto starsze tym mniej hałasów. Widocznie musiało się ułożyć do polskich dróg.

jacob
19-09-10, 20:45
Witam ja tez aktualnie jezdze na oryginalnych 17" i powoli zaczyna mi dokuczac twarde zawieszenie zwlaszcza z tylu. Mam pytanie do osob ktore jezdzili na 17"i zmienili je na 16" czy roznica jest zauwazalna czy raczej nie warto zmieniac na mniejsze niz mam. Zakup nowych felg wraz z oponami to niemaly wydatek dlatego prosze o wypowiedzi osoby ktore jezdzily na tych dwoch rozmiarach...pozdrawiam

semri
19-09-10, 23:12
Mam komplet 16'' zimówek, komfort bardziej odczuwalny, ale mniej pewniej w zakrętach. Posiadacze rocznika 2009-10 wypowiadali się iż ich amory mają lepszą charakterystykę komfortu. Nie wiem ile kosztują nowe amorki, może bardziej w to zainwestować niż w 16 na lato.

Lynx07
19-09-10, 23:18
Też mam zimówki 16", potwierdzam to co napisał semri - trochę bardziej komfortowo, ale samochód gorzej trzyma się drogi.

Sagi80
20-09-10, 14:13
Jest bardziej komfortowo na 16 ale nie jest to ogromna różnica. Po prostu mniej się odczuwa drobne uskoki w nawierzchni i samochód ogólnie trochę płynniej jedzie, natomiast przy większych nierównościach brak istotnej różnicy.

mark
20-09-10, 21:18
Zimą jeżdżę na 16-tkach. Spodziewałem się większej róznicy w komforcie (szału nie ma). Do tego słabiej trzyma się drogi na zakrętach.

Sagi80
21-09-10, 13:00
Zimą jeżdżę na 16-tkach. Spodziewałem się większej róznicy w komforcie (szału nie ma). Do tego słabiej trzyma się drogi na zakrętach.

Dokładnie - auto jest dużo bardziej "gumowe" - dziwne że niewielka różnica w ogumieniu wpływa aż tak na zachowanie na drodze. Inna sprawa, ze na mniejszych oponach i lżejszych felgach auto jest ciut żwawsze i kierownica lżej chodzi.