Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : sposób na ustawienie wzmaka do suba?

biedrzyk7
26-10-06, 20:39
czy jest jakiś określony sposób na ustawianie wzmacniacza pod suba??

podłączyć na mostku 1*400W czy pod 1k. 100W??

mam blaupunkta gt2100 i radio z regulacja basów i sopranów od -10 do +10 i głośnik niby 350W 25cm bezfirmowy w skrzyni samoróbie.

Bauma
27-10-06, 14:11
podłączyć na mostku 1*400W czy pod 1k. 100W??
zrob mostek...

biedrzyk7
28-10-06, 16:05
ostatnio spaliłem tak głośnik bo był 250W a na mostku ma 400W więc czy przy większych obciążeniach nie pójdzie głośnik z dymem??

Bauma
28-10-06, 22:30
podaj waty w RMS....
jak masz wzmacniacz mocniejszy niz glosnik to go "skrecasz" i potem stopniowo przy strojeniu rozkrecasz i patrzysz jak sie glosnik zachowuje ale trzeba robic to ostroznie... dla uzyskania jakosci czesto montuje sie wzmacniacz duzo mocniejszy od glosnika aby wzmak gral na pol gwizda bo wtedy sa mniejsze znieksztalcenia...

biedrzyk7
30-10-06, 15:49
nie wiem ile ma RMS bo to jest bezfirmowy głośnik i jest napisane tylko 350W(wiem że to jest MAX)
więc podłączyć na mostku tak??
co po kolei robić i jak zauważyć że mocy już starczy żeby nie spalić głośnika??

Bauma
01-11-06, 10:14
normalnie skrecasz moc w wzmacniaczu wszystkie podbicia itp jedynie zwrotnice mozesz odrazu ustawic wg wlasnego uznania i upodoban....
robisz potem np powoli coraz glosniej na radiu i co chwile sprawdzajac jak zachowuje sie glosnik czy nie charczy czy zamocno sie membrana nie wychyla....jesli glosnik wytrzymal max glosnosc ktora ustawiasz na radiu to dalej bawisz sie w rozkrecania wzmaka ale tez ostroznie i z uwaga na glosnik.....

skoro jestes nie doswiadczony w tych sprawach to moze podlacz lepiej pod jeden kanal bo nie chcialbym ani zebys spalil glosnik albo pozniej mnie o to obwinial...ewentualnie popros kolege czy kogos kto sie lepiej zna aby to podlaczyl....