PDA

Zobacz pełną wersję : Przeprowadzenie przewodow z drzwi do srodka

elmer
30-03-05, 18:11
Jak przeprowadzic przewody z drzwi do auta? Chcialbym puscic kilka cienkich kabli (zakladam centralny) w tym seryjnym "kolenierzu" co ida przwody glosnikowe, ale niestety nie mam za bardzo pomyslu jak to zrobic.

Znaczy fakt, ze ostatnio jak probowalem to zrobic, to bylem po 4 piwach i juz moglem troszke gorzej rozkminiac, ale niemniej jednak nie dalem rady. Odkrecilem glosnik i probowalem ladowac ;) ale nie moglem sie przebic, znaczy udalo mi sie jakies 10 cm, ale ten tunel na kable jest podwojnie wygiety i nie nie szlo dalej. Myslalem, ze kompletnie odczepic kable glosnikowe od drzwi i wypiac calosc z drzwi, ale nie wiem to wykonalne, i czy tedy droga?

Krotko i na temat: jak to zrobic? Chce uniknac puszczania kabli luzem obok, jak rowniez np. demontowania drzwi, choc nie omieszkam zrobic tego drugiego w akcie desperacji :)

Edit: Aha, auto to HC 3D 4 generacja.

ARTX
30-03-05, 18:56
z tego co pamietam jak robiłem w 5gen to rozwiercalem kostke ta w osłonie w ktorej idzie elektryka do szyb, centralnego itp. i wszystko ladnie puscilem :)

cihy
30-03-05, 19:00
neistety ta kostka (5gen) jest tak zbudowana, ze ciężko zrobić to inaczej niż ją poprostu rozwiercić

lukiasz
30-03-05, 19:25
z tego co pamietam jak robiłem w 5gen to rozwiercalem kostke ta w osłonie w ktorej idzie elektryka do szyb, centralnego itp. i wszystko ladnie puscilem :)

dokładnie :D

Litfos
30-03-05, 19:26
Nie wiem dokladnie jak to u Ciebie wyglada.Ale z tego co zrozumialem i postaralem sobie wyobrazic to mysle ze sproboj wyciagnac tez kolnierz ze slupka(jesli niema kostki). Jezeli ma jakies zakonczenie to wsadz jakis sztywny cienki drucik przepuszczajac go az do konca kolnierza(czyli do srodka drzwi)
Nastepnie zaczep kable od centralnego w drzwiach i przeciagnij drucikiem do slupka.

emg
31-03-05, 09:23
ciężki temat
jak chcesz zrobić żeby działało dobrze to musisz zdjąć drzwi i poprowadzić osobną przelotkę - to jest najszybszy sposób i jednocześnie w miarę prosty i nieskomplikowany. bez ściągania drzwi to się nadłubiesz i naklniesz, a wszystkiemu winna wtyczka w drzwiach - można próbować ją rozwiercać, ale polecam jednak zdjąć drzwi

elmer
31-03-05, 10:05
Znaczy wtyczka to nie problem, przynajmniej u mnie jakos sie da to zrobic tak zeby te kabelki przez nia przeprowadzic. Problem mam wlasnie z przelotka, tzn. z wepchnieciem kabli do niej (bo jest pdwojnie zagieta).

Dobra, jak sie zdejmuje drzwi? :?

Pati
31-03-05, 10:21
odkręca się zawiasy

lukiasz
31-03-05, 14:49
Dobra, jak sie zdejmuje drzwi? :?

no mi chodzilo o przelotki poprzez rozwiercenie tych kostek ale myslalem ze jest to oczywiste ze trzeba zdjąc drzwi :P

GoorY
31-03-05, 17:04
z tego co sie orientuje to kostka nie jest wykorzystana w calosci wiec mozna ja wykorzystac zakladajac konektorki w wolne miejsca, tak jak jest to zrobione z kablami glosnikowymi.

badyl
31-03-05, 17:20
ja jak robiłem w swojej byłej 4g to nie sciągałem drzwi i kabelki szły w otyginalnej gumie razem z innymi przewodami,ale jak rozwiazałem problem przeciągniecia przewodów przez kostke to niepamnietam(tez zakładałem centralny Silikona)

Jacq
04-06-06, 12:56
Temat troche stary, ale wlasnie w tej kwestii mam pytanie.
Pytanie kieruje do posiadaczy 6gen 3d HB...

Bede podłączał przód pod wzmaka, w zwiazku z tym musze jakos
przeprowadzic kable do drzwi.. o ile w kabinie sobie poradze,
to nie mam pomysłu jak przejsc miedzy kabiną a drzwiami :/

Jest tam taka przelotka, ale raz ze podwojnie zagieta, a dwa ze trudno dostepna..

Jak to robiliście u siebie?? Czy rzeczywiscie trzeba posunąć się do zdjęcia drzwi????

Pozdrawiam

emg
04-06-06, 18:41
trzeba, żeby zrobić dobrze i najszybciej

Dominic
04-06-06, 19:55
a nie łatwiej odkrecić błotnik ?

elmer
05-06-06, 10:25
Moim zdaniem łatwiej zdjąć drzwi, tylko dobrze mieć drugą parę rąk do pomocy.

Custom Devil
05-06-06, 11:52
Moim zdaniem najprościej jest wziąć kawałek drutu min. 1.5mm2 i najpierw jego przelożyć przez tą gumę, pużniej dobre przyczepienie przewodów na klej albo na inne badziewie ( ważne
by się porządnie trzymało).
Póżniej przeciągamy drut z kablem i odcinamy kabel od drutu i na tym koniec.

Jacq
05-06-06, 12:02
Ale zrobiłeś tak i ci się to udało??
Bo teoretycznie to tez mi sie to najprostsze wydaje, ale teoretycznie ;)
W praktyce moze sie okazac ze to przepchnięcie jest bardzo upierdliwe.

Pozdrawiam

Custom Devil
05-06-06, 12:33
W civicu nie robiłem ale w porzednim samochodzie( maluchu) wykorzystywałem ten patent i się sprawdzał a pozatym jako elektryk trochę sie narobilem i wiem o czym mówie. :razz:

ppm702
05-06-06, 14:07
przeciągałem w cifie i poszło relatywnie bez problemu.

Potrzebujesz drut 1,5-2,5 mm kw, izolację i kabel właściwy. Drutu używasz jak pilota i na pewno bez jobów się nie obedzie, ale jest to wykonalne :)

JABOL
27-06-06, 13:29
Custom Devil i ppm702 maja racje z tym drucikiem. ja tak przeprowadzalem przewody od glosnikow i sie udalo,potrzeba troszke cierpliwosci i napewno sie uda. zrob tak: ta gorna czesc tej gumowej rurki wyjmij z karoserii , na dole odlacz kostke od drzwi i przez ta rurke przeciagnij drut przyczep na koncu ten kapel i wyjmij drut i po klopocie. a co do kostki to mozesz rozwiercic te otwory ktore sa nie uzywane,oczywiscie wszystko bez zdejmowania drzwi. proste co nie??? tylko troche checi nic samo sie nie zrobi.

Owca
27-06-06, 14:17
Montowalem audio u siebie ostatnio. Najlatwiej wbrew pozorom zdjac jest drzwi i dlubac przy zdjetych dalej. Wypilowalem kawalek pod kostka, aby zmiescil sie tam kabel 2,5mm i zeby nie ocieral. To miejsce trzeba zabezpieczyc czyms antykorozyjnym + nakleilem tam tasme izolacyjna.

http://img67.imageshack.us/img67/7387/img3058800x6008mn.jpg

na drugiej foto masz pokazane o ile prosciej jest puszczac kabel w drzwi gdy ich nie ma. Tutaj przymierzalem chyba kabel do uciecia - nie pamietam. W kazdym badz razie widac jak idzie ta kostka i guma. Rob tak jak radza ci chlopaki. Drut, tasma i jedziesz.

http://img54.imageshack.us/img54/4002/img3067800x6005mo.jpg

u mnie kabel przechodzi pod kostka i wchodzi w gume
W luzniejszej chwili wstawie wszystkie fotki z montazu

sered
27-06-06, 20:41
A mnie sie udalo jakos przeciagnac kabelki od centralnego bez zdejmowania drzwi. Fakt ze przy sciagnietych drzwiach na pewno jest duzo prosciej i da sie to zrobic bardziej estetycznie no ale... :) Kabelki od centralnego puscilem w peszlu obok tej gumy. W gumie wycialem mala dziurke tak zeby wszedl w peszel (spokojnie sie rozciaga ta guma) i okleilem izolacja. Tak bylo w jednych drzwiach a w drugich wystarczylo zeby te wszystkie przewody od centralnego okleic izolacja i spokojnie to wystarcza i nawet mi sie bardziej podoba i musze chyba wyrzucic ten peszel :) Nie widac tego bo wszystko jest ladnie schowane takze luzik. Centralny chodzi jak złoto nawet po wyklejeniu boczków matami :) Co do kostki w samych drzwiach to sklada sie ona tak jakby z 2 czesci. Po rozlozeniu i wyjeciu z drzwi spokojnie dojdziesz jak puscic kabelki :) Jesli masz mozliwosci i czas to sciagnij sobie drzwi a na pewno bedzie duzo prosciej jak pisali moi Poprzednicy :)

dark
01-07-06, 23:51
ja robilem bez zdejmowania drzwi, zajemi mi to w sumie cale popoludnie ale udalo sie idealnie. jak chcesz sciagac to tylko z kims.

driven22
11-07-06, 11:37
Mam sedana "99, bez zdejmowania drzwi nie ma opcji przeciągnięcia kabla z prawej strony. U mnie siedzi komputer i wentylator itp i nie ma opcji żeby się tam jakoś normalnie przepchnąć. Kostkę z prawej strony rozwierciłem bo były wol;ne miejsca i poszło bez większych problemów (nigdy nie robić samemu chyba że ma się znajomego lakiernika :) ) Natomiast lewa strona przesżła by bez zdjemowania drzwi bo jest przestrzeń w kabinie i spoko by przeszło jednak o rozwierceniu kostki nie ma mowy- bo wszystkie piny są zajęte (u mnie jest sterowanie wszystkimi szybami itp. i dlatego).Pozostaje tylko wywiercenie otworu poniżej kostki, przelotka, zabezpieczyć jakimś silikonem, ew dodatkowo smarem. Odpuściłem sobie ten manewr. Zabrakło rąk do pomocy przy zdejmowaniu i montowaniu drzwi.

ppm702
11-07-06, 11:42
driven mylisz się ;) w 3d mam układ jak Ty i dodatkowo centralny, podgrzewane lusterka i kable do głosników. Daje się je przeprowadzić bez zdejmowania drzwi i kostki da się rozwiercić - trzeba je tylko zdemontować :D

Ogólnie parę jobów pójdzie, ale mimo wentylatora, komputera itd jest to w 100% wykonalne bez dodatkowego wiercenia drzwi

driven22
11-07-06, 14:44
W 3D otwierają Ci się znacznie szerzej drzwi, poza tym nie łapie co miałbym rozwiercić jeżeli nie ma nawet jednego wolnego pina? Chyba, że masz na myśli piny wykorzystywane dotychczas przez głośnik- ale mam troche grube kable i duże ryzyko że się rozwiercę za mocno. Co gorsza niedawno lutowałem piny w prawych drzwiach bo kable się rozsypują! Ile wtedy się nawk... , a w jednym momencie rozsypało się 5 pinów (ułamały się kable przy nich) Jak niekótrzy wiedzą kolory wejcia i wyjścia z kostki są w większości różne- więc też nasłałem krótkich i długich. Tak czy inaczej muszę zmienić kabel w lewych drzwiach, bo dzisiaj dotarły Dietzy do wzmacniacza więc będę go wreszcie montował.

ppm702
11-07-06, 15:08
ja rozwiercałem z boku pinów ;) I co najciekawsze kosztka siedzi :D

driven22
11-07-06, 17:12
:) ciekawe. Dzisiaj dotarły do mnie RCA do wzmacniacza więc obkukam jeszcze raz tą kostkę, chociaz cienko to widzę. U ciebie też tak kable skruszły w okolicach kostki ? (te co siedzś w tej przelotce gumowej). Pozdrawiam.

ppm702
12-07-06, 10:00
u mnie się nie skruszyły kable, ale te kostki są bardzo kruche - po modyfikacjach miałem wątpliwości, czy się zapną, ale się udało :)

dark
12-07-06, 10:10
czy to normalne, ze w kostkach jest taki jasno-zolty smar??

Rikoo
12-07-06, 10:12
tak norma

misiekbm
22-10-06, 15:34
sorki, że wygrzebałem taki stary temat, ale może mi ktoś wrzucić schemat kostki która siedzi w drzwiach ?? (5gen 3d) Do tej kostki mam pociągniete około 6 kabelków, z czego 2 mam wykorzystane (głośniki) i ciekawi mnie do czego służy reszta tych kabli i czy można się pod nie podpiąć.

Lynx
22-10-06, 21:26
Ja tez skozystam jak juz kolega odkopal temat. Jakiej gruposci pociagnac kable do glosnikow w drzwiach, czy te dostarczone z glosnikami (PB S-6C) beda wystarczajace, czy dobrac jakies grubsze?

E57
22-10-06, 23:02
Lynx - ja do swoich zrobiłem tak :
od wzmacniacza (radia) do zwrotnich 2x2,5mm2
od zwrotnicy do woofera 2x2,5mm2
od zwrotnicy do tweetera zostawilem takie jak byly /ew moglbys dac 1,5mm2
misiekbm - moze od centralnego ? el. lusterek ? el. szyb ? jezeli masz ktorych z tych bajerow to to moze byc to ;)