Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Temperatura silnika D14A2

anthrax00001
19-07-10, 12:35
Witam, mam problem, moge jechac i jechac na wolnych obrotach i temperatua stoi na 1/4,
jak przycisne chwilę do 5-6 tyś obrotów następuje przełamanie i już wtedy temp. skacze
od połowy do maxa i już się nie ustabilizuje aż samochód stanie na kilka godzin i odpocznie
trochę zmniejsza temperaturę włączenie ogrzewania na max.

płynu niby nie ubywa, jak jest nagrzany to zbiorniczek jest pełny - po pełnym schłodzeniu wraca stan.

po wyłączeniu silnika wskaźnik temp wraca na swoje 1/4 skali ale po ponownym odpaleniu znów skacze wyżej

i co to może być?

dodam, że termostat założony na 100% dobry

Smori91
20-07-10, 22:15
Sprawdź czy nie zapowietrzył ci się układ chłodzenia , czy Ci nie kopci na biało i czy nie masz "serka" pod korkiem. 2 ostatnie to walnięta uszczelka pod głowicą.

anthrax00001
22-07-10, 09:27
nie ma serka, nie kopci
odpowietrzałem z 10 razy
zauważyłem, że nie wraca płyn do chłodnicy ze zbiorniczka

i przy odkręconym korku chłodnicy jak podkręcę obroty
to robi się jakby wirek a jak jeszcze bardziej podkręcę
wywala płyn z chłodnicy

kamil-wawa
22-07-10, 23:32
ja obstawiam uszczelke...

anthrax00001
23-07-10, 08:13
gdyby to była uszczelka to nie dałoby się jechać przecież
a to można jechać spokojnie dopóki nie da mu się w po garach porządnie.

zauważyłem jeszcze coś takiego kiedy silnik jest przegrzany powyżej normy:
po wyłączeniu silnika wskaźnik temperatury wraca na standardowe 1/4 skali
po ponownym włączeniu silnika wskaźnik znów wędruje wyżej.

klakier665
23-07-10, 09:52
mam ten sam silnik, mialem identyczne objawy i to była uszczelka. sprawdż sobie uczszelke testen na co2 i bedzie wyjaśniona sprawana 100%. jak bedziesz jeździł tak dalej i przegrzewał silnik to koszty remontu wzrosną wiec lepiej od razu zrobić test i wiedziec na czym sie stoi. Ja tez sie oszukiwałem jak wiele innych osób, że to nie uszczelka ale niestety prawda boli...po kieszeni.

kamil-wawa
23-07-10, 10:26
pewnie spaliny lecą w układ dlatego wywala plyn. U mnie po rozgrzaniu plyn w wyrównawczym podnosi sie moze o 1cm.

anthrax00001
25-08-10, 08:14
Jestem po wymianie uszczelki
potwierdzam - problem ustąpił