Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : dlaczego lata po drodze;/

wojtus1199
26-10-06, 13:22
Witam
szukam Civica:) i jednego dzis ogladałem(1994, coupe), zaniepokoiło mnie pare rzeczy, moze doradzicie mi czy warto i ile wyniosła by naprawa:
1. Cały malowany( wlasciciel mowi ze sprowadzil rok temu porysowanego, a brat lakiernik go pomalowal), lakier nei ma idealnie gladkiej powierzchni tylko takie góreczki malutkie, nie wiem jak to wytlumaczyc:D polerka załatwi sprawe?
2. Gdy jechalem ok 110 km/h to na nierównosciach nosiło go po drodze, zwlaszcza przód, własciciel mówi z eprzeglad robił neidawno i amortyzatory wyszły ok.
3. przy jezdzie na wprost kierownica jest lekko skręcona w bok, czyzby był powaznie bity?
4. przy skręcie w prawo i jeździe w kółko cos stuka, jednak nei cały czas tylko z pewnymi odstepami(skręt na maksa cały czas)
5. Przy hamowaniu czuc bicie w pedale, wlasciciel mówi ze klocki wymienił i trzba jeszcze stoczyc tarcze.
6. szyberdach ma pękniety plastik wewnątrz auta, z obu stron.

POmozcie;) co to moze byc? warto go kupic? ile bedzie kosztowac naprawa tych wad.

xms
26-10-06, 13:28
To że są to niezawodne samochody wiedzą wszyscy ale nie są one niezniszczalne i byle ... może tak skatować hondzie że mogiła. Moim skromnym zdaniem: odpóść, szkoda abyś się zraził zaraz po zakupie. Chyba że masz portfel wypchany dolarami, wtedy bierz i doprowadź ją do stanu należnego. To co mówi właściciel traktuj półserio, myślisz że wszystko Ci powie? Sam kupiłem 2 tygodnie temu Hondke i teraz naprawiam, ale naprawde ten samochód jest poprostu thebesciarski. Pozdrowienia dla wszystkich fanów Hondek!!!

mozes
26-10-06, 14:43
. Cały malowany( wlasciciel mowi ze sprowadzil rok temu porysowanego, a brat lakiernik go pomalowal), lakier nei ma idealnie gladkiej powierzchni tylko takie góreczki malutkie, nie wiem jak to wytlumaczyc:D polerka załatwi sprawe?
papier 2000 na mokro i później pastowanie tak się robi po lakierowaniu "w garażu" powinno zejść

Gdy jechalem ok 110 km/h to na nierównosciach nosiło go po drodze, zwlaszcza przód, własciciel mówi z eprzeglad robił neidawno i amortyzatory wyszły ok.
amorki mogą być ok ale tuleje niekoniecznie - przd zakupem na stację diagnostyczną i powiedzą co i jak.

przy jezdzie na wprost kierownica jest lekko skręcona w bok, czyzby był powaznie bity?
niekoniecznie - trzeba ustawić geometrię zawieszenia

przy skręcie w prawo i jeździe w kółko cos stuka, jednak nei cały czas tylko z pewnymi odstepami(skręt na maksa cały czas)
do wymiany przegub półosi

Przy hamowaniu czuc bicie w pedale, wlasciciel mówi ze klocki wymienił i trzba jeszcze stoczyc tarcze
Krzywe tarcze - raczej do wymiany no chyba że ma ABS

wojtus1199
26-10-06, 14:49
nie ma ABSu, mógłbys mi jeszcze napisac jakie bedą szacowane koszty i czy warto zaniego dac 9500?

szumis20
26-10-06, 15:29
jak to jest D15B7 to niewarto!!!!!!!!

Mattmax
26-10-06, 15:37
Tak jak napisał "mozes" :) Co do lakieru pewnie komuś wyszła rybka;)...Papier 2000 na mokro,pasta tempo albo G3(z tym ze G3 jest gruboziarnista) Jesli bedziesz zdecydowany podjedz do diagnosty niech sprawdzi lepiej stan silnika,kompresje,spaliny,geometrie zawieszenia,zużycie tulei metalowo gumowych,drązków,spód auta itd itp.- nie zapłacisz strasznie duzo a mozesz sie ustrzec przykrych niespodzianek.Przy okazji sprawdzisz stan amortyzatorów czy jest rzeczywiscie tak jak mowi sprzedający i stan hamulców!
Jesli pan "handlarz"sie na to nie zgodzi...to powiedz mu narazie i szukaj dalej:) jesli sie zgodzi i wyjdzie jakis suprise to bedziesz miał powody by negocjowac te 9500zł
pozdrawiam

mozes
26-10-06, 15:40
jakie bedą szacowane koszty i czy warto zaniego dac 9500
geometria 100pln, przegub 120 pln, tarcze 220 pln, klocki 80 pln, tuleje - ? zależy które nie znam cen no i lakiernik - trudno ocenić strzelam, że 300 pln. Oczywiście + wymiana tych elementów. A czy warto? To już Twoja decyzja. Dla jednego warto dla kogoś innego nie.

wojtus1199
26-10-06, 17:49
jak to jest D15B7 to niewarto!!!!!!!! nie wiem co to znaczy:D ale to jest 1.5 101 km. Cizko u mnie znalesc tkai samochód;/ wiec sie zastanawiam;/
orientuje sie ktos ile te tuleje moga kosztowac?

K@p3K
26-10-06, 19:10
no to jest d15b7 wlasnie 1.5 101km..;]...takie oznaczenie silnika masz pod maska na zielonej blaszce po lewej stronie, ja za swojego dalem 11 z oplatami + kosty transporu i inne gowna co trzeba bylo powymieniac... co do bicia przy skrecie to u mojego ojca w skodzie jak przydzwonil w kraweznik czy cos to felga sie tak zgiela ze chaczyla co jakis czas o przegub czy polos:]albo o wahacz juz nie pamietam...w kazdym razie nie koniecznie musis byc to drazek do wymiany:)

szumis20
26-10-06, 19:15
nie wiem co to znaczy:D ale to jest 1.5 101 km. Cizko u mnie znalesc tkai samochód;/
ziom 1.5 Qpet jeździ od h... i spowrotem!!!! a D16Z9 malutko!!! mój brachol kupił Qpete D16Z9 za 9500zł takze niewydaje mi sie zeby to była dobra cena tym bardziej ze masz co przyniej robic!!! ja bym sobie odpuscił!! ale to moje zdanie! pozdro. szumis

wojtus1199
26-10-06, 23:32
nie wiem co to znaczy:D ale to jest 1.5 101 km. Cizko u mnie znalesc tkai samochód;/
ziom 1.5 Qpet jeździ od h... i spowrotem!!!! a D16Z9 malutko!!! mój brachol kupił Qpete D16Z9 za 9500zł takze niewydaje mi sie zeby to była dobra cena tym bardziej ze masz co przyniej robic!!! ja bym sobie odpuscił!! ale to moje zdanie! pozdro. szumis

ziom to mi znajdz:D u mnie w okolicy nic nie ma takiego;/ w dobrej kasie. Jest jeszcze niebieski za 13+opłaty ;/ a do poznania to mam raczej daleko:( A nie bede jechał tyle drogi w ciemno;/ chyba ze cos masz 100% dobre to biore do 10 tys:)

szumis20
27-10-06, 11:13
chyba ze cos masz 100% dobre to biore do 10 tys:)
ziom ja nie jestem jakims handlarzem ani niesiedze codziennie w ogłoszeniach!! poprostu niema to niema!! ja swojego cifa kupowałem ponad 6 miechów i zjechałem cała polsce i połowe niemiec!! wiec ziom nic niekupuj na siłe tylko cierpiliwe poczekaj moze akurat cos sie trafi! pozdro.

marcin EZG
28-10-06, 18:27
ziom to mi znajdz:D u mnie w okolicy nic nie ma takiego;/ w dobrej kasie. Jest jeszcze niebieski za 13+opłaty ;/ a do poznania to mam raczej daleko:( A nie bede jechał tyle drogi w ciemno;/ chyba ze cos masz 100% dobre to biore do 10 tys:)[/quote]

to zacznij jezdzic w ciemno bo jak bedzie tak ględził to nic nie kupisz ,ryzyko sie nieraz opl,aca .kumpel szukał paska B6 6 miesiecy ,pojechał do niemcowa w ciemno i... i trafil :)
Ja na swoją hondzie czekalem 2 miesiace..oj dluzylo sie ,dluzylo:)
odpusc sobie tego parcha coupe co o nim tu piszesz

wojtus1199
28-10-06, 18:35
no kupiłem dzisiaj. 1.3 zwyklego:P za 6800, tysh bedzie:D 1994

davnbb
28-10-06, 20:57
3. przy jezdzie na wprost kierownica jest lekko skręcona w bok, czyzby był powaznie bity?

mialem to samo i okazalo sie, ze po wymianie tulei kierownica jest juz "na wprost" wiec nie oznacza to wcale geometri do ustawiania