Zobacz pełną wersję : objaśnienie do schematu (oxygene sensor, spool solenoid itp.)
Witam, wydaje mi się że nigdzie nie było objaśnienia tych skrótów, szukałem ale nie znalazłem więc jakby ktoś wiedział co to oznacza i gdzie się znajduje to bym prosił o napisanie. W nawiasie napisałem według mnie gdzie się znajduje i co to jest, jakby coś było źle to proszę poprawić. Muszę sprawdzić wszystkie kable od kompa czy idą do właściwego miejsca:/
Clutch switch ()
A/C pressure switch ()
Lock-up control solenoids ()
Spool solenoid ()
Power steering pressure switch ()
EACV solenoid (za kolektorem ssącym od ściany grodziowej z dwoma kroćcami od dołu)
Oil pressure switch ()
Purge control solenoid (na kolektorze to czarne z taką czapeczką)
Oxygene sensor (sonda lambda)
Distributor (aparat zapłonowy)
Coolant temperature switch ()
Intake air temperature sensor (za kolektorem ta biała wtyczka)
Throttle angle sensor ()
MAP sensor (na przepustnicy takie czarne u mnie jest nawet napisane)
Data llink connector ()
Instrument cluster ()
ELD unit ()
Witam, wydaje mi się że nigdzie nie było objaśnienia tych skrótów, szukałem ale nie znalazłem więc jakby ktoś wiedział co to oznacza i gdzie się znajduje to bym prosił o napisanie. W nawiasie napisałem według mnie gdzie się znajduje i co to jest, jakby coś było źle to proszę poprawić. Muszę sprawdzić wszystkie kable od kompa czy idą do właściwego miejsca:/
Clutch switch ()
A/C pressure switch ()
Spool solenoid (zawor v tec)
EACV solenoid (za kolektorem ssącym od ściany grodziowej z dwoma kroćcami od dołu)
Oil pressure switch (zawor cisnienia oleju - od vteca)
Purge control solenoid (na kolektorze to czarne z taką czapeczką)
Coolant temperature switch (plyn chlodzacy w zal od temp wlacza wentyl)
Intake air temperature sensor (za kolektorem ta biała wtyczka)- czujnik temp powietrza w ssacym
Throttle angle sensor (czujnik polozenia/wychylenia przepustnicy)
MAP sensor (na przepustnicy takie czarne u mnie jest nawet napisane) - czujnik map - podcisnienia
Data llink connector ()
Instrument cluster ()
ELD unit (electronic load detector)
The message you have entered is too short. Please lengthen your message to at least 1 characters.
KrzyChules
18-07-10, 18:12
Clutch switch () -czujnik wciśnięcia pedału sprzęgła
A/C pressure switch () - cisnienie w klimatyzacji ?
Spool solenoid ()
Oil pressure switch () -czujnik cisnienia oliwy
Purge control solenoid (na kolektorze to czarne z taką czapeczką) - zawor od oparow
Coolant temperature switch () - czujnik temperatury cieczy chłodzącej
Intake air temperature sensor (za kolektorem ta biała wtyczka) -czujunik temperatury powietrza w kolektorze dolotowym
Throttle angle sensor () - tps - czujnik połozenia przepustnicy
MAP sensor (na przepustnicy takie czarne u mnie jest nawet napisane)- czujnik podcisnienia w kolektorze dolotowym
Data llink connector ()
Instrument cluster () -czyzby kontrolka check engine ??
ELD unit ()
jakbyście jeszcze pisali w którym miejscu można to znaleźć to by było ekstra:) bo głownie o to mi chodzi
http://pnp.impressiveworks.eu/d13b7+/kolektor_ssacy.gif
kamil-wawa
19-07-10, 12:23
Coolant temperature switch () - czujnik temperatury cieczy chłodzącej
a to nie jest czujnik od wentylatora ?
KrzyChules
19-07-10, 20:10
wg mnie jakby był to wentylator to by było fan switch
a jakby to był czujnik to powinno być sensor
pytanie skąd autor tematu przepisywał te opisy i czy zrobił to właściwie
no i wystarczy zajrzeć do manuala i wrzucic te opisy w jakiś translator, chocby google aby zrozumieć o co chodzi jesli sie nie zna angielskiego
Coolant temperature switch to jest ten czujnik który załącza wentylator, co najmniej tak wynika ze schematu ;)
a czujnik który odpowiada za temperaturę cieczy jest chyba pod aparatem zapłonowym i jest to Coolant Temperature Sensor (TW Sensor)
Coolant temperature switch to jest ten czujnik który załącza wentylator, co najmniej tak wynika ze schematu
a czujnik który odpowiada za temperaturę cieczy jest chyba pod aparatem zapłonowym i jest to Coolant Temperature Sensor (TW Sensor)
no to przecież piszę :D :D
Clutch switch (czujnik wciśnięcia sprzęgła)
A/C pressure switch (wyłącznik ciśnienia klmatyzacji)
Lock-up control solenoids (elektrozawór skrzyni automatycznej)
Spool solenoid (elektrozawór vtec)
Power steering pressure switch (czujnik ciśnienia wspomagania)
EACV solenoid (za kolektorem ssącym od ściany grodziowej z dwoma kroćcami od dołu) silniczek krokowy
Oil pressure switch (czujnik cisnienia oleju)
Purge control solenoid (na kolektorze to czarne z taką czapeczką) elektrozawór oparów paliwa
Coolant temperature switch (termowłącznik wentylatora chłodnicy)
Intake air temperature sensor (za kolektorem ta biała wtyczka) czujnik temperatury powietrza
Throttle angle sensor (czujnik położenia przepustnicy)
MAP sensor (na przepustnicy takie czarne u mnie jest nawet napisane) czujnik ciśnienia bezwzglednego
Data llink connector (złacze do komunikacji z komputerem serwisowym)
Instrument cluster (licznik)
ELD unit (czujnik obciązenia elektrycznego)
:p
no i dziekuję bardzo:) nazwy przepisywałem ze schematu, tłumaczenie owszem można wrzucić do translatora ale ja osobiście i tak nie wiedziałem gdzie niektóre czujniki są położone:)
Coolant temperature switch (termowłącznik wentylatora chłodnicy) - to to mi się wydaje że może być to gniazdo na termostacie
dzięki za pomoc, pozdro
Trochę odkop ale nie muszę przynajmniej zakładać nowego tematu.
MAP sensor (na przepustnicy takie czarne u mnie jest nawet napisane)- czujnik podcisnienia w kolektorze dolotowym
Czy jak to się zepsuje to będzie pokazywać błąd na kompie? Jeżeli będzie zepsute to da sie zauważyć jakieś objawy?
gdzie jest Coolant temperature switch ? Bo Coolant Temperature Sensor (TW Sensor) to wiem ale tego switcha nie mogę znaleźć?
Coolant temperature switch to jest chyba czujnik przy termostacie, ten który załącza wentylator
przy termostacie to chyba Coolant Temperature Sensor (TW Sensor)?
ten jest w głowicy, pod aparatem zapłonowym
ok zgadza się masz rację. Dzięki za info