Zobacz pełną wersję : 3stage + td41u + stock p28
Witam.
Pytanko odnośnie map zapłonu itp.
Mianowicie silnik d15b przerobiony z obd2a na obd1 na zapłonowym td-41u i stockowym ecu p28, ostatnio zaczęło mnie zastanawiać dawkowanie paliwa. Jeżeli p28 jest ustawiony pod td-42 który natomiast jest ustawiony pod innym kontem niż td-41, to czy przypadkiem nie daje on później/szybciej impulsu do wtrysków, aby zapodały paliwo, co natomiast skutkuje lipną mieszanką w cylindrze??
Powiem szczerze że przy lajtowej jeździe spinanie jest na poziomie 6l z cycem natomiast przy pałowaniu wzrasta śmiało 2krotni.
spalanie generalnie mozna uznac za normalne, bo o ile pamietam to ty masz tego 3 stage vtec tak? ja jak swoj d15b jdm paluje to spalanie wlasnie kolo tylu oscyluje, a w normalnej jezdzie okolo 7-8.
teraz pytanie jak to jedzie, czy jedzie normalnie, czy lepiej czy wolniej, moze wez od kogos pozycz td42u i sprawdz czy bedzie roznica :)
a czy czasem 42-jka nie ma dłuższych łapek (mocowań)??
tak jak piszesz to jest 3stage z mechanicznie spiętym 12-16v.
szczerze po odpięciu kostki vitka śmiga lepiej niż na Vtecu
ogolnie z tego co mi wiadomo to 41 i 42 maja te same bebechy, tylko inna obudowę, czyli wlasnie lapki. a rozni sie tym ze wlasnie jest ustawiony inny kąt zaplonu, i komp chyba nie potrafi dokonac az takiej zmiany na mapie(sam sie dostosowuje)
No nic trzeba będzie mapki od d15 zaaplikować
No nic trzeba będzie mapki od d15 zaaplikować
A może byś tak sprawdził zaplon za pomocą lampy stroboskopowej zamiast kombinować i będzie wiadomo, czy aparat jest dobrze ustawiony.
Zapłon ustawiony na 16*
Bardziej interesuje mnie sprawa wtrysków, czy oby nie za szybko/późno nie zapodają paliwa...
Zapłon ustawiony na 16*
Bardziej interesuje mnie sprawa wtrysków, czy oby nie za szybko/późno nie zapodają paliwa...
Jak mogą podawać za szybko lub późno? Jak zapłon jest ustawiony to podają wtedy kiedy powinny. Jedź lepiej z tym autem na jakieś strojenie, bo tylko napsujesz nie mając wiedzy w tym temacie.
Jak mogą podawać za szybko lub późno? Jak zapłon jest ustawiony to podają wtedy kiedy powinny. Jedź lepiej z tym autem na jakieś strojenie, bo tylko napsujesz nie mając wiedzy w tym temacie.
No nic, idę napsuć...
Jak wpadnie ktoś na jakąś mądrą odp napisz :)
Na logiczną logikę... Bebechy w TD41 i TD42 są identyczne. Jeżeli coś by było źle, to by nie jeździło i spalanie nie byłoby przyzwoite.
Może kolega za dużo oczekuje po tym silniku, w końcu to tylko ~130km :)
Na logiczną logikę... Bebechy w TD41 i TD42 są identyczne. Jeżeli coś by było źle, to by nie jeździło i spalanie nie byłoby przyzwoite.
Może kolega za dużo oczekuje po tym silniku, w końcu to tylko ~130km :)
Dokładnie. I zacznijmy od tego, że nie mocą a momentem się jeździ, a tego co by nie robić w silniku 1,5 na dole nie będzie za dużo. Ten silnik jest może i fajny, ale ludzie za dużo się po nim spodziewają a to ciągle tylko 1,5.
Dokładnie to tylko 1.5 Szału to nie robi nawet na tym 3 stage vtec. A kolega bardzo mądrze ci pisze wiecej wie niż ci sie wydaje .. dużo więcej
http://www.tnttec.net/city/DSC01436.JPG
może i bebechy PRAWIE te same, jednak nadal rozchodzi się o przesunięcie o parę stopni względem 42
zamykamy raczej niczego konkretnego tu się nie dowiem...