PDA

Zobacz pełną wersję : Sprężyny

pszemeq
18-07-10, 06:30
Witam. Jakie są wysokości seryjnych springów w vgen? Chce obniżyc EG4, ale nie chce wsadzac sportowych sprężyn, bo nie chce stracic plomb w zębach ;) Takie np od eg6 lub od pro-teca..przód w eg4 w serii stoi troche za wysoko i chce to "naprawic", więc może z tamtych modeli podejdą i dadzą zamierzony efekt.

thompson17
18-07-10, 11:27
tylko jak "obniżysz" auto na seryjnych springach od innego modela to może być tak że w zakretach będzie Ci dobijać do nadkola bo zawias bedzie ciągle miękki...a jednak jak byś użył sportowych to by na to nie pozwoliły...

pszemeq
18-07-10, 12:48
No dobra, czyli springi od eg6 lub od proteca nie będą dużo twardsze. Czyli trzeba brac jakieś nieseryjne ;) Może, ktoś poleci springi takie, które będą sie sprawdzac w codziennej jeździe i nie zglebią samochodu tak, że będzie można jeździc trąc o asfalt..Na dobra sprawę chodzi mi obniżyc przód o jakieś 20mm, tak, żeby to wyglądało całkiem fajnie dla oka:)

sebush
18-07-10, 14:15
proteci jakos tak obnizaja

zakit
18-07-10, 14:38
przednie mają 36,5cm, tylnych nie mierzyłem.

jesli nie chcesz mocno obnizac to poszukaj wlasnie sprezyn od proteca.

pszemeq
18-07-10, 22:59
No to teraz trzeba szukac. tylko teraz pytanie, gdzie je dostac..w zamienikach raczej próżno szukac, a o oryginały bardzo ciężko. Czyli protec obniża przód o 20mm, a tył?? I jak z twardością??

jacek_bp
18-07-10, 23:08
Kup sobie voctland'y, to taki kompromis nie są bardzo twarde ale są na tyle twarde że poczujesz że jedziesz na dobrych spręzynach. Voctald daje na swoje spężyny wieczystą gwarancję.

DeX19
18-07-10, 23:30
podepnę się pod temat, tylko ze ja nie do EG4 tylko do EJ2, mam 16" i chce obniżyć przód tak do 35mm, tył tak 30mm, jakich sprężyn uzyć? te Voctland'y drogie? jaka cena sprężyn? i pytanko czy trzeba wymieniać amorki? czy mogę zostawić seryjne?

sebush
18-07-10, 23:52
eibach, voctland, weitec, h&r - wszystkie obnizaja w zakresie 3-40mm, zalezy czego oczukjesz od sprezyny

eibachy sa najbardziej komfortowe :)

gruszkin
19-07-10, 00:21
mi się wydaje ze vogtlandy sa najbardziej komfortowe przez to że nie są progresywne - to zarówno + jak i - , ja mam vogtlandy i dla mnie to minus bo...za miękko :)

pszemeq
19-07-10, 08:49
Ja chce maksymalnie obniżyć całość o 30mm. Jak pójdzie więcej to już trzeba inwestować w regulowane wahacze na ustawienie kątów. Nawet by mi pasowało 20mm przód i 10mm tył choć to chyba niemożliwe ;) A jeśli chodzi o wieczystą gwarancję to nie chce mi się wierzyć w to..

jacek_bp
19-07-10, 11:19
A jeśli chodzi o wieczystą gwarancję to nie chce mi się wierzyć w to.. Zadzwoń i zapytaj.
Może nie są bardzo twarde ale jak ktoś szuka czegoś twardszego od serii w umiarkowanych pieniądzach to będzie to dobry wybór. Ja mam w połączeniu z koni i muszę przyznać, że jest dość twardo i mnie zadawala. Cena dwa lata temu to jak dobrze pamiętam 600 pln.

pszemeq
19-07-10, 12:15
Patrzyłem ceny tych sprężyn to oscylują w granicach 680 pln. Dobra gwarancja niech będzie, gorzej z jej uznawaniem. No to o vogtlandach coś wiem. A co powiecie o H&R (podobno siedzą właśnie w protecach), Eibach itp. MTS-ów nie biorę nawet pod uwagę, żeby je zakładać.

http://www.jdl-performance.com/sprezyny-tein-s-tech-honda-civic-92-95.html

Tu są sprężyny Tein'a. Właśnie o takie obniżenie mi chodzi, ale cena jest kosmiczna..

zakit
19-07-10, 20:36
Patrzyłem ceny tych sprężyn to oscylują w granicach 680 pln. Dobra gwarancja niech będzie, gorzej z jej uznawaniem. No to o vogtlandach coś wiem. A co powiecie o H&R (podobno siedzą właśnie w protecach), Eibach itp. MTS-ów nie biorę nawet pod uwagę, żeby je zakładać.

http://www.jdl-performance.com/sprezyny-tein-s-tech-honda-civic-92-95.html

Tu są sprężyny Tein'a. Właśnie o takie obniżenie mi chodzi, ale cena jest kosmiczna..

za jakość się płaci...

H&R są twarde, progresywne, te z proteca tez sa H&R, i nie są takie mega twarde, ale miękkie też nie.