PDA

Zobacz pełną wersję : Instalacja klimy - ma sens?

ArturNOW
17-07-10, 23:21
Zastanawiam się nad sensem inwestowania w klimatyzację. Mój model jej nie miał w standardzie.

Orientujecie się jaki to koszt z instalacją. Oczywiście jakąś używaną, aby nie przekroczyła wartością samochodu :eek:

Lucas.FK2
17-07-10, 23:53
Moim zdaniem jak Ci bardzo zależy to montuj,ale moim zdaniem nie ma sensu nie wiadomo ile ładować kasy w auto,chyba,że chcesz nim trochę pojezdzić :)

DORIS
18-07-10, 00:00
dolaczam sie do pytania, jaki jest koszt "domontowania" klimy, czy ktos juz sie w to bawil i czy sie sprawdza?

dwupack
18-07-10, 00:44
ja zamontowałem w moim samochodzie rok temu (96r. 1.4) i powiem tak:
klima super rzecz, bez niej w te wakacje chyba nie ruszyłbym samochodu z garażu, ale 90KM to za mało na klimę i samochód strasznie zamulony jest, poza tym klima nie jest jakoś super wydajna (w nowszych modelach np. focus 2002 chłodzą duuuuużo lepiej).
Co do kosztów to mnie kosztowało ok 1300zł + napełnienie 79zł (przed sezonem) teraz ok 150zł kosztuje. Montowałem sam i nie ma w tym filozofii chyba każdy sobie poradzi jeżeli jest tylko kanał lub podnośnik samochodu. Jeżeli macie zamiar jeździć jeszcze trochę samochodem to polecam. Jakby co to moja uwaga przy kupnie części(używanych) sprawdźcie sprężarkę i napinacz paska czy cicho się obraca i nic nie rzęzi ;) kupcie nowy osuszacz np zamiennik na allegro bo to tylko 40zł i koniecznie nowe oringi do KLIMY!!! np. http://moto.allegro.pl/item1152662078_o_ringi_nbr_fioletowe_klimatyzacja_ f_vat.html

inne jak np te http://moto.allegro.pl/item1152662063_komplet_o_ringi_270_szt_18_typow_f_ vat.html się nie nadają. Przy zakładaniu oringów trzeba je koniecznie posmarować jakimś smarem do oringów (kilkanaście zł).A potem nasza hania robi się jak lodówka :)

czarny22
18-07-10, 00:56
ja montowałem w tym roku , klima z montażem kosztowała mnie 1200zł + nabicie

tak jak kolega wyżej napisał 1.4(90KM) to trochę mało bo odczuwa się załączanie klimy , jednak tragedii nie ma.
Co do wydajności to może rewelacji w schładzaniu nie ma, ale przy obecnych temperaturach to nawet te kilka stopni niżej w samochodzie znacznie podwyższa komfort jazdy

Więc podsumowując polecam taką inwestycję

comatose
18-07-10, 03:02
Tylko "kilka stopni"?? To w te upały cholerne jaką temperaturę macie z klimą? Pytanie do osób które klimę już zamontowały - mieliście fabryczne łapki pod chłodnicę czy trzeba było przyspawać coś? Też właśnie szukam klimy i mam jedną fajną propozycję - 300zł za klimę bez chłodnicy i osuszacza, tylko trzeba ją najpierw znaleźć w stercie innych rzeczy :D

oliviero
18-07-10, 11:35
Bez klimy w to lato to lipa, polecam każdemu kto nie ma zamontowanie.

szastal
18-07-10, 11:47
Nie wiem o czym wy piszecie, bez klimy to porażka, a ja po nabiciu klimy na wylocie miałem 6st , to jak jest tak ciepło to pokrętło od ogrzewania na włączonej klimie mam na środku między chłodzeniem a grzaniem bo tak jest za zimno, fakt w drugim aucie z 1.5 nawet jak jest na maksa to chłodzi ale żeby porządnie wychłodziło to trzeba trochę pojeździć, ale tu jeszcze nie nabijałem.

czarny22
20-07-10, 09:22
Tylko "kilka stopni"?? ...

te kilka stopni to może przesadziłem :) zaraz po założeniu i nabiciu , przy zewnętrznej temperaturze ponad 20 stopni, pomiar na środkowym nadmuchu pokazał 4,8 stopnia, ale z tym obniżaniem temperatury to trzeba uważać bo bardzo szybko można złapać anginę lub inne paskudztwo.

Optymalnie temperatura w samochodzie powinna być niższa od temperatury na zewnątrz o 4-6 stopni.

mieliście fabryczne łapki pod chłodnicę czy trzeba było przyspawać coś?

tak , mocowania do kompresora, chłodnicy , wiązka elektryczna wszystko było już w moim aucie, zresztą klima była przekładana z bliźniaczego silnika, wiec jak by czegoś zbrakło to dawca był na miejscu :D

Cysiek
21-07-10, 10:33
koniecznie nowe oringi do KLIMY!!! np. http://moto.allegro.pl/item115266207...cja_f_vat.html

inne jak np te http://moto.allegro.pl/item115266206...pow_f_vat.html się nie nadają

powiedz mi dlaczego się nie nadają ? do klimy są jakieś specjalne czy co ?

borek88
22-07-10, 21:59
znajomy zakladal w 5d kilka w sobote i placil 2200zl kolo poznania
sprawnie to poszlo i wszytko dziala jak powinno. cena to czesci robocizna i nabicie.

misiek1
22-07-10, 22:45
Ja zakładałem sam i razem z nabiciem i częściami wyszło około 800zł, a inna jazda w takie upały jak teraz:cool:

drakaa
23-07-10, 15:08
Ja ostatnio przed tymi upalami kupiłem klime za 1100 zl, pojechalem osobiscie po odbiór bo poprzedni wlasciciel musial ja zdemontowac. Popatrzylem jak on to robi i pozniej sam zamontowalem u siebie. Ale w sumie jakby mi wyslal tez bym sobie poradzil bo wszystko jest juz przyszykowane do zalozenia.
BANALNA SPRAWA trzeba się tylko trochę nakrecic. Jak dostaniesz klime w dobry stanie to praktycznie nic nie musisz robic. Ja u siebie oringow nie wymienialem, chodz gosicu od ktorego bralem polecal mi, ale byly w dobrym stanie wiec sie wstrzymalem.
Napełniłem i teraz smigam z zamknietymi szybami.... swoja droga nie wiem jak wczesniej moglem jezdzic bez klimy.

AHAaaa dodam że mam VI gen coupe. Pozdrawiam

Son - Goku
24-07-10, 23:03
Ja zakładałem sam i razem z nabiciem i częściami wyszło około 800zł, a inna jazda w takie upały jak teraz:cool:

A ja miałem przez rok czasu zepsutą (nie naprawiałem)

Ostatnio zabrałem się za to i servis mi zrobił.

8 stów poszło się je** za głupią naprawę.

No ale działa.

krzys_o
25-07-10, 07:42
Uruchomiłem u siebie klimatyzację więc podzielę się swoimi spostrzeżeniami:)
Klimę mam seryjnie, ale od 2005 do 2010 była odłączona bo była nie sprawna. W tym tygodniu naprawiłem ją, wymieniłem łóżysko w sprężarce, sprawdziłem szczelność, okazało się, że pare oringów jest do wymiany. Następnie nabiłem i odziwo działa rewelacyjnie. Temp. przy kratce nawiewu mam 12st. I wszystko pięknie ale po tych 5 latach zapomniałem jak to się jeździ z włączoną klimą mająć 90 koników pod maską, jest tragedia. Silnik pracuje nie równo, wyraźnie traci moc w momencie włączenia się kompresora. Jak chce coś wyprzedzić szybko to muszę na chwilę wyłączać klimę. Rozmawiałem z fachowcem, który twierdzi, że klimatyzacja zabiera ok 20 koni i chyba to prawda. Większe silniki sobie radzą, 1,4 + klima = PORAŻKA. Ale coś za coś, albo się pieczesz albo wolno jedziesz :)

Podsumowując, jeśli masz silnik 1,4 i chcesz założyć klimę, to przemyśl to dwa razy, jeśli wady ci nie przeszkadzają możesz zakładać. Acha spalanie wzrasta o ok 2l/100km bo trzeba bardziej dusić w pedał gazu ;)

Cysiek
25-07-10, 20:21
to 20 konia to chyba kapkę zbyt dużo, bo wychodzi na to że takie silniki 1.0 1.2 mające w porywach 60 konia to by wcale niejechały, te 2 L to też chyba bardzo mocno deptane ;)

Son - Goku
25-07-10, 21:59
coś za coś koledzy.

Ja nie narzekam.

W końcu zależy kto jak woli, pędzić jak wiatr czy o pare minut być później, ale za to w dobrej formie ^^

MikeFoto
25-07-10, 23:08
Acha spalanie wzrasta o ok 2l/100km bo trzeba bardziej dusić w pedał gazu ;)

Niezgodzę się. Robiłem testy. Ta sama trasa - dojazd do pracy, ten sam styl jazdy, ten sam czas jazdy (mniej więcej). Spalanie (z całego baku), po przejechaniu ok 600km. Po przeliczeniu na litry na 100km wyszło mi 0,85l więcej. Czyli pesymistycznie liczę - 1 litr więcej na 100km.

Cysiek
26-07-10, 01:06
Czyli pesymistycznie liczę - 1 litr więcej na 100km.
i z takim bym się raczej zgodził

krzys_o
26-07-10, 07:11
Niezgodzę się. Robiłem testy. Ta sama trasa - dojazd do pracy, ten sam styl jazdy, ten sam czas jazdy (mniej więcej). Spalanie (z całego baku), po przejechaniu ok 600km. Po przeliczeniu na litry na 100km wyszło mi 0,85l więcej. Czyli pesymistycznie liczę - 1 litr więcej na 100km.

Mike chodziło mi o spalanie u mnie, nie twierdzę, że każdy egzemplarz tak ma ;)

sane
26-07-10, 12:38
IMO kompletnie się nie opłaca.
W razie czego mogę sprzedać swoją sprawną klimę D-serii (na wylocie ok. 6 st. C) za 1200 zł i w zamian za to kupię sobie inny kompresor ;)

Takich dni, w które nie można się obyć bez klimy jest mało, a zamulenie (przy 1.6 130KM) jest takie, że odechciewa się jeździć z klimą...

MikeFoto
26-07-10, 12:59
Takich dni, w które nie można się obyć bez klimy jest mało, a zamulenie (przy 1.6 130KM) jest takie, że odechciewa się jeździć z klimą...

Eeee, nie jest tak źle (mam 1,4 90KM), jak wyłączam klime przy przyspieszaniu to trochę tak jakby v-tec mi się załączał :) i autko żwawo rwie do przodu :p - Klima Boost.

Wolę dotoczyć się w chłodku, niż zapierniczać w smrodku (np w korku przy otwartych szybach).

krzys_o
26-07-10, 13:10
I(na wylocie ok. 6 st. C)

Co ty masz za klimę, która tak chłodzi, a raczej mrozi?? Japończyki mają na wylocie ok 12st, francuzy dla porównania 8st, a u ciebie 6?? Nie wierzę, jakie masz ciśnienie w układzie, ile czynnika nabite??

sane
26-07-10, 13:16
Nie wiem, nie znam się na chłodnictwie ;]
Kumpel, który mi robił klimę nabija na codzień klimatyzację w ciągnikach siodłowych i pytał mnie czy tyle mi styka... Na własne oczy widziałem na termometrze jak pokazywało 6 stopni z hakiem - czujnik temp. włożony w nawiew...

ArturNOW
31-07-10, 22:53
Trudna sprawa. Jeżeli udałoby mi się znaleźć za ok. 1000zł z założeniem to można pomyśleć.

Nie wiem jak tam z mocą silnika, ale 1,4 to idealny do jazdy do dwóch osób, w 5 to muli, a tu piszecie, że klima robi swoje. Ogólnie wielkiego bólu nie ma, przez te upalne dni w chłodzie siedząc, szczególnie jak się jeździ w Wawie w korkach, to raczej mówimy o kilku miesiącach. Jakby ktoś miał namiar w cenie jak napisałem proszę o kontakt.

krzys_o
01-08-10, 07:16
Nie wiem jak tam z mocą silnika, ale 1,4 to idealny do jazdy do dwóch osób, w 5 to muli, a tu piszecie, że klima robi swoje.

Żebyś miał porównianie, u mnie w 1,4 jadąc z klimą sam auto przyspiesza wolniej niż jadąc w 5 osób bez klimy. ALe coś za coś, przy wyprzedzaniu poprostu wyłączam ją na chwilę;)

maxv
01-08-10, 08:29
Ja tam odkładam kasę i kupuję do siebie mam dość pocenia się w samochodzie . Ale to dopiero w przyszłym roku ...

comatose
12-08-10, 17:20
Panowie, wklejam zdjęcie kliku elementów klimatyzacji - jak dla mnie brakuje tutaj: sprężarki i mocowania (które jeszcze nie są zdemontowane) skraplacza, chłodnicy z wiatrakiem i osuszacza. Ktoś może powiedzieć czy wszystkie rurki się na zdjęciu znajdują?? Brakuje czegoś jeszcze oprócz elementów które wymieniłem?

http://img716.imageshack.us/img716/2926/klima.png (http://img716.imageshack.us/i/klima.png/)

Uploaded with ImageShack.us (http://imageshack.us)

teg
12-08-10, 17:59
Bardzo by się przydały zdjęcia wszystkich potrzebnych elementów.

Czy się opłaca? Finansowo nie. Ale czy w ogóle kupno Hondy zamiast Skody się opłaca? ;)

comatose
12-08-10, 20:36
Pewnie, że by się przydały zdjęcia wszystkich elementów. A najlepiej gdyby ktoś jakąś fotorelację zrobił :D

uuuplask
12-08-10, 21:51
Fotorelację z montażu, sam się zbieram do zakupu klimy, ale mam wątpliwości czy podołam montażowi...

misiek1
12-08-10, 22:27
Fotorelację z montażu, sam się zbieram do zakupu klimy, ale mam wątpliwości czy podołam montażowi...

Chłopaki nie ma się co łamać, jak się ma wszystkie części to montaż jest banalny, ja kupiłem pokukałem na zdjęcia w "sam naprawiam", założyłem i działa. Znajdę chwilkę czasu to porobię dokładne zdjęcia co i jak i dlaczego:cool:

comatose
18-08-10, 18:06
Witam ponownie, znalazłem dziś wiązkę z przekaźnikami na szrocie. Pochodzi z "anglika" dlatego jest trochę krótsza niż w wersji europejskiej? Rozumiem, że wtyczki są kompatybilne i po przedłużeniu przewodów będzie ok? Wiązkę podpina się pod wtyczkę obok filtra powietrza?

http://img834.imageshack.us/img834/4297/wizka.th.png (http://img834.imageshack.us/i/wizka.png/)

Uploaded with ImageShack.us (http://imageshack.us)

comatose
19-08-10, 23:05
Rozumiem, że nikt nie zna odpowiedzi na pytanie o wiązkę? To mam kolejne - w naszych hondach były montowane dwie sprężarki klimy: Denso i Sanden, rurki aluminiowe są kompatybilne z jedną i drugą czy różnią się od siebie?