Zaloguj się

Zobacz pełn± wersję : huczenie na wysokich obrotach

ALUS
17-07-10, 22:06
Mam civica 1998r 1,4 iS 5d 90KM(D14A8).
Od pewnego czasu powyzej 3000 obr zaczyna słychac huczenie(odgłos podobny do zużytego lożyska koła) wraz z dalszym wzrostem obrotów.Dzieje sie to bez wzgledu na to, na ktorym biegu jade. Nie ma to zapewne nic wspolego z zawieszenie i z przeniesieniem napedu,gdyz stwierdziłem, ze halas narasta podczas dodawania gazu na postoju na biegu jałowym.Wiec tym bardziej nie mam pomyslu na to, co to moze byc.Gdyz na poczatku podejrzewalem ze huczy cos przy kole.W zwiazku z powyższym prosze o podpowiedzi.

rider143
17-07-10, 22:17
SprawdĽ paski klinowe, łożyska wspomy i altka. Kiedy był zmieniany rozrz±d? Razem z pomp±? Czy po wci¶nięciu sprzęgła hałas cichnie? Po tym wszystkim pozostaje sprawdzić łożysko aparatu zapłonowego i poziom oleju:D

ALUS
17-07-10, 23:37
Rozrzad byl ostatnio wymieniany w ASO.Bez zadnej zmiany po wymianie rozrzadu,dalej huczy.Huczenie zaczyna sie np na 5 biegu po przekroczeniu 100km/h.Na nizszych biegach przy wysokich obrotach rowniez,nawet podczas zmiany biegu i wciskanym wczesniej sprzegle.Olej regularnie zmieniany na pelen syntetyk.Paska klinowego i pompy w ASO nie zaklasyfikowali do wymiany.Poza tym regulowali rwoniez zawory.Glosne hucznie przy wciskanym mocno gazie przy wyprzedzaniu