Zaloguj siê

Zobacz pe³n± wersjê : klima w upalne dni

g00ral_POL
16-07-10, 22:07
siema. mam taki problem ze w upalne dni kiepsko mi ch³odzi klima, albo musze baaardzo dlugo czekac az zacznie w miare ch³odzic. Wieczorami albo z rana nie mam takiego problemu - tylko jak jest bardzo goraco na zewnatrz i samochod stal przez jakis czas na takim sloncu. Przy ostatnim nabijaniu wysz³o ze jest szczelna ale mechanik stwierdzil ze za rok czeka mnie wymiana albo regeneracja kompresora. Wydaje mi sie ze problem moze lezec w osuszaczu bo on nie by³ wymieniany napewno 2 lata, ale moge sie mylic? Doradzicie?

paweltdf
17-07-10, 12:15
A nie pomy¶la³e¶ ¿e jak auto jest takie gor±ce i w dodatku mamy upa³y od 2 tygodniu to klima ma prawo nie sch³adzaæ powietrza na tyle ¿eby by³o to odrazu odczuwalne?

Skoti
17-07-10, 12:47
kiedy ostatni raz nabija³e¶ klimê ?

g00ral_POL
17-07-10, 15:34
kiedy ostatni raz nabija³e¶ klimê ?

miesiac temu. wtedy przy mierzeniu temp z nawiewu pokazywalo 8 st czyli w normie. Zastanawiam sie czy moze przez te upaly ta klima rzeczywiscie tak morze chodzic. Mowie, wieczorami chlodzi super, wystarczy przylozyc dlon do nawiewu i czuc mrozenie a np teraz czuc tylko delitatny powiew lekko chlodnego powietrza.

reaktor
17-07-10, 18:14
gówno prawda jak klima sprawna to powinna ch³odziæ na obiegu wew na pewno

PeJot
17-07-10, 19:36
Dok³adnie, wspomagaj siê obiegiem wewnêtrznym bo klima w Civic'ach 5./6.gen jest ¶rednio wydajna.

Mo¿esz te¿ Karcherem przemyæ skraplacz klimy ("ch³odnice") bo to m.in. od niego zale¿y wydajno¶æ klimy ...

Jeszcze przypomnia³a mi siê jedna rzecz - ja je¼dzi³em chyba z dwa lata w EJ9 zanim zdj±³em, z takimi za¶lepkami na "atrapie" - jedna jest po stronie skraplacza klimy a druga po stronie ch³odnicy silnika ;)

unckle
18-07-10, 11:08
i co - by³a odczuwalna ró¿nica po zdjêciu tych za¶lepek? bo ryzykujesz wtedy oberwanie jakim¶ kamyczkiem i rozszczelnienie ch³odnicy..chyba ¿e sie myle

a jeszcze mo¿e warto sprawdziæ i ewentualnie wymieniæ filtr kabinowy

PeJot
18-07-10, 14:47
Wydaje mi siê, ¿e by³o trochê lepiej a ch³odnicê silnika mia³em rozwalon± ale ... przez wloty w zderzaku ;)

chudypiter
19-07-10, 22:41
Zgadza siê, dzi¶ ( tj po upa³ach) wywali³em t± pokrywkê za atrap±, któr± mia³em tylko po stronie skraplacza od klimy. :D:D:D

drakaa
20-07-10, 08:42
Ja te¿ siê zastanawia³em nad wyjêciem tej os³ony ale tego nie zrobiê, podobnie jak kolega unckle uwa¿am ¿e mo¿na oberwaæ w chlodnice klimy.
Jak byly takie temp jak ostatnio to faktycznie mo¿na odczuæ ¿e wolniej ch³odzi bo ca³e auto w ¶rodku jest nagrzane i wszystko oddaje ciep³o. Ja polecam przystawienie rêki do kratek nawiewu i zbadanie metod± organoleptyczn± :))))

Skoti
20-07-10, 09:44
Kiedy¶ kto¶ mi powiedzia³ ¿e klimy nie powinno siê u¿ywaæ na wewnêtrzym obiegu. kto¶ wie dlaczego ?

PeJot
20-07-10, 10:22
Kto¶ opowiada³ bajki ...

xandu
20-07-10, 11:17
byc moze chodzilo mu o to ze klima w kolko wysusza to samo powietrze i jest to jeszcze bardziej niezdrowe niz normalne uzywanie klimy.

glassu
20-07-10, 11:32
My¶lê ¿e gotowanie siê wewn±trz auta jest jeszcze bardziej niezdrowe:D

chudypiter
20-07-10, 20:05
Ja te¿ siê zastanawia³em nad wyjêciem tej os³ony ale tego nie zrobiê, podobnie jak kolega unckle uwa¿am ¿e mo¿na oberwaæ w chlodnice klimy.
Jak byly takie temp jak ostatnio to faktycznie mo¿na odczuæ ¿e wolniej ch³odzi bo ca³e auto w ¶rodku jest nagrzane i wszystko oddaje ciep³o. Ja polecam przystawienie rêki do kratek nawiewu i zbadanie metod± organoleptyczn± :))))
Nie ma takiej mo¿liwo¶ci, aby za grilem oberwaæ kamieniem. Porównaj sobie ze stanem ch³odnicy, tam gdzie s± kratki w zderzaku na dole ( tam faktycznie ch³odnica obrywa kamieniami, co zauwa¿ysz )

drakaa
21-07-10, 09:17
chudypiter nie za bardzo zrozumia³em jakie by³o twoje przes³anie :)) ja na swojej ch³odnicy mam tylko i wy³±cznie samo bia³ko :) mimo wszystko nie bêdê ¶ci±ga³ os³onki na dole zderzaka po stronie klimy bo uwa¿am to za niepotrzebne (chyba ¿e jest inaczej)

Co do tego obiegu wewnêtrznego czy nie, to uwa¿am ¿e powinna byæ wymiana powietrza w aucie, chocia¿by ze wzglêdów zdrowotnych. A tak to bêdzie mieli³ przez ca³y czas to samo powietrze.

chudypiter
21-07-10, 17:37
chudypiter nie za bardzo zrozumia³em jakie by³o twoje przes³anie :)) ja na swojej ch³odnicy mam tylko i wy³±cznie samo bia³ko :) mimo wszystko nie bêdê ¶ci±ga³ os³onki na dole zderzaka po stronie klimy bo uwa¿am to za niepotrzebne (chyba ¿e jest inaczej)

Co do tego obiegu wewnêtrznego czy nie, to uwa¿am ¿e powinna byæ wymiana powietrza w aucie, chocia¿by ze wzglêdów zdrowotnych. A tak to bêdzie mieli³ przez ca³y czas to samo powietrze.
Os³onka o której mówiê, nie jest na dole zderzaka, a za grillem. Wiedzia³em, ¿e bêd± w±tpliwo¶ci ocb, dlatego zrobi³em zdjêcia. http://picasaweb.google.pl/Piotrurb/HOND#

drakaa
21-07-10, 20:26
Ja mam trochê inny grill (ala type-r). W ka¿dym razie nie widzê sensu sciagania tej dolnej os³onki ze zderzaka...

chudypiter
22-07-10, 00:24
A ja raz jeszcze powtarzam, ¿e na dole ju¿ nie ma co wyci±gaæ:D

jawiem69
22-07-10, 10:06
Ja proponujê sprawdziæ szczelno¶æ sprê¿arki, na ³±czeniach korpusu. U mnie na te¶cie na azot wszystko by³o extra, nabili¶my klime R134a z olejem w którym by³ p³yn ¶wiec±cy w UV. Po tygodniu otwieram maskê a tam t³usto na sprê¿arce, po¶wieci³em czarnym ¶wiat³em i na ³±czeniach korpusu kompresora piêkne ¶wiec±ce plamy. Klima na pocz±tku po nabiciu ch³odzi³a okrutnie dobrze, po tygodniu coraz gorzej... dzisiaj rano jeszcze ca³kiem dobrze dzia³a³a ale z dnia na dzieñ jest coraz s³absza z powodu wycieku na sprê¿arce.