PDA

Zobacz pełną wersję : wymiana płynu we wspomaganiu kier.

..::szczur::..
25-10-06, 20:34
czuje że kierownica coraz ciężej mi chodzi i chce wymienić płyn we wspomaganiu przed zimą, tylko jest jeden drobny problemik :/ jak wypompować cały płyn z pompki? bo to co jedynie moge zrobić to wyciągnięcie płynu strzykawką ze zbiorniczka ale zostaje jeszcze płyn w pompce, z góry dziekuje za porady :)
ps ewentualnie jakies fotki albo krok po kroczku jak to zrobić ;)

marcin EZG
25-10-06, 20:36
najlepiej jakbys odpial wąż od pompy ,pokrec troche nią to reszta plynu wyleci

ps2039
25-10-06, 20:53
może ten fragment książki sam naprawiam coś pomoże:
http://img288.imageshack.us/img288/6461/wspomaganielk3.jpg (http://img288.imageshack.us/my.php?image=wspomaganielk3.jpg)

powodzenia :D

Piotrek Klag
25-10-06, 22:48
czuje że kierownica coraz ciężej mi chodzi i chce wymienić płyn we wspomaganiu przed zimą, tylko jest jeden drobny problemik :/ jak wypompować cały płyn z pompki? bo to co jedynie moge zrobić to wyciągnięcie płynu strzykawką ze zbiorniczka ale zostaje jeszcze płyn w pompce, z góry dziekuje za porady :)
ps ewentualnie jakies fotki albo krok po kroczku jak to zrobić ;)

licz sie z tym że wymiana płynu moze za soba pociagnac wymiane pompy. Z reguły po wymianie płynu cały syf (działajacy jak uszczelniacz - patrz nagar w silnikach i historie z olejem mineralnym i synetykiami) wymywa sie i pompa nie wyrabia i wkrótce pada.

Dlatego o ile to mozliwe lepiej płyn dolać jak go brakuje...

Nie sądze ze zmiana płynu Ci pomoiże - szukaj przyczyn gdzie indziej... - lepiej ptrzeds zima nie zarąbać na maxa wspomagania :D

mclimak
26-10-06, 00:23
ja ostatnio wymienialem, dokladnie jak instrukcja w sam naprawiam :) Tylko wzialem pod uwage info z forum ze czesto sie spala pompka od wspomagania wiec najpierw wylalem plynu ile mozna, potem odlaczylem weze i bez wlaczonego silnika, na zaplonie, krecilem kiera pare razy do oporu (wydostaje sie wtedy juz maz) a potem na chwilke zapalilem silnik, 1 obrot kiera i koniec :) Nalalem oryginalny plynik i wszystko bangla :) pompka workin' :)

grzegor
16-11-06, 10:21
U mnie nie Bangla

Tez wymienialem sam płyn , krok po kroku sposobem Adama Słodowego czyli "ZRÓB TO SAM".Płyn ładnie zleciał, włączyłem silnik na "sekunde", kręciłem max w obydwie strony, i uzupełniłem płyn.Wszystko pięknie cacy, ale po kilku dniach wspomaganie zaczeło szwankować.Teraz słychać buczenie i miałczenie przy skrętach.Niestety najprawdopodobniej czeka mnie wymiana pompy....

Takze polecam albo dobrego mechaniora albo zebrać maxymalną wiedze na ten temat i zrobic to bardzo ostrożnie.

Pozdrawiam

Piotrek Klag
16-11-06, 14:00
U mnie nie Bangla

Tez wymienialem sam płyn , krok po kroku sposobem Adama Słodowego czyli "ZRÓB TO SAM".Płyn ładnie zleciał, włączyłem silnik na "sekunde", kręciłem max w obydwie strony, i uzupełniłem płyn.Wszystko pięknie cacy, ale po kilku dniach wspomaganie zaczeło szwankować.Teraz słychać buczenie i miałczenie przy skrętach.Niestety najprawdopodobniej czeka mnie wymiana pompy....

Takze polecam albo dobrego mechaniora albo zebrać maxymalną wiedze na ten temat i zrobic to bardzo ostrożnie.

nie wypada ale powiem - a nie mówiłem :!: :D

mclimak
17-11-06, 09:12
Płyn ładnie zleciał, włączyłem silnik na "sekunde", kręciłem max w obydwie strony, i uzupełniłem płyn.

hmmm chyba przesadziles z ta sekunda bo odbilo sie to na pompce chyba... Ja zrobilem jak napisalem wczesniej i u mnie wszystko ok, moze miales pecha... :(

mortas
18-11-06, 14:08
mclimak mam pytanko a jaki płyn wlałeś chodzi mi o nazwę no i jaka cena ?

mclimak
19-11-06, 12:02
mtf z ASO Hondy, cena 70 zl za litr i jeszcze mi zostalo bo mniej niz literek wchodzi

berrry
19-11-06, 15:11
mtf to do skrzyni sie leje. a ten płyn od wspomagania to atf. i z tego co wiem to nie musi on być orygialny-hondowski tylko jakiś zwykły, np mobil.

mclimak
20-11-06, 12:43
:oops: true literowka :) nie mtf a atf :)

abarth81
27-07-07, 21:01
Ani jedno ani drugie... nazywa się to PSF-2 nr. katalogowy 0828499904, dzisiaj zakupiłem, jutro wymieniam, oby wszystko poszlo dobrze.

pirat
28-07-07, 23:07
ale odkopales :D

co do psucia pompy itd to ja przejechalem jakies 50km bedz plynu w ukladzie wpomagania (nie mialem wyboru i mozliwosci cokolwiek naprawic) zalalem nowy plyn i nic nie rzezi i jest oky :D

abarth81
29-07-07, 13:42
Nio u mnie tez jest ok po wymianie, zostało jednak troche płynu wg manuala powinno wejsc litr jednak wszystko nie zciekło chyba, naczytałem sie o tym i miałem pewne obawy ale jak Ty trzasłeś 50 km bez płynu i działą dalej to jestem spokojny.pzdr

skolopendra
29-07-07, 13:49
ale odkopales :D

prawie z pod śniegu,ale lepiej tak ,niż pisać na nowo :aloha:

ps
mnie ostatnio na zimnym silniku ,przy jeździe i lekkim skręcie zaczyna pompka rzęzić krótko
........... mam już namiary na czerwonego mobila
jak podaje manual wylać ,załączyć silnik na chwilę pokręcić prawo ,lewo
zalać nowy
............................zobaczymy :d

abarth81
01-08-07, 18:46
Tak wygląda oryginalny PSF-2 nr. katalogowy 0828499904 płyn do wspomagania z ASO maja w beczkach wiec musialem dac butelke ma inny kolor niz te ATF-y
http://img502.imageshack.us/img502/3244/p1000362ce2.th.jpg (http://img502.imageshack.us/my.php?image=p1000362ce2.jpg) po wymianie juz i narazie jest ok.

majlo_civic
25-08-07, 21:29
Nie będę zakładał nowego wątku, bo moje pytanie ściśle wiąże się z tym tematem.
Czy zauważyliście jakieś zmiany (na lepsze :P) w lekkości kręcenia kierownicą po wymianie płynu?

matss17
26-08-07, 14:44
Ile kosztuje płyn?

lakazs
26-08-07, 15:40
Trzeba mi szklanke tego plynu. Odstąpi mi ktos :) ?

Ale dokladnie to PSF-V

Pivo stawiam :))

zie4
13-09-07, 18:34
Czy można wlać syntetyka np. VOBI Bilstein po uprzednim opróznieniu starego oleju? Bo ja tak zrobiłem, przejechałem około 500 km i jest ok.

yuma
13-09-07, 23:47
a jaka jest roznica miedzy PSF-V a PSF-S bo zauwazylem u siebie stan lekko ponizej minimum i nie wiem ktory bylby wlasciwy

musi13
09-12-07, 00:31
jak doleje niecala szklanke czerwonego do zbiorniczka to cos sie stanie? nie mam kasy teraz zeby placic 80zl/l oleju skoro mi potrzeba niewiele..robil tak juz ktos? niby jest tam jakis zolty czy pomaranczowy...dolac czerwonego czy jednak kupic oryginalny?? DORADZCIE!! Pozdro

Bob
09-12-07, 22:45
Jest kilka rodzajów (Bodajże 3) olejów do wspomagania w ASO, ja kupiłem taki:

http://images31.fotosik.pl/74/5426c18d13f53e19m.jpg (http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=5426c18d13f53e19)

Kosztuje równe 70 zł. Z rozmowy ze sprzedawcą wynikało że ten właśnie PSF-S jest jedynym pakowanym w litrowe butelki, reszta jego odpowiedników jest rozlewana tylko z beczek (ale nie dam ręki uciąć, wiadomo jak się znają w ASO :).

Jest on koloru przezroczysto-żółty, trochę jaśniejszy od zwykłego oleju do smażenia :D