Zobacz pełną wersję : Dziwne odgłosy przy dodawaniu gazu (brzęczenie)...
Witam!
Od jakiegoś czasu w mojej hondzie (1,4 90KM) słychać dziwne odgłosy zwłaszcza przy dodawaniu gazu do 2,5 tys. obrotów. Brzmi to jakby brzęczenie, piszczenie... po przekroczeniu 2,5 tys obrotów dźwięk znika...
Nie wiem zupełnie co to może być?
Proszę o pomoc, może ktoś miał podobny przypadek...
Pozdrawiam!
Nie wykluczone, ze uklad wydechowy (ktoras z jego czesci) wchodzi w jakis rezonans i przy konkretnych obrotach jest slyszalny.
Ja stawiam na wydech - w jakim jest stanie?
Ja bym sprawdził osłonę kata. U mnie też dzwonił tylko w przedziale 3-3,5k obr. Problem do ogarnięcia jak masz parę cm drutu :) (o ile to to).
RobertSz1981
16-07-10, 22:23
ja rowniez stawiam na oslone katalizatora.Zobacz czy nie urwales - spawanko albo szeroka podladka ;)
tani filtr powietrza.? U mnie się tak to objawiało.;) szybko skoczyłem do sklepu i wymieniłem na lepszy.:D
Która to osłona kata ? to co jest ponad nim ?
Mam ten sam problem tyle, że u mnie się on pojawił gdy wybiłem katalizator i wspawałem rure w środek.
Dokładnie, to co jest ponad nim.
Witam!
Od jakiegoś czasu w mojej hondzie (1,4 90KM) słychać dziwne odgłosy zwłaszcza przy dodawaniu gazu do 2,5 tys. obrotów. Brzmi to jakby brzęczenie, piszczenie... po przekroczeniu 2,5 tys obrotów dźwięk znika...
Nie wiem zupełnie co to może być?
Proszę o pomoc, może ktoś miał podobny przypadek...
Pozdrawiam!
Kolega nie dopisał czy posiada katalizator.. Objaw taki może występować w przypadku gdy go nie ma.
Czy udało się naprawić problem? Odgrzewam temat bo mam ten sam problem. Na 1 i 2 biegu coś brzęczy w pewnym zakresie obrotów tak jak by wpadało w rezonans. Ktoś miał może podobny przypadek? Będę wdzięczny za podpowiedzi.
Najpierw obejrzyj wszystkie osłony wydechu. U mnie brzęczała ta za środkowym tłumikiem.
makaveliooo
06-09-11, 14:56
a dodam coś od siebie aaa co tam :D uciążliwe "brzdąkanie" może być wywołane luźną atrapą grilla, bynajmniej u mnie tak jest ale nie moge sie zebrac zeby to jakos zamocowac :confused:
Mam podobnie, ale tylko przy ruszaniu (jedynka, wsteczny), czyli jak za mało gazu i zadrży auto. Ale z filtrem powietrza to jakaś bzdura trochę. Jak może filtr powietrza, dzwonić metalicznie?
Dzięki za rady. Pomacałem osłony i okazało się, że brzęczy osłona wydechu zlokalizowana zaraz za kolektorem. Niestety śrubki są zapieczone. Ktoś ma dobry pomysł jak usunąć luz?
Śrubki psikać wd-40 i po powinno odpuścic.
spotkała mnie ta sama przypadłość. odkręcenie śrubek nic nie da. jest to standardowa przypadłość wydechu. przepala się aluminiowa osłona katalozatora właśnie wokół śrub ją mocujących. nieraz to wypalenie jest tak duże że nawet wymiana śrub + mega duże podkładki nic nie dają. Rozwiązania są dwa:
- usunąć te blaszane osłony - wtedy trzeba uważać żeby nie wjeżdżać w wysoką suchą trawę letnią porą ;-) no i niestety katalizator jest bardziej narażony na oddziaływanie czynników zewnętrznych: woda, sól
- do naprawy użyć metalowej opaski zaciskowej, na śrubę. opasać nią mocno obie części blachy i po kłpocie przynajmniej na rok, dopóki opaska się nie przepali lub skoroduje i puści
mam oslony na sprzedaz. dolna ma kilka miesiecy, gorna troche starsza ale w perfekcyjnym stanie.
do naprawy użyć metalowej opaski zaciskowej
Dokładnie w taki sposób rozwiązałem "problem brzęczenia" u siebie ;) Polecam