Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : D13B2 czas z jakim chodzi na ssaniu.

mufaz
30-03-05, 12:29
Czy mozna skrucicz czas z jakim D13B2 chodzi na ssaniu.Raz po raz mam tak,ze cieply silnik a tu ssanie sie wlacza(po odpaleniu)...i chodzi............i chodzi ...........na tym ssaniu...czy mozna jakos ustawic zeby szybciej sie wylaczalo?
Pozdr.

Toms
30-03-05, 13:39
tu macie rozwiazanie problemu , obroty ssania po odpaleniu reguluje sie ta srubka. Pozdr , mysle , ze duzo wam to ulatwi
http://www.impex.net.pl/~toms/ssanie.jpg

wieshaq
30-03-05, 13:39
hehee mam to samo.
ale jest roznica duza jaktylko temperatura na zewnatrz wzrosnie powyzej 5 stopni. wtedy ssanie wlacza sie duzo pozniej i na krocej. natomiast w zimie jest da bani. co zgasze silnik to sie wlacza ssanie ad razu. wkur..ic sie mozna.
probowalem to zmienic regulujac polozenie obudowy blaszki bimetalowej ale to nic nie zmienia. gdzies wyczytalem ze ssaniem tak na prawde reguluje czujnik temperatury i wlacza juz gdy temp plynu chlodzacego spadnie ponizej 28 stopni wiec w zimie nie ma sie co dziwic. ten silnik tak ma i osobiscie sadze ze zmienienie tego jest bardzo trudne i o ile wogole jest mozliwe.
a teraz jak bylo ostanio cieplej to byla roznica w zachowaniu ssani

wieshaq
30-03-05, 13:45
mysle ze nie hcodzi o obroty na ssaniu tylko o to jak szybko ssanie sie zalacza po wylaczeniu silnika.

Pozdrawiam

Toms
30-03-05, 13:47
tez mialem ten problem i akurat dlugosci dzialania nie rzwiazalem, jedynie wiem czym trzeba krecic by po odpaleniu auto mialo nizsze obroty, tez ktos o to pytal.

mufaz
30-03-05, 16:35
Wiem,wiem,ze ta sruba obn. sie obroty na ssaniu,mam tak okolo 1800,ale widze z wypowiedzi,ze ten typ tak ma...nic nie bede krecil..
THX za odpowiedzi..

ARTX
30-03-05, 18:52
ostatnio ujezdzam sknerusa 1300 i ciepło jak cholera a auto na ssaniu non stopa 2tys rpm chodzi :/ przez co pali chyba 10l/100km :D

jamal
30-03-05, 22:22
hmmm mysle ze dlugosc ssania jest zalerzna od blaszki "termobimetalu" ktory dziala tak jak w czajniku elektrycznym, no i o ile sie da moze ta blaszke by wypadalo wymienic ? bo zadna regulacja czasu ssania chyba sie nieda wyregulowac :|

wieshaq
31-03-05, 10:00
hmmm mysle ze dlugosc ssania jest zalerzna od blaszki "termobimetalu"

Blaszka ma tu jakies znaczenie ale probowalem ja, jak juz napisalem, regulowac za pomoca polozenia obudowy blaszki i to nic kompletnie nie zmienilo. A co wiecej ją wyjalem calkiem i tez nie zrobilo to zadnej roznicy !!!! :-) wiec wymiana chyba tu tez nie pomoze.

przestalem z tym juz wojowac bo za cienki jestem na to :-)
ten wozek juz tak ma w niskich temperaturach.

sutuacja jest mega zagadkowa heheee

Raptor
01-04-05, 19:40
Mam pytanie w którą strone należy krecić srubą zeby zmniejszyć obroty na ssaniu ? Tam jest poprostu kiepski dostep a nie chce mi sie wszystkiego zdejmowac :?

mufaz
01-04-05, 19:44
w lewo.

jamal
02-04-05, 10:18
najlepiej pokrec na kiedy zalaczysz autko na zimnym silniku wtedy bedziesz slyszal jak ci sie obroty zmniejszaja lub zwiekszaja

wieshaq
02-04-05, 10:55
sruba sluzy do relulacji ciegna przepustnicy i powinna byc regulowana na cieplym silniku. sluzy do regulacji podwyzszonych obrotow biegu jalowego i reguluje ja sie w ten sposob ze odlacza sie przewod podcisnienia od nastawnika przepustnicy. Po dolaczeniu obroty powinny wzrosnac do okolo 2200rpm. a jesli sa inne to ta srobka wlasnie to reguluje.

Na zimnym nie probowalem :-)
Pozdrawiam

Raptor
03-04-05, 00:56
Kręciłem tą śrubką w lewo i w prawo ale nic sie nie zmienilo :? chodzi cały czas tak samo ?! Więc juz nie wiem co zrobic z tym ssaniem :sad:

mufaz
03-04-05, 08:53
Ktora srubka kreciales??
srubka od ssania to nie jest...to czrne pokretlo z tylu gaznika!? to jest od obr. biegu jalowego.Od ssania jest z lewej strony,patrzac od przodu autkajest podskosem,taka w oslonce.Pokres ta srubka (srubokretem)napewno sie zmieni.Toms,zobrazowal to na zdjeciu....i krec na ssaniu jak autko chodzi...

Raptor
03-04-05, 12:22
Właśnie według tego zdjęcia tą śrubką kręciłem i sam sie dziwie ze nic sie nie zmiania :?

wieshaq
03-04-05, 13:04
odlacz ten gumowy wezyk cisnieniowy i na cieplym silniku jak pisalem wyzej. jak go sciagniesz z tego silowniczka to obroty powinny podskoczyc. wykrec je wtedy ta srobka na 2200rpm i zaloz wezyk spowrotem

Toms
03-04-05, 13:43
zmienia sie tylko zrob to na zimnym silniku a nie cieplym, zaraz po odpaleniu porannym a nie jak sie zagrzeje i ssanie sie zacznie wylaczac.
Wieshaq :to sie kreci ta sruba na zdjeciu gdy silnik jest zimny!!!!!!!

Raptor
03-04-05, 14:29
wieshaq dzieki teraz sie udało i chodzi jak należy :)

wieshaq
04-04-05, 19:36
heheee wieshaq ma racje!!!

ale tak powaznie to informacja ktora napisalem pochodzi z instrukcji wiec raczej jest prawdziwa. ale kreci sie srubka dopiero po odlaczeniu wezyka. wtedz widac efekt a raczej slychac

Pozdrooo

mufaz
04-04-05, 20:12
Zrobilo sie cieplo,ssanie sie szybko wylacza,autko pali o wiele mniej :D

Bono
21-04-05, 16:47
wszytko fajnie, śrubka jest ale gdzie jest ten przewód :
odlacza sie przewod podcisnienia od nastawnika przepustnicy??? może ktoś na fotce wskaże???albo wytłumaczy :oops: ??

wieshaq
21-04-05, 16:54
zrobie fotke wieczorem albo jutro

Bono
21-04-05, 16:55
ooo danke majlord :D

wieshaq
21-04-05, 22:16
1: przewod podcisnienia
2: nastawnik przepustnicy
3: pokretło regulacyjne

odłaczasz 1 od 2 i obroty powinny podskoczyc na okolo 2200. jesli nie to za pomoca 3 krecisz az obroty osiagna ten poziom.

wszytko odbywa sie po lewej stronie, pod obudowa filtra powietrza.

pozdroo!

jamal
21-04-05, 22:18
brawo :) konkretna odpowiedz :D skad to masz?

wieshaq
21-04-05, 22:27
z takiej ksiazki.

okolo 55 zeta ale sporo ciekawych informacji juz z niej wyciagalem

Bono
22-04-05, 11:01
chyba sobie kupie taką:)

vvojtass
10-01-06, 12:15
czym wy wogole krecicie te srobke bo ja wogole mam problemy aby tam sie dostac, juz nie mowiac o tym ze wezyka nie udalo mi sie sciagnac

jamal
10-01-06, 13:03
wezyka niemusisz sciagac ale musisz regulowac jak bedzie zimny silnik i jak ssanie sie wlaczy toi mozesz bez zdejmowania go wyregulowac a czym dlugi srubcyk i do dziela chyba ze niemasz to sciag obudowe filtra powietrza i masz elegancki dostep

MacK
10-01-06, 14:36
chyba sobie kupie taką
ssij :D
http://pirus.pop.e-wro.pl/$/

Bono
10-01-06, 15:52
już dawno possałem ;)