Zobacz pełną wersję : Pedał sprzęgła bardzo ciężko chodzi
Witam,
Mam Civica rocznik 2008 Sport 1.8 5d. Niebawem kończy mi się gwarancja z której nie powiem już 3 razy skorzystałem. Póki co nie mam nic do zarzucenia oprócz pedału sprzęgła które od początku bardzo ciężko chodzi. Niewiem czy to wada tego modelu i tak musi być czy warto zajrzeć z tym do serwisu.
Porównywałem jedynie z nowym modele po liftingu w salonie i jest duża różnica.
Jak to wygląda u was?
To subiektywne odczucie. Moim zdaniem pedał sprzęgła chodzi lekko. Idź z tym do salonu, a jak Ci powiedzą że tak ma być - poproś o porównanie z testowym modelem.
To niewiele da, bo mimo ze to produkcja seryjna, to roznice pomiedzy egzemplarzami zawsze wystepowaly. Dotyczy to np pracy lewarka skrzyni biegow, albo sciagania, ktore wystepuje (podobno) w niektorych egzemplarzach...
Nie zagladalem, ale byc moze w instrukcji serwisowej jest zdefiniowana sila nacisku jaka jest niezbedna do wcisniecia sprzegla? To akurat mozna zmierzyc.
PS W moim sprzeglo pracuje bardzo lekko.
U mnie też pedał sprzęgła chodzi (subiektywnie) lekko - wersja przed-liftowa. Jak napisał Sagi: podjedź do ASO i będziesz wiedział co i jak.
Pzdr - Artur S.
wymień płyn w układzie sprzęgłowym,odpowietrz i sprzęgło będzie "pięknie" chodzić :) jak u mnie ;)
Witam ponownie,
Wielkie dzięki za wasze posty. Jak zalecaliście podjechałem do ASO i poprosiłem o porównanie i sprawdzenie sprzęgła. Niestety skończyło się na tym że Pan z serwisu wsiadł do samochodu ponaciskał sprzęgło i powiedział "Faktycznie chodzi ciężej niż w nowym ale w normie" dodatkowo pouczył mnie o tym iż sprzęgło chodzi ciężej im bardziej jest zużyte.
Zabrakło mi argumentów i wyjechałem z takim samym sprzęgłem jak wjechałem...może faktycznie przesadzam ale wieżcie mi jak siedze w salonie w nowym to jest kolosalna różnica.
Czas teraz na drugą opcję z wymianą płynu. Mam z tym jechać do ASO czy mogę podjechać do najbliższego warsztatu a może dam radę to sam zrobić?
kup płyn w ASO Orginalny-nie zadna podrobka uniwersalna i jedz do porzadniejszego warsztatu nie jakieś stodoły:).za wymiane zaplacisz duzo mniej niz w ASO.